İthal viskiler, votkalar, biralar ve şaraplar. GDO yönetmeliğine göre artık onların da Türkiye"ye girerken analizden geçmesi gerekiyor. Ancak laboratuvarlar o kadar yetersiz ki analiz için haftalarca bekleniyor. Yüksek vergiler nedeniyle çok fazla stoklu çalışmayan ithalatçılar sıkıntıda. Yılbaşı öncesi Türkiye"de önemli bir ithal içki sıkıntısı olabileceğine dikkat çekiliyor

GDO yönetmeliği teknik altyapı oluşturulmadan analiz laboratuvarlarının sayısı ve donanımı artırılmadan apar topar çıkarılınca ithalatta başgösteren tıkanıklık kriz aşamasına geldi. Şu an GDO analizi yapabilen 3 laboratuvarda yüzlerce numune analiz edilerek ithalatına izin verilmesi beklenirken pek çok ürün de bu süre içinde piyasada tükenmeye başladı.

Bu ürünlerden biri de ithal içkiler. Özü arpa ve buğday olan mayalı içkiler GDO yönetmeliğine göre analizden geçirilmek zorunda. Ancak laboratuvarlar yetersiz kaldığı için analize giden ürünlerle ilgili 10 günün üzerinde bir süre geçmesine rağmen raporlar alınabilmiş değil.

Jack Daniels, Finlandia, Fameus Grouse, Dewars, Martini, Bacardı gibi ithal içkilerin Türkiye distribütörü olan Doluca Şarapçılık"ın Genel Müdürü Adnan Erem “Stoklar hızla tükeniyor. Şayet analizlerden sonuç çıkmazsa bu ay sonuna kadar ithal içki kalmayacak” diye konuştu. Erem yüksek vergiler nedeniyle ithalatın her zaman düşük miktarlar için yapıldığını belirterek bu yüzden ithalatta yaşanacak herhangi bir sıkıntının iç piyasada derhal etkisini göstereceğini vurguladı. Erem şöyle konuştu: Bu tip içkilerde 1 birim kendi fiyatı ise bunun dışında 3 birim ÖTV, 1 birim de KDV var. Dolayısıyla ithalatçılar 4 birimlik vergiyi ödeyip bir maliyet yaratmamak için kısa aralıklarla düşük miktarlı ithalat yapar. Kimse stok tutmamaya özen gösterir. Bu yüzden de ithalatta aksama olduğunda bunun etkisi iç piyasada çok çabuk ortaya çıkar. İthal edilecek içkiler gümrükte. Numuneler analize gönderildi. Ancak iki haftadır bir netice yok. Ne zaman sıra geleceği de belli değil. Laboratuvarlarda yüzlerce numune birikmiş vaziyette. Ancak laboratuvar teknik kapasite olarak günde sadece 15 farklı analiz yapabiliyor. Bu fiziki imkansızlıklar karşısında stokların tükenmesi sözkonusu. Şayet yeni ithalat yapılmazsa öyle tahmin ediyorum ki bu ay sonuna kadar yetecek stok var.

Bu sektöre destek görmedik bundan sonra da görmeyiz

Doluca Şarapçılık yöneticileri önceki akşam dördüncü kez düzenlenen İstanbul Kadeh Kaldırıyor etkinliği çerçevesinde bir grup gazeteci ile biraraya geldi. Doluca Şarapçılık Yönetim Kurulu Üyesi Sibel Kutman 2005 yılına kadar her yıl çok hızlı bir büyüme gösteren Türk şarapçılığının daha sonra ciddi bir duraklama dönemine girdiğini söyledi. Kutman “Bu sektör için herhangi bir destek görmedik. Bundan sonra da görebileceğimizi sanmıyorum. Vergiler başlı başına bir sorun. Ancak başka büyük sorunlar da var” diye konuştu. Kutman şarap satılan noktalarda bir azalma olduğuna, içki satışı için ruhsat almada da ciddi zorluklar yaşandığına dikkat çekti.

"İstanbul Kadeh Kaldırıyor" etkinliğine İstanbul"un 13 seçkin restoranı katılıyor. Etkinlik ile şarap severler istedikleri tüm Doluca şaraplarını şişe açtırmadan kadehte sipariş etme imkanı buluyor. Etkinliğe katılan restoranlar Gina, 360, Borsa İstinye Park, Changa, Da Mario, İstanbul Modern, La Brise, Masa, Mikla, Sunset, Şans, Topaz ve Vogue. Etkinlik boyunca başta Doluca ve Sarafin serisi şaraplar olmak üzere 62 farklı şarap tadılabiliyor. Bu yılın favorisi ise özel bir kupaj ile sınırlı sayıda üretilen Signium.

GDO yönetmeliği ihracatçıya Pazar kaybettirebilir

İSTANBUL İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, GDO"lu ürünlere ilişkin yönetmeliklerin çıkmasının ardından yemlik fiyatlarında iç piyasada yüzde 15-20 artış olduğunu kaydetti. Mete, “Soya 450 dolardan 750 dolara, ayçiçeği küspesi 180 dolardan 350 dolara fırladı” dedi. Gemilerin tahlil için beklemesinden kaynaklı gecikmelerin fiyatların daha da artmasına neden olacağını belirten Mete, “hesapsız” yapılan bu uygulamanın ihracata ciddi zarar verebileceğini belirtti.

Uygulama için bir geçiş döneminin yaşanması gerektiğini, Türkiye"de GDO"larla ilgili yaşanan tartışmaların ihracat yapılan ülkelerde de izlendiğini ve kendilerine olumsuz geri dönüşler olmasından korktuklarını belirten Mete, “Şu anda ihracatını iptal eden ülke yok ama korkumuz, endişemiz, böyle bir şey de olabilir. Bu ürünleri bütün Avrupa kullanıyor. Korkuyorum sektöre, ihracata zarar verecek” diye konuştu./vatan