MUHARREM SARIKAYA/GAZETE HABERTÜRK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , belki de Uludere olayıyla ilgili olarak bugüne kadarki en net ve detaylı açıklamayı yaptı.
Öncelikle, Uludere operasyonunu kararını kendisinin verdiği" iddialarını yalanladı, "Operasyonu olduktan sonra öğrendim" dedi. Ayrıca operasyonun yapılması için kararı da yetkisini devrettiği Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının yerine getirdiğini söyledi.
Gözcülerin (Heron) çektiği görüntüleri izlediğini de ilk kez açıklayan Erdoğan, operasyon kararını hatalı bulmakla birlikte, geçmişte terör örgütünün saldırılarında yaşananların operasyon için böyle bir kararın alınmasına neden olduğunu da vurguladı.
Bu yıl sandık gözükmediğinin altını çizerken, "İsteyene çeyiz sandığı göndeririz" dedi.
Erdoğan bu açıklamaları, beraberindeki bir grup gazeteciyle İslamabad'da kaldığı Serena Oteli'ndeki sohbette dile getirdi.
Erdoğan, sorularımızı şöyle yanıtladı:

CD'Yİ BEN DE İZLEDİM

Soru: Wall Street Journal olayının gerisinde ne var?
Başbakan Erdoğan: Belli medya kuruluşları bir görüşü, belli medya kuruluşları farklı siyasi görüşü destekler. Amerika'da da bu var. Wall Street Journal'ın da var. Mevcut yönetimi zora düşürmek için bu uydurma haberi yapmıştır. Biz açıkladık. Bu TSK'nın birinci derecede görevidir. Biz güvenlik güçlerimize askerimize veririz, polisimize yetkiyi veririz. Onlar da yetkileri dairesinde kullanır. Biz yetkiyi vermişiz, TSK bunu kullanmış. Eğer biz TSK'mıza, polisimize güvenmiyorsak, terörle mücadeleyi kimle yapacağız? Hantepe, Gediktepe olayında doçkalar katırlar sırtında taşınırken, medyamız "Niye onlar vurulmadı; uçaklarımız, helikopterlerimiz neredeydi, niye vurulmadı" dedi. 
Burada da katırlı yürüyen insanlar vardı. Ben izlediğim CD'de bir hareket gördüm. Bizzat izledim. Bir konvoy gidiyor. 30-40 kişi var. O yüksekten görebilmek mümkün değil. Bizim gözcülerimizin (Heron) vermiş olduğu CD.... Silahlı Kuvvetlerimiz de gerekli adımı atmıştır. Burası, halkın oturduğu bir bölge değil, terör bölgesidir. Böyle bir bölgede Silahlı Kuvvetler bu Ahmet midir, Mehmet midir bilemez ki?

SONRA ÖĞRENDİM

- Size bilgi operasyondan önce mi verildi? 
Operasyonun hemen ardından haberimiz oldu. Ama öncesinden olmadı. Ben tuzağa düşürülmek şeylerine pek iltifat etmiyorum. Bizim Silahlı Kuvvetlerimiz bu görevi samimi bir şekilde yapmıştır. Hata da olabilir. Hatayı da açıkladık, özrü de açıkladık. Tazminatı da açıkladık. Ama birileri istismar ediyor. Allah aşkına tazminatsa tazminat... Bizim resmi tazminatımız ötesinde yaptık. İlla terör örgütünün istediğini mi söyleyeceğiz. Kusura bakmasınlar. 

PKK 8 MİLYON EURO TOPLUYOR

- PKK'ya destek veren yabancı kuruluşlar için ne diyorsunuz? 
Almanya, terör örgütünün yapılanmayı en geniş tuttuğu ülke. Yüzlerce dernek ve vakıfları var. Yardım toplama çadırlarında topladıkları 8 milyon Euro. Çadırlar kuruluyor, belediyeler müsaade ediyor. PKK'yı terör örgütü olarak kabul ettiği halde, teröristbaşının resimlerinin olduğu çadırlarda para toplanması neyi ifade ediyor? Bunu şansölyeye de söyledik. 4 bin açılmış dava olduğunu söyledi. Bir netice yok. Hac, umre, cenaze organizasyonuna da başladılar. Bunlar Zerdüşt ve ateist. Ama zavallı insanları aldatabilmek için her yola başvuruyorlar. Bu şahısları bu ülkelerin siyasi iktidarları destekliyor. Barış elçisi adı altında dağa rahatlıkla gidip gelen adamları var. 
- Terörle mücadele, siyasetle müzakere dediniz. Müzakere olasılığı var mıdır?
Bunlarla zaman zaman görüştüm. Arkadaşlarım müteaddit defalar yaptılar. Bir netice alınmadı. 26 maddelik Anayasa değişikliğinde, "Bakın partilerin kapatılmaması için fırsat var" dedik. Arkadaşlar gelmedi, sıraları boşalttı gittiler. Bizim içimizde de akıllarını başkalarına kiraya verenler vardı; 330'u yakalayamadık, o madde referanduma gidemedi. 

MUHATAP BDP

Soru: Siyasi muhatap olarak BDP'yi mi görüyorsunuz? 
Biz siyasi müzakereleri yine yaparız. Muhatap BDP'dir. Şartlar ne getirir bilinmez. Kesip atmamak lazım. Arada bir iplik bağı şöyle duruyor. "Biz muhatabız" diye açıklama yaptılar. Hem de "Biz silah bırakmayı tavsiye edemeyiz" dediler. 

ÖCALAN DA UMUDU KESTİ

Soru: Oslo türü olur mu?
Şu anda Oslo ile alakalı olarak İmralı da umudunu kesmiş vaziyette. Onlara "Siz hiçbir işe yaramazsınız" diyor. Bizim de bu konuda davranışlarımızın farklı bir kulvarda gideceği beklentisini ortaya koyuyor. Terör örgütü silah bırakmadıkça müzakere olmaz. Terörle mücadelenin durması mümkün değil. Teröristlerin Türkiye'den ayrılması, dağdan indirilmesi, başka ülkeye gönderilmesi vs... Biz başından beri ne burada Kürt varlığını inkâr ettik, ne kendi aralarında Kürtçe konuşmalarını engelledik, ne de kültürel varlığını yok saydık. Ne de yatırımları durdurduk. "Resmi dil Türkçe" demişizdir. Benim söylemediğim şeyi söyledi dedi parti genel başkanı (Demirtaş). Tek dil demedim. Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Israrla söylemeye devam ediyorum. Eğer samimilerse oturur konuşuruz. 

DEMOKRATİK ÖZERKLİKTE MASADAN KAÇMAYIZ

- Demokratik özerklik konusunda ne düşünüyorsunuz? Anayasa'ya girmesini istiyorlar.
Bu işin süresi yıl sonuna kadar... Masadan kaçan taraf olmayacağız. 4 siyasi parti kendi arasında mutabakata varamıyorsa, Anayasa'yı yapacak gücü olan partilerle oturur konuşuruz. Bu CHP mi olur, MHP mi olur?.. BDP ile böyle bir şey yapmak sayısal olarak mümkün değil. 

AMERİKA, FRANSA DİKTAYA MI GİTTİ?

- Yeni Anayasa'da başkanlık, yarı başkanlık sistemi tartışmalarına ne diyorsunuz?

Başkanlık da yarı başkanlık da olabilir. Biz "Tıpatıp Amerikalıların ya da Fransızların sistemini alalım" demiyoruz. Kusura bakmayın biz dünyayı tanıyoruz, hangi ülkede hangi sistem var. Kitapların içine kapanıp kalmadık, nerede ne sistem var biliyoruz. Amerika, Fransa diktaya mı gitti?
- İki parlamentolu sistem?
Hepsi olabilir. Tek de olabilir, çift de olabilir. Tartışılsın. Amerika çift çalışıyor. Denetimi artırır, ama bence süreci ağırlaştırır. Türkiye'de senatonun kalkmasının nedeni buydu.

SEÇİM SANDIĞI YOK, ÇEYİZ SANDIĞI GÖNDERELİM

- Yerel seçimlerin 5-6 ay erkene alınacağına ilişkin tartışma var. Siz ne diyorsunuz?
Ben seçimlerin 4 yılda bir olmasını doğru bulmuyorum. 4 yıl 3 yıl demektir. 5 yıl olursa 4 yıl hizmet olur. Türkiye'yi bizim 2023'te ilk 10'a sokmamız lazım. Bu heyecan, bu coşku var. Ama olan olmuş, bunun geriye dönüşü mümkün olmaz.
- Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı'nın süresiyle ilgili kararı ne olur?
Doğmamış çocuğa külot biçmeyelim. Neticeyi bekleyelim.
- Yerel seçimleri erkene almayı planlıyor musunuz?
CHP'den, MHP'den bir teklif gelirse bakarız. Mevsim şartlarının çok sıkıntılı döneme gelmesi nedeniyle olabilir; arada 3 ay var. Aslında bu süre 6 ay değil, 3 aydır, 3 ay da propagandadır. Muhalefetten böyle bir teklif gelirse üzerinde çalışılır. Gelmezse bizim bir teklifimiz olmaz.

İsterseniz bu yıl çeyiz sandığı var

- Her yıl bir sandık geldi, bu sene de gelir mi?
Nereden çıktı? Siz eskisine alıştınız. Böyle bir ülke kalkınır mı? Batı'da şöyleymiş böyleymiş, hepsi batıyor. Ben koalisyon hükümetlerinin olduğu ülkelerin başarılı olduğuna inanmıyorum. Çeyiz sandığı bekliyorsanız göndeririz, yoksa seçim sandığı yoktur.