Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Suriye arasında uygulanan vizelerin karşılıklı olarak kaldırıldığını açıkladı. Ramazan Bayramı öncesi atılan bu adımın her iki ülke vatandaşları için müjde niteliği taşıdığını söyleyen Erdoğan, "İşte kardeşlik bu" şeklinde konuştu.
Türkiye, 'demokratik açılım' çerçevesinde dün önemli bir konuğu ağırladı. İstanbul'a günübirlik bir ziyarette bulunan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Başbakan Erdoğan ile Dolmabah- çe'deki çalışma ofisinde başbaşa görüştü. Esad, görüşmenin ardından AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nın onuruna düzenlediği iftara katıldı. Siyaset, sanat, medya, işdünyası ve Türkiye'deki dini cemaat liderlerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 2 bin davetlinin katıldığı toplantıda Erdoğan ve Esad birer konuşma yaptı.

'BİZ KARDEŞİZ'

Erdoğan, konuşmasında bu iftar sofrasının Suriye ile Türkiye arasındaki kardeşliği yansıttığını belirterek şunları söyledi: "Aynı ekmeği, aynı suyu paylaştık; Dicle'den ve Fırat'tan. Ortak kaderi, aynı idealleri paylaştık. Aynı düşmana karşı omuz omuza savaştık. Şam'ı Halep'i nasıl savunduysak aynı şekilde Çanakkale'de aynı siperde şehit olduk, şehitler verdik. Türkiye ile Suriye'nin tarihini, kültürünü, geleneklerini, hissiyatını kesin hatlarla birbirinden ayırmak mümkün değil. İstanbul'a gelen Suriyeli kardeşimin yabancılık çekeceğine inanmıyorum. Aynı şekilde Şam'a gittiğimizde yabancılık çekmiyoruz. Hamidiye Çarşısı'na girdiğinizde kendinizi Kapalıçarşı'da hissedersiniz. Dünya üzerinde bu kadar çok ortak noktası olan iki ülkenin olduğunu düşünmüyoruz. Onun için diyorum ki Suriye bizim dosttan öte kardeşimizdir."

ÖZLENEN MÜJDE

Bugün Türkiye ile Suriye'nin bir adım attığını, bunun bir bayram müjdesi olduğunu söyleyen Erdoğan, "Suriye ile Türkiye arasında vizeleri kaldırdık. Bu tabi özlenendi beklenendi. Hatta bir dostum bana bu akşam bir latife, bir nükte yaptı. Dedi ki, "Şengen de var, Şamgen de var. Tabi bu bayram için çok çok önem arzediyordu. Eskiden bir protokol çerçevesinde sınırlarda geçişler vardı. Şimdi bu bayramda bu olmayacak. Rahatlıkla Suriye'den Türkiye'ye, Türkiye'den Suriye'ye geçebileceğiz" dedi.

DAVOS ÖVGÜSÜ

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad da konuşmasında komşu ülkeler arasında işbirliğinin önemine dikkat çekti. Türkiye'nin Suriye ve İsrail arasında arabuluculuk yapmasına desteklerini yineleyen Esad Türkiye ve Suriye'nin her zaman bölgede barış istediğini kaydetti. Başbakan Erdoğan'ın Davos'ta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres karşısında gösterdiği tepkiden de övgüyle söz eden Esad, “Sayın Erdoğan'ın Davos'taki tepkisi kendisine, halkına ve devletine duyduğu saygının bir gereğiydi” şeklinde konuştu.


Açılım süreci bir devlet projesi

Konuşmasında demokratik açılım süreci ile ilgili açıklamalarda bulunan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: "Şunu çok açık net söylemeliyim. Bu bir paket değil. Bu bir süreç. Kısa, orta ve uzun vadeli bir süreçtir. Bunun içinde terör sorunu var, işsizlik var, hak ve özgürlükler var. Bunun içinde sorun alanları var. Demokratik açılım ile sorunları çözmekte kararlıyız. Bu sadece Erdoğan'ın değil, hükümetin değil, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin projesidir, muhatabı millettir. Bunu hep birlikte çözeceğiz, el ele omuz omuza çözeceğiz. Maalesef istismar suretiyle rant elde etmek isteyenler var. Buna rant olarak bakmak çok yanlış. Kanın ve şehitlerimizin üzerinden siyasi rant devşirmek çok yanlış. Haksızlık olur şehitlerimize. Milletimiz vatanımıza haksızlık olur."


Gelecek nesillere bir hediye

İki ülke heyetleri arasında gerçekleşen görüşmenin ardından Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Suriye arasındaki vize uygulamasının karşılıklı olarak kaldırılmasına, ayrıca Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasına karar verildiğini ifade etti. Alınan kararların ikili ilişkilerde ulaşılan noktanın bir göstergesi olduğunu kaydeden Davutoğlu, vizesiz geçiş uygulamasını ise “Gelecek nesillere bir güzel bir hediye” olarak niteledi.


TATLISES'LE SOHBET

İftarda, Başbakan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan'ın, yanlarına gelen Ajda Pekkan ve Orhan Gencebay ile bir süre sohbet ettikleri görüldü. Ayrıca, Tatlıses de masaya gelerek Beşşar Esad'la bir süre sohbet etti. Daha sonra Erdoğan da sohbete katıldı. Bir süre sonra masaya Türkiye'deki dini cemaat liderleri de geldi. Türkiye Musevileri Hahambaşı İzak Haleva, Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Türkiye Süryanileri Cemaati lideri Yusuf Çetin Esad ve Erdoğan'la sohbet etti.Yeni Şafak