Torba yasaya ekledikleri bir madde ile futbolcunun gelir vergisini yüzde 15"e, milli takım teknik direktörünün vergisini yüzde 5"e düşüren milletvekilleri, kendilerini de sade vatandaştan ayrı tuttuklarını dün gösterdi. Sağlık sistemini silbaştan yenileyen yeni yasaya göre, “çatışmada yaralanan güvenlik güçleri” hariç herkesin katkı payı ödemesi gerekirken, milletvekilleri bu zorunluluktan kendilerini muaf tuttu.

Dün hiçbir milletvekilinden itiraz gelmeden kabul edilen maddeye göre milletvekilleri sağlık harcamalarında katkı payı ödemeyecek. Sade vatandaş, diyelim ki hastaneye gittiğinde 1.000 YTL"lik ilaç aldığında bunun 200 YTL"lik kısmını cebinden ödemek zorunda bırakılırken, milletvekili ve yakınları ilaca 5 kuruş katkı payı ödemeden ulaşacak. Bu ayrıcalık tasarının ilk halinde sadece "gazi"lere tanınıyordu
Vatandaştan aldığı vergiye yüklenip, milyonlarca dolar para kazanan futbolcunun vergisini indiren Hükümet, Sosyal Güvenlik Tasarısı"yla milletvekillerine getirdiği “sağlık kıyağını”, önceki gün Meclis"ten geçirdi. Meclis Genel Kurulu"nda görüşülen Sosyal Güvenlik Tasarısı"nın 63. maddesiyle milletvekillerine sadece "gazi"lere uygulanan bir muafiyet Meclis"ten geçmiş oldu.

Böylece toplumun tüm kesimlerinden fedakârlıklar isteyen reform, milletvekilleri ve aileleri için sadece gazilere tanınan bedava sağlık hizmeti getirmiş oldu. Vatandaşın sağlık sisteminin hemen her aşamasında katkı payı ödemesini zorunlu tutan tasarı, milletvekillerinin cebinden tek kuruş çıkmamasını sağlayacak. Tasarı, Meclis"e ilk geldiği halinde bu muafiyetten yararlanacak gazi tanımı operasyonlarda yaralanan MİT ve güvenlik güçleri olarak tanımlanmışken, dün Genel Kurul görüşmelerinde gazi tanımı genişletilerek tüm gaziler de kapsama alındı. Milletvekillerine gazi kıyağı olarak da yorumlanan düzenlemeyle vekil, eşi ve çocuklarıyla birlikte sağlığa tek kuruş para ödemeyecek.

Vekile kıyak geri geldi

Milletvekilerinin sağlık harcamaları için ceplerinden ödemedikleri her bir kuruş, TBMM bütçesindeki ödenekten karşılanacak. Buna göre, vatandaşın vergileriyle oluşan Genel Bütçe"den TBMM bütçesine ayrılan ödenek, vekil sağlık giderlerinde kullanılacak.

Tasarı, milletvekiline gazi kıyağını şöyle yaptı:

“2006 yılında düzenlenen "milletvekillerinin sağlık giderleri TBMM bütçesinden karşılanır" diyen 3671 sayılı yasanın 4. maddesi, yeni tasarıda korundu. Oysa aynı hükümet, önceki yıl Meclis"ten geçen ve Cumhurbaşkanı Sezer"in veto ettiği yasada milletvekillerine bu kıyağı getiren düzenlemeyi kaldırmıştı. Sezer de bu hükmü onaylamıştı. Şimdi hükümet, baştan hazırlamayı tercih ettiği Sosyal Güvenlik Tasarısı"nda bu kıyağı yeniden koymuş oldu.”

Maaşın rövanşı mı?

Milletvekilleri, Plan ve Bütçe Alt Komisyonu"nda maaşlarını artırmak için yaptıkları mücadele sırasında tasarıyı bloke etmişler ve süreci tıkamışlardı. Sonunda tasarıya korsan olarak giren ”maaş artırma maddesi“ VATAN Gazetesi"nde bu konuyla ilgili çıkan haberler üzerine geri çekildi. Bu süreçte Bakanlık ve Komisyonu"nun AKPli vekilleri tarafından, milletvekillerinin maaş kıyağından vazgeçmeleri karşılığında, ” gazi kıyağı “nın tasarıya konulduğu iddia ediliyor.
Meclis, 2008 yılı bütçesinde milletvekillerinin sağlık giderleri için 403.7 bin YTL pay ayırdı. Eğer milletvekili istisnası tasarıya konulmamış olsaydı, yasa yürürlüğe girdiğinde Meclis bu tutarı bir başka harcamaya kaydıracaktı. Ancak Meclis Genel Kurulu"ndan geçen düzenlemeyle, bu para vekillere, eşlerine ve çocuklarının sağlık harcamalarına harcanacak.

CHP"lisi, MHP"lisi, DSP"lisi de oy verdi

Genel Kurul"da neredeyse en hızlı geçen maddelerden biri olan düzenlemeye aksi yönde hiçbir önerge verilmedi. Sosyal Güvenlik Yasası tasarısının neredeyse tüm maddeleri üzerinde değişiklik için önerge yağdıran muhalefet de, bu düzenlemede hiç sesini çıkarmadı. Binlerce çalışanın sokağa döküldüğü tasarıyla ilgili hiçbir düzenlemede anlaşma sağlayamayan iktidar ve muhalefet milletvekilleri, bu düzenlemede sessiz mutabakat sağlamış oldu.