Atina: Önkoşul olmadan hiçbir diyalog olmaz
Atina'ya 22 saatlik bir ziyarette bulunan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Türk- Yunan ilişkilerinde yeni bir dönemin başlayacağına ilişkin yeni bir heyacan ve umudun var olduğunu gözlemlediğini" vurgularken, Yunanistan Hükümet Sözcüsü Yorgo Petalotis, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'ya gönderdiği mektubun zamanı geldiğinde yanıtlanacağını söyledi. Başbakan Erdoğan'ın Yunan Başbakanı Yorgo Papandreu'ya, "İstediğiniz zaman gelmeye hazırım, istediğiniz zaman ağırlamaya hazırım" mesajı gönderdiğini anlatan Bağış, "Atina ve Ankara'daki ciddi halk desteğine sahip hükümetlerin bu fırsatı iyi değerlendirmeleri gerektiğine inandıklarını" belirtti. Türkiye'nin iki ülke arasındaki siyasi konuların görüşmeler ve diyalogla çözülmesi ısrarını sürdüreceğini belirten Bağış, Kıbrıs'taki liderlerin de bu fırsatı iyi değerlendirmeleri gerektiğinin altını çizdi. Bağış, Başbakan Erdoğan'ın Papandreu'ya ilettiği ortak konsey önerisine de açıklık getirdi. Bu önerinin ana hatlarıyla Türkiye'nin diğer komşularıyla yaptığı gibi bakanlar düzeyinde bir komisyonun oluşturulmasını öngördüğünü söyleyen Bağış, Başbakanların gözetimi altında Enerji, Ulaştırma, Adalet, İçişleri gibi bakanların bir araya gelerek işbirliği olanaklarını görüşebileceklerini söyledi.

PAPANDREU İNCELEYECEK

Ege ve Kıbrıs gibi kendine özgü anlaşmazlıkların giderilmesi için üst düzey görüşmelerin sürdürülmesinden yana olduğunu belirten Bağış, Papandreu'nun, Erdoğan'ın önerilerini inceleyeceğini ve birkaç gün içinde yanıtlayacağını açıkladı. Bu aradaYunanistan Hükümet Sözcüsü Petalotis yaptığı basın toplantısında, mektuba ilişkin sorularını yanıtladı. Mektuba zamanı geldiğinde yanıt verileceğini belirten Petalotis, "Hükümet, tüm dış politika konularında, Yunanistan'ın çıkarları doğrultusunda hareket ediyor. Herkes istediği şeyi arzu edebilir, ancak Yunan Hükümeti kararlı bir biçimde attığı adımlarla kendi dış politikasını yürütüyor" dedi. Sözcü, hükümetin, Türkiye ile söz konusu diyaloğa girmesi olasılığına ilişkin soruyu "Tabii ki hayır. Ön koşullar olmadan hiçbir diyalog olmaz" şeklinde yanıtladı.

ATİNA'DAKİ CAMİ

Bağış, Yunan hükümeti Atina'da on yıllardır kapalı duran Osmanlı camisinin sembolik olarak açılması gibi bir jest yaparsa, bunun Türkiye kamuoyu üzerinde çok ciddi etkileri olacağını söyledi./sabah