Siyaset dünyasının başarılı isimleri okul hayatlarında da gerek karne notlarıyla gerekse sosyal alanlardaki faaliyatleriyle öğretmenleri ve arkadaşları tarafından hatırlanıyor.Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde 1962 yılında doğan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın ortaokuldaki sınıf öğretmeni Mustafa Şimşek, mezun olurken öğrencisi hakkında, “Çok zeki, çok çalışkan, çok terbiyeli olup ödevlerini hiç aksatmadan yapan bir öğrencidir” notunu düşerek Yıldız'ın başarısından övgüyle söz etti.Yine Erzurum'da eğitim gören Sağlık Bakanı Recep Aktağ'ın sınıf arkadaşı Veysel Köşebent, şunları anlattı: "Tercüman Gazetesi'nin ilkokullar arasında düzenlediği Türkiye geneli bilgi yarışması vardı. Okulumuzda yapılan seçmelerde Bakan Bey temsil etme hakkını aldı. Sadece okulda değil Doğu Anadolu Bölgesi'nde birincilik kazanmıştı. Yarışmaların favorisiydi. Recep Akdağ, bizim çalışkan grubumuzun içinde olmasına rağmen her zaman bizden bir adım önde olurdu”Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, ilkokulu Rize'nin Çayeli ilçesi Buzlupınar Köyü İlköğretim Okulunda okudu.İlkokul öğretmeni Mahmut Hilmi Baltacı (83), Yazıcı'nın okula köyünden yaya olarak gelip gittiğini ve çok başarılı bir öğrenci olduğunu belirtti. İlk, orta ve lise öğrenimini Ordu'da tamamlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın ise lisede en iyi dersinin müzik olduğu ortaya çıktı.

Kayseri Lisesi'nin 2. gururu Gül

Cumhurbaşkanı Gül, “pekiyi” not ortalamasıyla mezun olduğu ilkokulda, Türkçe, tarih, coğrafya, din bilgisi, tabiat bilgisi ve resim derslerinden “pekiyi”, matematik, aile bilgisi, yazı, jimnastik ve müzik derslerinden ise “iyi” not aldı. Kayseri Lisesi'nden mezun olan Abdullah Gül Türkçe'den 7, tarihten 8, coğrafyadan 7, yurt bilgisinden 8, matematikten 6, fizikten 8, kimyadan 6, tabiat bilgisinden 7, iş bilgisinden 7, İngilizce'den 5, beden eğitiminden 9, resimden 6 ve müzikten 7 notuyla diplomasını aldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Kayseri Lisesinin, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'dan sonra ikinci kez gururu oldu.


Hitabetiyle ün salan Erdoğan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1965 yılında “iyi” dereceyle mezun olduğu Beyoğlu'ndaki Piyalepaşa İlköğretim Okulundaki karnesi “pekiyi” ve “iyi” notlarından oluşuyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a 3 yıl boyunca sanat tarihi dersi veren Semra Acar, Erdoğan'ın kendisinin mümessili olduğuna işaret ederek, çok aktif ve lider ruhlu oluşundan dolayı öğrencisini mümessil olarak seçtiğini söyledi. Erdoğan'ın lise hocası Hayati Ülkü de Başbakan Erdoğan'ın İstanbul İmam Hatip Lisesi'nde hitabet hocası olduğunu belirtti. Erdoğan'ın diplomasını kendi elinden aldığını anlatan Ülkü, öğrencisinin edebiyat dersine özel ilgi gösterdiğini, çok okuduğunu, okuduğu kadar da futbol oynadığını söyledi.


Yıldırım okumaya İstanbul'a gelmiş

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ilkokulu doğum yeri Erzincan'ın Refahiye ilçesine bağlı Kayı köyünde okundu. İlkokuldan, 1967 yılında “iyi” dereceyle mezun olan Yıldırım, daha sonra ortaokulu ve lise eğitimini İstanbul'da tamamladı.Bakan Yıldırım'ın mezun olduğu Kayıköyü İlkokulu ise köyde yeterli öğrenci bulunmaması nedeniyle 10 yıldır eğitime kapalı bulunuyor.


ARINÇ OKULUN İFTİHARI

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Manisa Lisesinden mezun oldu.Lise Müdürü Kazım Germiyanoğlu, Arınç'ın okulda başarıyla dolu öğrencilik dönemi geçirdiğinin görüldüğünü söyleyerek, şöyle devam etti:“Sayın Bülent Arınç fen kolunda okuyarak 11 Eylül 1965'te okulumuzdan mezun olmuş. Aynı yıl Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazanarak eğitimine devam etmiş. Öğrencilik yıllarında herhangi olumsuz davranışı görülmemiş. Başarılarla dolu bir dosyaya sahip” Germiyanoğlu, okullarında Arınç'ın yanı sıra 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, eski bakanlar Ekrem Pakdemirli ve Nahit Menteşe gibi ünlülerin eğitim gördüğünü belirtti.


BAKAN AYDIN'A TASTİKNAME

Elazığ merkeze bağlı Göl köyünde doğan Devlet Bakanı Mehmet Aydın, başarılı bir öğrenci olarak Elazığ İmam Hatip Lisesi'ne kaydoldu. Ders notları yüksek olan Mehmet Aydın, 1960-1961 eğitim öğretim yılında lise ikinci sınıfta çıkardıkları duvar gazetesinde yazılan makale üzerine bir arkadaşlarının tasdikname almasını protesto edince, sınıf arkadaşlarıyla birlikte lise ikinci sınıftan tasdikname aldı. Bunun üzerine Diyarbakır İmam Hatip Lisesi'nden mezun oldu.


Kavaf, sosyal bir öğrenciydi

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Denizli Vali Vefki Ertür Kız Meslek Lisesinden mezun. Kavaf ile 1976 yılında lisenin 1. sınıfında birlikte okuyan İngilizce öğretmeni Emine Yalçın Bakan Kavaf'ın o yıllarda da başarılı bir öğrenci olduğunu belirterek, “Sınıflarımız 18-20 kişilikti. Lise birinci sınıfta, Selma Hanım ile 5-6 kişilik arkadaş grubundaydık. Meslek derslerinde, hep bu arkadaş grubuyla hareket ederdik. Çok sosyaldik, konserleri kaçırmazdık. Sergilere giderdik. Dünya çapında filmler Denizli'ye ilk geldiğinde mutlaka seyrederdik” dedi. Bakan Kavaf, lisenin ardından Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Türkoloji Bölümü'nden mezun oldu./yeni şafak