Stockholm Büyükelçisi Zergün Korutürk'ün konuşmasıyla başlayan törende Korutürk, Carlsson'u kısaca tanıttıktan sonra “İsveç'in yetiştirdiği en büyük operacılardan olan Carlsson, İsveç'in gurur kaynağıydı, bugünden itibaren Türkiye'nin de gurur kaynağı oldu.” dedi.

"TÜRKİYE AŞIĞI OLDUM"

Türk vatandaşı olduğu için oldukça heyecanlı ve mutlu olduğunu belirten Carlsson törende yaptığı konuşmada, “ 22 yıl önce, şu an eşim olan Deniz Karabuda'yı tanıdım ve aşık oldum. Eşim ve Karabuda ailesi bana Türkiye'yi tanıttılar ve sevdirdiler. Her yıl Türkiye'ye gittik ve çok güzel arkadaşlıklar kurduk. Bir Türkiye aşığı oldum ve bu harika ülkenin vatandaşı olmayı istedim.” şeklinde konuştu.

FAVORİ YEMEKLERİ ÇERKEZ TAVUĞU VE SİGARA BÖREĞİ

Türkiye'de günlük hayatını devam ettirebilecek kadar Türkçe konuşabilen Carlsson bununla beraber Türkçeyi daha da ilerletmek istediğini, en kısa sürede Türkçeyi iyi bir düzeyde konuşacak hale gelmek istediğini söyledi.

Türk mutfağı ile de yakından ilgilenen Carlsson en sevdiği yemeğin Çerkez tavuğu olduğunu belirtti ve ekledi: “Mutfağa girip Türk mutfağından bir şeyler yapmayı seviyorum; evde sigara böreği yapıyorum ve ailede herkes çok beğeniyor."

SEZEN AKSU VE TARKAN DİNLİYOR

Türk pop müziğini dinlediğini de belirten Carlsson: “En çok Sezen Aksu ve Tarkan dinliyorum. Ayrıca saz çalan bir komşum var ve bazen benim için çalıyor. Türk müziği hakkında daha fazla şey öğrenmeye çalışacağım.” dedi.

TÜRKİYE, EN KISA SÜREDE AB ÜYESİ OLMALI

Emekli olduğunda eşiyle birlikte Türkiye'de daha fazla kalmayı planladıklarını da sözlerine ekleyen Carlsson, Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci hakkında ise “Türkiye'nin en kısa sürede AB üyesi olmasını umuyorum. Bazı AB ülkeleri buna karşı ama İsveç ve İsveçliler Türkiye'nin gerçekten AB üyesi olmasını istiyor. Tabii ki Türkiye Müslüman bir ülke ve farklı bir kültürü var. Ben bu farklılığı da, Avrupa'dan farklı olmasını da seviyorum. Batı ile doğunun birleştiği bir yer olan İstanbul'a ilk gittiğimde çok etkilenmiştim.” şeklinde konuştu.

OPERANIN ORDİNARYÜSÜ

Çok sayıda tiyatro ve opera eseri sahneleyen dünyaca ünlü operacı Bengt Wilhelm Carlsson, geçtiğimiz haftada İsveç Kralı 16. Carl Gustav tarafından Opera'nın “Ordinaryüs Profesörü” unvanı ile ödüllendirilmişti.