12 Eylül darbesinin ardından konulduğu Mamak Askeri Cezaevi'nde 17 yaşındayken, namaz kıldığı sırada dipçik darbesiyle yaşamını yitiren Hüseyin Kurumahmutoğlu"nun ağabeyi 65 yaşındaki Ali Kurumahmutoğlu, darbecilerin yargılanması için savcılığa suç duyurusunda bulundu.


Dün yapılan Anayasa Değişikliği paketinin oylamasında "Evet" oyu çıkmasının ardından 12 Eylül 1980 darbesini yapanlar hakkında peş peşe suç duyuruları başladı. Darbe sonrası Mamak Cezaevi"ne konulan ve 14 Temmuz 1987 tarihinde cezaevinde sabah namazı kıldığı sırada boynuna vurulan dipçik darbesiyle yaşamını yitiren Hüseyin Kurumahmutoğlu"nun Samsun"un Bafra İlçesi"nde yaşayan ağabeyi Ali Kurumahmutoğlu, bugün avukatı Mustafa Remzi Toprak ile birlikte Adliye Sarayı"na gelerek savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ağabey Kurumahmutoğlu burada gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Hukuk süreci başlamıştır. 12 Eylül darbesi ile onbinlerce genç sağdan ve soldan tutuklandı. İşkenceler ve zulümler gördü. Kardeşim de o dönemde arandığını öğrenerek kendiliğinden teslim oldu ve cezaevine konuldu. Aylarca işkence gördü. İnancı gereği namazından alınkonulmak istendiğinde dipçik darbesiyle hayatını kaybetti. Dün yapılan referandumda çok önemli bir karar alındı. Vatandaşlık hakkının vatandaşa verildiğinin miladıdır. Türk adaletine güvencimizi ifade etmek adına savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Bundan sonraki süreci takip edeceğiz.”

Başbakan Erdoğan da bazı konuşmalarında Hüseyin Kurumahmutoğlu"nun yaşadıklarını anlatarak neden anayasa değişikliği paketine "evet" oyu istediklerine örnek göstermişti.

DHA