İçişleri Bakanı Beşir Atalay, “Demokratik açılım” çalışmaları kapsamında dün TESK (Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu), KESK, Memur-Sen ve Kamu-Sen"e giderek, başkanlarla görüştü.

Atalay görüşmelerin ardından yaptığı açıklamalarda “Bizim bu yürüttüğümüz çalışmada Türkiye"nin birlik ve bütünlüğünün pekiştirilmesi, kardeşliğin artırılması, güzel ülkemizde kardeşçe ve huzurlu yaşamamızın sağlanması yönündedir” dedi.

Meslek örgütlerinin açılıma tavrı ise farklı oldu.

Kutuplaşma yaratmasın

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye devletinin ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütün olduğunu kaydederek, demokratik açılım çalışmalarının, hiçbir şekilde Türkiye Cumhuriyeti"nin üniter yapısını bozabilecek, etnik kökene dayalı unsurları içermemesi gerektiğini belirtti. Palandöken demokratik açılımın hiçbir şekilde etnik milliyetçiliği temel almaması ve buna bağlı olarak bölgesel milliyetçiliği ön plana çıkararak toplumda kutuplaşma yaratmaması gerektiğini söyledi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise “Teröre destek vererek beslenenlerden ya da teröre karşı çıkıp sadece karşı olmakla sendikacılık ya da siyaset rantı elde etmeye çalışanların bu oyuncağını elinden almak lazım. Bunun için bu demokratik açılım sürecini önemsiyoruz” dedi.

Şimdiye kadar memur maaşları ve özlük hakları nedeniyle hükümete en sert muhalefeti yapan KESK"ten ise açılıma destek geldi. KESK Genel Başkanı Sami Evren Atalay"ın koordinatörlüğünde değişik kesimlerle yürütülen görüşmeleri çok önemsediklerini söyledi. Hükümetin, sorunun çözümü için irade göstermesini anlamlı bulduklarını ifade eden Evren, gelinen noktada, artık geriye dönüş olmayacağını söyledi. Evren, “Artık düğmeye basılmıştır, çözüm demokrasidedir” dedi. Evren, eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik yeni bir Anayasa yapılması gerektiğini de savundu.

Atalay"ın, dün son durağı Türkiye Kamu-Sen oldu. Genel Başkanı Bircan Akyıldız. Akyıldız da Atalay"ın ziyaretini “çok anlamlı” bulduklarını belirterek sorunlara doğru teşhis konulursa çözümün de bulunacağına işaret etti.

Vatan