İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Ümraniye'de ele geçirilen patlayıcılara ilişkin yürütülen soruşturmada, İstanbul'da gözaltına alınan 27 kişi ile diğer illerde yakalanan 6 kişi hakkındaki gözaltı ve soruşturma işlemlerinin özel yetkili 2 cumhuriyet savcısı tarafından yürütüldüğünü bildirdi.

Başsavcı Engin, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 12 Haziran 2007 tarihinde Ümraniye ilçesinde ele geçirilen el bombaları ile ilgili olarak başlatılan soruşturma kapsamında ve ''silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek'', ''bu örgüte üye olmak'', ''askeri itaatsizliğe teşvik etmek'', ''devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek'', ''sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermileri bulundurmak'' ve ''patlayıcı madde bulundurmak'' suçlarından başlatılan soruşturma kapsamında halen 15 kişinin tutuklu bulunduğunu kaydetti.

Soruşturmanın devamında İstanbul ve diğer illerde bazı kişilerin gözaltına alındığını ifade eden Başsavcı Engin, ''Soruşturmanın devamı olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının, CMK'nın 250. maddesi ile yetkili cumhuriyet savcıları tarafından verilen talimatla, 22 Ocak 2008 tarihi itibarıyla 33 kişi gözaltına alınmıştır'' dedi. Aykut Cengiz Engin, gözaltına alınan kişiler arasında, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, avukat Kemal Kerinçsiz, gazeteci Güler Kömürcü, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın ve Halkla İlişkiler Sözcüsü Sevgi Erenerol, kamuoyunda ''Drej Ali'' olarak tanınan Ali Yasak, ''Susurluk Davası'' hükümlüsü Sami Hoştan, Kuvayı Milliye Derneği Genel Başkanı emekli Kurmay Albay Mehmet Fikri Karadağ'ın da bulunduğu belirterek, şunları kaydetti:

''İstanbul'da yapılan operasyonda gözaltına alınan Veli Küçük, Mehmet Zekeriya Öztürk, Sevgi Erenerol, Güler Kömürcü, Sami Hoştan, Ali Yasak, Mehmet Fikri Karadağ, Hüseyin Gazi Oğuz, Kahraman Şahin, Oğuz Alpaslan Abdülkadir, Raif Görüm, Hüseyin Görüm, Ümit Oğuztan, Erdal İrten, Kemal Kerinçsiz, Engin Zorba, Asim Demir, Atilla Aksu, Murat Özkan, Satılmış Balkaş, Mehmet Boğazkaya, Emin Caner Yiğit, Erol Ölmez, Yusuf Görüm, Müzeyyen Şen, Ayşe Ceylan Geçyol, Anotoli Madjar ile İstanbul ili dışında yapılan operasyonlarda gözaltına alınan Muhammet Yüce, Erkut Ersoy, Yaşar Aslanköylü, Tanju Okan, Ahmet Ceylan ve Fuat Turgut hakkındaki gözaltı ve soruşturma işlemleri, CMK 250. maddesi ile yetkili 2 cumhuriyet savcısı tarafından yapılmaktadır.''

GİZLİLİK VE YAYIN YAPMA YASAĞI KARARLARI

Başsavcı Engin, soruşturma çerçevesinde daha önceden mahkemelerce ''gizlilik kararı'' ve ''yayın yapma yasağı kararı'' alındığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

''Bilindiği üzere bu soruşturmanın evveliyatı ile ilgili olarak İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin 15 Haziran 2007 tarihli 'gizlilik kararı' ile İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinin 21 Haziran 2007 tarihli 'yayın yapma yasağı kararı' bulunmaktadır. Dolayısıyla bu soruşturmanın devamı olan bugünkü gözaltılar ve müteakip soruşturma işlemleri de, bu gizlilik ve yayın yapma yasağı kapsamında bulunmaktadır. Bu itibarla soruşturmanın bu aşamasında ayrıntılar hususunda başkaca açıklama yapmaya yasal imkan bulunmamaktadır.''

Soruşturmanın tamamlandığı zaman ayrıntılı açıklama yapılacağını belirten İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, ''Basın yayın organlarının bu soruşturma ile ilgili gizlilik ve yayın yapma yasağını dikkate almaları, soruşturmanın selameti açısından gerekli bulunmaktadır'' dedi.
A.A