AŞK-I MEMNU OYUNCULARINI GİYDİRİYORLAR

Alışveriş ve stil danışmanları Başak Dizer Fransez ve Deniz Marşan"ın verdiği hizmetlerden biri de gardırop check-up"ı. İkili miadını doldurmuş kıyafetleri itinayla ayıklıyor, hâlâ moda olanları elden geçiriyor, farklı kombinler konusunda yardımcı oluyor. Ayrıca bir eteği veya bluzu kaç farklı şekilde giyebileceğinizi anlatıyor

Milliyet Cumartesi Başak Dizer Fransez ve Deniz Marşan ile röportaj yaptı.

Alışveriş yapmaya zamanınız yok, o kadar çok mağaza var ki neyi nereden alacağınızı bilemiyorsunuz. Kombin yapmak sizin için çok zor. Hangi pantolonu hangi bluzla giymeli? Alışveriş ve stil danışmanları Başak Dizer Fransez ve Deniz Marşan tarzı olmayanlara tarz yaratıyor, tarzı olanlar için ise mağazaları geziyor; sezonun trend ve renklerinde, stillerine uygun sezon alışverişi yapıyor. Cildinize ve saçınıza giden renkleri seçiyor, vücut tipinize en uygun kesimleri buluyor, uzak duracağınız modelleri belirliyor, sizi “stil sahibi” yapıyorlar.

Kayak tatiline gidene trendlere göre bavul
Alışveriş ve stil danışmanlığında kıyafetlere ayrılan bütçenin yüzde 25"ini danışmanlık ücreti olarak alan ikili adamakıllı bir gardırop hazırlamak için yaklaşık 30 kıyafet alınması gerektiğini söylüyorlar: “Bu kıyafetlere uygun 50 kombin belirliyoruz. Eşleştirmeleri unutmamaları için kombinlerin fotoğrafını çekiyor ve müşterimize veriyoruz.”
Fransez ve Marşan isterseniz daha küçük bir bütçeyle farklı gardıroplar da hazırlıyorlar. Mesela “Bir haftalık bir tatile çıkıyorum. Bavuluma sığacak sayıda kombin seçer misiniz?” diyene de “Kayağa gidiyorum. Bana kış trendlerini yansıtan bir bavul hazırlayın” diyene de yardımcı oluyorlar.
2shoppers adıyla hizmet veren ikili Bilsar"da 1,5 yıl boyunca aynı masada çalışmış, sonra dost olmuşlar. Fransez hala Bilsar"da tasarımcı.
İşe başlama hikayelerini anlatırken “Arkadaşlarımız ikimizden de stillerini oluşturma konusunda yardım ister, "Haydi birlikte alışverişe çıkalım" gibi isteklerde bulunurlardı. Bu eğlenceli hobimizi işe dönüştürerek şirketimiz 2shoppers"ı kurduk” diyorlar.
Fransez ve Marşan sadece kadınları değil erkekleri de giydiriyor. Erkeklerin giyim konusundaki önyargılarını kırmaya çalışıyorlar: “Erkeklerin en çok kortukları şey feminen görünmek. Pembe, mor, kırmızı, turuncudan kaçınıyorlar.”
“Özellikle kadınlara tavsiyelerde bulunurken "ayarı" iyi yapmak lazım. Onlara vücut tiplerindeki kusurları anlatırken nasıl bir yol izliyorsunuz?” sorusunu Başak Dizer Fransez şöyle cevaplıyor: “Kalçalarınız göğsünüze göre hafifçe geniş ama biz onu hallederiz, kamufle ederiz, merak etmeyin" diyoruz. Kusurunu bir türlü kabul etmeyenlere ise size şu kesimdeki elbiseler yakışıyor, trendleri unutun şeklinde açıklama yapıyoruz.”



“Beren Saat için femme fatale tarzda kıyafetler seçiyoruz”
“Aşk-ı Memnu” dizisinin başrol oyuncularını da siz giydiriyorsunuz.
Deniz M.: Tüm dizilerde kostüm ekibi var ama ilk defa bir dizide karakterlere özel styling yapılıyor. Senaryo ekibi başrollerdeki karakterlerin özelliklerini anlattı. Karakterlere ve senaryonun gelişimine göre belirledik giyimlerini. Ben Nebahat Çehre (Firdevs), Beren Saat (Bihter) ve Nur Aysan"ın (Peyker) kıyafetleriyle ilgileniyorum.
Başak D. F.: Ben de Kıvanç Tatlıtuğ (Behlül) ve Selçuk Yöntem"inkilerle (Adnan).

Beren Saat"in canlandırdığı Bihter karakterinin gardırobunu nasıl oluşturdunuz?
Deniz M.: Bihter karakteri evlenmeden önce daha masumane, daha yaşına uygun giyinirken kendinden yaşça büyük bir adamla evlenince daha dişi oldu, daha güçlü bir kadın haline geldi. Femme fatale tarzda kıyafetler belirledik Beren için. Vücut hatlarını belli eden, iddialı tasarımlar giydiriyoruz. Bir eşofman giyse bile vücudunu ön plana çıkarıyoruz.



Nebahat Çehre, Firdevs rolünde günün her anı şık. Boynunu sakatladığında ve boyunluk taktığında bile fularını eksik etmedi. Boyunluğuna doladı fuları.
Deniz M.: Firdevs gösterişe meraklı bir karakter. Havalı, süslü bir kadın. Takmayı takıştırmayı seviyor. Bu yüzden hasta haliyle bile fular takması, şık giyinmesi normal. Firdevs"e özel baston yapıldı, bastonun üstü bile taşlarla süslüydü.



“Kıvanç Tatlıtuğ"a hovarda bir hava vermeye çalışıyoruz”

Kıvanç Tatlıtuğ"un dizideki tarzını belirlerken nelere dikkat ettiniz?
Başak D. F.: Çapkın, eğlenmeyi seven bir çocuk Behlül. Karakter anlatılırken “Çok efendi görünmesin, kolej çocuğu gibi giyinmesin” denildi. Onun için dar kesimler, iddialı modeller seçtik. Türkiye"deki klüp gençliğinin giyindiği gibi giydirdik. Spor tarzdaki ayakkabılarla, kasketlerle, atkılarla ve deri ceketlerle ona hovarda bir hava vermeye çalışıyoruz.
Stil danışmanlığı yaptığımız erkekler feminen görünmekten çekiniyor demiştim ya, aynı durum Kıvanç"ta da yaşandı. Çok derin v yakalı bir tişortü “Ben bunu giymeyeyim” diyerek geri yolladı.



Selçuk Yöntem hiç spor giyinmiyor, varsa yoksa takım elbise ve gömlek.
Başak D. F.: Yöntem"i İngiliz beyefendisi gibi giydirmemiz istendi. Bu yüzden ceketinin içine asla tişört giymiyor, jean"i pek kullanmıyor. Gömlek, kravat ve ceketle geziyor. Selçuk bey sete jean"le, Replay tişörtlerle, deri bileziklerle geliyor. Adnan karakterine bürünürken tüm bunlarla vedalaşıyor.

Dizinin izleyicileri kıyafetleri ne kadar takip ediyor? Mağazalara gidip başrollerdekilerin üzerinde gördüğü kıyafetleri satın alıyor mu?
Başak D. F.: Mağaza müdürleri ile iletişim halindeyiz. Söylediklerine göre ne giydirsek bitiyormuş mağazalarda. Dizideki kıyafetlerin farklı rengini bile sormuyorlar, illa aynı renktekini satın alıyorlarmış. Dizinin jeneriğinde o bölümde giyilen kıyafetlerin markaları ve tasarımcıları yazıyor. Dizinin ertesi gün e-posta ve telefon yağmuruna tutuluyoruz, “Şu kıyafeti nerden aldınız?” diye. Kimi de alışverişe çıkmadan önce birkaç bölüm boyunca “Aşk-ı Memnu”yu dikkatlice izlediğini, alacaklarını belirlediğini sonra da alışverişe çıktığını söylüyor.

“Bu iş bizim giysi alışverişi hevesimizi köreltti”
Fransez ve Marşan müşterileri için çok sık mağaza gezdikleri ve her gün arabalarının bagajını kıyafetlerle doldurdukları için alışverişe doymuş: “Bu iş giysi alışverişi hevesimizi köreltti. Başkalarına kıyafet alırken alışveriş tatmini yaşıyoruz.”
2shoppers"ın verdiği diğer hizmetlerden biri de gardırop check-up. Marşan ve Fransez “Dolabınızdaki kıyafetlerin genelde sadece yüzde 20"sini kullanıyorsunuz” diyor. İşte gardırop check-up"ı hizmeti bunun için var. Miladını doldurmuş kıyafetler itinayla ayıklanıyor, hâlâ moda olanlar elden geçiriliyor, mesela bir eteği kaç farklı şekilde giyebileceğiniz anlatılıyor. Birkaç aksesuarla, birkaç yeni kıyafetle yeni kombinler yaratılıyor.

H2