Gabby Levy, DSP Genel Başkanı Masum Türker"i parti genel merkezindeki ziyaretinde, son yaşanan politik gerginlikler öncesinde İsrailli turistlerin en fazla tercih ettiği ülkenin Türkiye olduğunu dikkat çekti.

Geçen yıl ülkesinden Türkiye"ye gelen turist sayısının 60 bini geçtiğini belirten Levy, "Bu durum, sadece fiyatlardaki avantajlardan kaynaklanmıyordu.

İsrailli turistler kendilerini aynı zamanda burada kendilerini evlerinde gibi hissediyorlardı. Ancak, şimdi iyi karşılanmayacaklarını düşünüyorlar" diye konuştu.

"Yaşanan son politik gelişmelerin ardından İsrailliler kendilerini Türkiye"de rahat hissetmeyecek ve üzgünüm ki bu sene İsrail"den gelen turist sayısı dramatik bir şekilde düşmüş olacak" diyen Levy, kendisinin bu duruma rağmen umutlu olduğunu söyledi.

İsrailli turistlerin şu anda Yunan adaları ya da Kıbrıs gibi farklı turizm destinasyonlarını tercih ettiğini ifade eden Levy, "Ancak, İsrail televizyonlarındaki röportajlardan anladığım kadarıyla pek de Türkiye"de alıştıklarını oralarda bulamıyorlar" dedi.

"Türk diplomasisinin İsrail"in bulunduğu bölgede oynayacağı rol ile ilgili kapasite ve becerisinin de önemli olduğunu" anlatan Levy, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye"nin, Suriye ile yapılan görüşmelerdeki arabulucu tavrı ile Filistin ve Lübnan ilişkilerinde bu rolü gözlemledik. Umuyorum ki ülkenizin bu rolü devam eder. Türkiye ile ilişkiler sadece turizmden ibaret değil. İki ülke arasında önemli bir ticaret hacmi de var. Geçen yıl 3, 4 milyar dolarlık bir ticaret hacmi yakalanmış. Bunun 1,8 milyar doları Türkiye"nin ihracat geliri.

Ayrıca, Türkiye ile tarihten gelen bağlarımız da var. Mesela, benim de köklerim bu topraklarda. Yine iki ülke arasında askeri ve güvenlik alanlarında da güçlü bir işbirliği var. Türkiye"nin terörizmle mücadelede İsrail teknolojilerini kullandığı biliniyor." -"İSRAİLLİ TURİSTLER
TÜRKİYE"Yİ TERCİH EDECEK"-
DSP Genel Başkanı Türker de ticari ilişkilerin geliştiği bölgelerde barışın da kolay tesis edildiğini ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti"nin, İsrail"i kurulduğu günden yana her ortamda desteklediğini anımsatan Türker, "Türkiye, Musevi vatandaşlara dünya üzerinde en fazla ilgi gösteren ülke olmuştur" dedi.

Gazze"de yaşanan son olaylara da değinen Türker, "Dinler arası bir çatışma olarak gösterilen ama devlet olma olgusuna dayanan İsrail-Filistin çatışmasının zaman zaman ilişkileri yavaşlattığı bir gerçektir. Bu olaylarda diplomasinin ikinci plana itildiği bir gerçektir. Türkiye, bu sorunların çözümünde İsrail"in daha etkin bir tavır takınmasını bekliyor" diye konuştu.

"İsrailli turistler, yaşanan gerginliklere rağmen Türkiye"yi tercih edecekler, çünkü kendilerini en güvende ve rahat hissettikleri ülkenin Türkiye olduğunu biliyoruz" diyen Türker, bu bakımdan turist sayısındaki eksilmenin önemli olduğunu düşünmediklerini ifade etti.


-"BARIŞIN TESİSİNE KATKI"-
Türkiye"nin, İsrail"in komşularıyla olan ilişkilerinde her zaman "yumuşatıcı bir rol" oynadığına dikkati çeken Türker, "Barış sağlanması açısından, özellikle yerleşim alanlarında, İsrail"in kontrolündeki bölgelerdeki toprakların çok dikkatli kullanılması gerekiyor. Bunu içişlerine karışma anlamında değil, barışın bir an önce tesis edilebilmesine katkı sağlamak amacıyla söylüyoruz" dedi.

Türker"in bu sözleri üzerine tekrar konuşan Levy, "dünyada İsrail"den daha fazla barışı isteyen bir başka ülke olamayacağını" söyledi.

"Ülkesinin uzun zamandır tehdit altında yaşadığını" savunan Levy, "Başbakanımız Netanyahu"nun bu konuya ilişkin 3 tezi açıklandı. Birincisi, yeni yerleşim alanları açılmayacak, ikincisi yeni araziler tahsis edilmeyecek, üçüncüsü de mevcut yerleşim alanlarından çıkılmayacak" diye konuştu.


-TÜRKER"E SORULAR-
Konuşmaların ardından, bir gazetecinin, "Sayın Şişli Belediye Başkanı Sarıgül"ün istifasını ilişkin değerlendirmeniz nedir" sorusu üzerine, Türker, Sarıgül"ün istifa öncesinde kendisiyle görüştüğünü söyledi.

Sarıgül"ün, "parti kurmak isteğini" belirten Türker, "Zaten, kendisi de konuşmalarında, DSP olmasaydı belediye meclis üyelerini seçemeyeceklerini söylemişti. Kendisine başarılar diliyoruz. Seçim için geldi, seçim bitti gitti.

Yeni oluşum konusunda bilgimiz yok. Türkiye"de çok siyasi parti" diye konuştu.

"CHP"nin askere sivil yargı yolunu açan düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi"ne götürmesini nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna, Türker, "Anayasa Mahkemesi"ne götürmesi doğrudur. Çünkü yapılan düzenlemenin Anayasa"ya aykırı olduğunu çeşitli kesimler söylüyor. En azından düzenlemenin anayasaya aykırı olup olmadığı ortaya çıkar. Biz, darbelere neden olacak hukuki hiçbir açıklığın anayasalarda yer almasını istemiyoruz ama dayatmayla çözüm olmaz" yanıtını verdi.