ABD otomotiv devi GM"in iflas koruma başvurusuna 2 gün kala Almanya, Opel için Magna ile anlaşmayı başardı. Anlaşma kapsamında Almanya Başbakanı Merkel, Rus Sberbank"ın da bulunduğu Magna konsorsiyumuna 1.5 milyar Euro kredi sağlayacak.

ALMAN hükümeti, ekonomik kriz nedeniyle iflasın eşiğinde bulunan Opel"in Avusturya ve Kanada ortaklığıyla Magna"ya devredilmesi konusunda anlaştı. Magna"nın konsorsiyomunda Rus Sberbank"ın da bulunduğu ifade edildi. 6 saat süren ve dün sabaha karşı biten görüşmelere Fiat"ın katılmamasının verdiği moral bozukluğu damga vurdu. Anlaşma sonucunda Alman hükümeti Magna"ya destek olarak 1.5 milyar Euro kredi sağlanmasına da karar verdi. Bu paranın asla artırılmayacağını dile getiren hükümet yetkilileri "Böylece devletin şantaja boyun eğmeyeceğinin de işareti verildi" dedi. Satış sonucunda Almanya Opel"i, General Motors"un (GM) iflasından önce kurtarmak için Rusya ve Kanada"ya sığınmış oldu.

Çalışanları kurtardık

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Opel"e gelecek için iyi bir perspektif getirildiğini belirterek şunları söyledi: "Opel"deki kriz çalışanların değil, kötü yönetimin bir sonucu oldu. Bunun için çalışanların cezalandırılmamaları gerekiyor. Magna"nın başını çektiği konsorsiyumun işi asıl şimdi başlıyor. Kabul edilebilir bir çözüme ulaştık ve ortak noktada buluştuk."

Magna devralacak

Almanya Ekonomi Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg ise varılan anlaşmayla ilgili olarak büyük çekinceleri olduğunu ve Magna"nın teklifine son ana kadar karşı çıktığını belirterek, "Opel"in düzenli ve planlı şekilde iflas duyurusunda bulunmasından yanayız" dedi. Opel"e verilecek destek kredisinin, şirketin bağlı olduğu Amerikan General Motors"a (GM) akmasından endişe duyan Alman hükümeti, krediyi paranın ülke içinde kalması şartıyla verecek. Opel"in kendisini yenilemesinden sonra tanınmış otomobil parçası üreticisi Magna tarafından devir alınması planlanıyor.

Obama"ya da söyledim hata Amerika"nın

ALMANYA Başbakanı Merkel, Almanya"da yaşanan Opel krizi ile ilgili olarak Amerika"daki GM"in yönetim konusundaki yetersizliğini gerekçe gösterdi ve "Magna ile görüşmeden önce ABD Başkanı Barack Obama ile de bir telefon görüşmesi yaptım. Zaten Cuma günü Magna ile aslında anlaşmak için görüşmelerimiz oldu" dedi. GM"in Başkan Yardımcısı Bob Lutz da ortaklık yapısındaki değişikliğe karşın Opel ile ürün geliştirme konusundaki çalışmalarını sürdürebileceğini, ancak bu ilişkinin sembolik düzyde kalacağını ifade etti.

Opel"den kim ne kadar hisse alacak

ALMANYA"nın anlaşması sonucunda Opel"in yeni hisse dağılımı şöyle olacak:

Opel"in yüzde 20"si Magna"nın olacak

Yüzde 35"i de Rus Sberbank"a geçecek.

Opel"in yüzde 35"i GM"de kalacak.

Kalan yüzde 10"luk bölüm Opel çalışanlarında kalacak.

8 bin 500 kişi işini kaybedecek

ALMANYA ile Magna konsorsiyumunun anlaştığı şartlara göre çalışanların durumu şöyle:

Opel"in Almanya"daki 25 bin çalışan ile GM"in Avrupa"daki iş gücünün neredeyse yarısını oluşturuyor.

Bu satın alma ile Opel çalışanların 8 bin 500"ü işini kaybedecek.

Gaz ile çalışıp 1 milyon araç üretecek

ANLAŞMAYI kazanan konsorsiyum Doğu Avrupa ve Rusya"da 1 milyon araç üretmek için Rus otomobil üreticisi Gaz ile anlaşacak. GM Avrupa"nın İngiliz Markası Vauxhall"u da içeren diğer markaları ve da anlaşmanın içinde el değiştirecek. Saab ise anlaşmanın içinde yer almayacak.

GM, yarın iflas korumaya başvuracak

AMERİKA"nın en büyük otomotiv üreticisi olan General Motors (GM), 1 Haziran"da iflastan korunma başvurusunda bulunacak. GM"in iflas mahkemesine gitmesi, Amerikan şirketler tarihinin, Lehman Brothers ve Worldcom"un ardından üçüncü büyük iflası olacak. Obama yönetimi GM iflasının 60-90 gün ya da biraz daha fazla süreceğini tahmin ediyor. GM"in iflas korumaya başvurması ile şirketin varlıklarının çoğu yeni kurulacak olan şirkete devredilecek. ABD ve Kanada hükümetinin GM"e vereceği desteğin 40 milyar doları bulacağı söyleniyor. hürriyet