Müzik ve Sahne Sanatçıları Sendikası (MÜZİK-SEN), yeni anayasada, ''sanat yapma özgürlüğünün sağlanmasını, sanat ve sanatçının baskı altına alınmamasını'' istedi.

MÜZİK-SEN Genel Başkanı Mehmet Çırıka ve Genel Sekreter Serpil Akıllı, anayasa değişiğine ilişkin görüşlerini, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonuna iletti.

Çırıka, sendikalarının, üyelerinin mesleki, ekonomik, sosyal, kültürel hak ve çıkarlarının korunması, geliştirilmesi amacıyla faaliyet gösterdiğini ifade ederek, ''Sanatın gelişmesi, yaygınlaşması, sanatçının özgürce üretebilmesi, sanat ve sanatçının, önündeki engellerin kaldırılması için başta ekonomik koşullar olmak üzere, her açıdan özgür ve özerk olmasını sağlayacak önlemlerin alınması, sanat ve sanatçının korunması, sendikamızın temel amaçları arasında yer alıyor. Bu hak ve özgürlüklerin anayasal güvence altına alınması, ulusal kültür ve sanatımız açısından önem taşımaktadır'' görüşünü dile getirdi.

Anayasanın 27. maddesinde bilim ve sanat hürriyetine, 64. maddesinde ise sanatın ve sanatçının korunmasına yer verildiğine işaret eden Çırıka, bu şekilde bilim ve sanat hürriyeti ile sanatın ve sanatçının korunmasının, anayasal güvence altına alındığını belirtti.

Çırıka, yeni anayasadan beklentilerini şöyle sıraladı:

''Mevcut anayasadaki hükümlerin, yeni anayasada da yer alması; sanat yapma özgürlüğünün sağlanması, sanat ve sanatçının baskı altına alınmaması, sanatın ve sanatçının korunması ve bu gibi konularda yapılabilecek yasal düzenlemelerin anayasal dayanağını oluşturacaktır. Mevcut anayasanın 27 ve 64. maddelerinde yer alan hükümlere, yeni anayasada da yer verilmesi, bu hak ve özgürlüklerin giderek geliştirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.''