Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, New York'ta, ABD'deki önemli Musevi kuruluşlarının temsilcilerini kabul etti. Başbakan Erdoğan, 64. dönem BM Genel Kurulu üst düzey toplantıları ve G-20 zirvesi nedeniyle geldiği ABD'de, New York'ta ilk görüşmesini yaptı.
Erdoğan, New York'ta kaldığı The Plaza Oteli'nde, aralarında Abraham Foxman'ın ulusal direktörlüğünü yaptığı “İnkar ve İftiraya Karşı Birlik' (Anti-Defamation League-ADL) kuruluşunun da bulunduğu önemli Musevi kuruluşlarının temsilcileriyle görüştü. Toplantının iyi geçtiği, Yahudi cemaati temsilcilerinin Erdoğan'a çeşitli konularda soru sordukları öğrenildi.

ERMENİ AÇILIMINA DESTEK

Başbakan Erdoğan, toplantıda, eşbaşkanlığını ABD'nin yaptığı AGİT Minsk grubunun Ermenistan ile ilişkilerin geliştirilmesi sürecine katkısının önemli olduğunu belirterek, ilişkilerin geliştirilmesinde bu grubun daha fazla gayret göstermesi gerektiğini söyledi.

İRAN'IN NÜKLEERİ BARIŞCIL

Erdoğan, İran ile yaptıkları görüşmelerde İranlı yetkililerin nükleer programını barışçıl amaçlarla yürüttüğünü anlattığını ve Türkiye'nin de nükleer silahlara karşı olduğunu bu görüşmelerde her zaman ifade ettiğini kaydetti.

Musevi kuruluşları temsilcilerin Erdoğan'a İsrail'i yakında ziyaret etmesinin gündemde olup olmadığını sorunca Erdoğan'ın kesinleşmiş birşey olmadığını, ancak BM Genel Kurul toplantıları sırasında Türk ve İsrail dışişleri bakanlarının her an görüşebileceklerini söylediği belirtildi.

İLK DERS GENELGESİ İÇİN KUTLAMA

Erdoğan'ın toplantıda İsrail ile Suriye arasında Türkiye aracılığıyla sürdürülen ancak İsrail'in Gazze'ye saldırısı nedeniyle duran diyalog sürecini devam ettirme konusunda iki tarafın da talebi olması halinde Türkiye'nin elinden geleni yapacağını söylediği ifade edildi.

Bu arada, Musevi temsilcilerin Erdoğan'a, İstanbul'daki Yahudi cemaatinin Türkiye'de ders yılının başında okullarda ayrımcılığın kaldırılması ve ilk derste dil, din ve ırk ayrımcılığına karşı saygı, sevgi ve hoşgörü konusunun işlenmesiyle ilgili “ilk ders genelgesini' çok olumlu karşıladıklarını söyledikleri de öğrenildi. Kalabalık bir Musevi grubunun katıldığının gözlemlendiği toplantıda, Erdoğan'ın Museviler'in yeni yıllarını kutladığı bildirildi.

BURAYA HESAP VERMEYE GELMEDİK

Bu arada Başbakan Erdoğan, CHP lideri Deniz Baykal'ın, ABD'ye seyahati konusundaki sözlerine ilişkin olarak, 'Biz, buraya demokratik açılım için gelmedik. Buraya hesap vermeye gelmişiz gibi davranıyor, bu çok ayıp' dedi. 'Demokratik açılım' konusunda TBMM'de yapılacak oturumun açık olacağını bildiren Erdoğan, 'Sayın Baykal, lütfeder de kabul buyururlarsa, ziyaret ettiğimizde varsa sorularına açık yüreklilikle cevap veririm. Ama 'Görüşmeye gerek görmüyorum' derse o zaman biz de parlamentoda her şeyi çok açık net ortaya koyacağız. Bizim bir çekincemiz yok.'/yeni şafak