Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bulaşıcı ve kronik hastalıkların tüm ülkelerin sağlık sisteminde öncelikli olması gerektiği uyarısında bulundu.

Örgütün bu yıla ilişkin bazı istatistikleri yayımladığı raporunda, zengin ya da yoksul tüm ülkelerin bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan bazı hastalıklarla mücadele etme yükünün iki kat arttığı belirtildi.

Kalp, beyin damarları, şeker, kanser gibi kronik hastalıkların tek başına dünyadaki ölümlerin üçte ikisine neden olduğunun vurgulandığı raporda, ayrıca 10 erkekten 4'ünün, 11 kadından birinin sigara içtiğine, 8 yetişkinden birinin obez olduğuna dikkati çekildi.

Raporu açıklayan DSÖ yetkilisi Ties Boerma, 60 yaşından önce bulaşıcı olmayan hastalıklardan ölen 10 kişiden 9'unun gelişmiş ülkelerde yaşadığını belirterek, birkaç yıl önce bu hastalıkların sadece gelişmiş ülkelere özgü olduğunu, ancak bunların hızla gelişmekte olan ülkelerde de yayıldığını söyledi.
Bu durumun dünya nüfusunun yaşlanması, sigara tiryakiliğinin, aşırı alkol içilmesinin ve hareketsizliğin artması gibi nedenlere bağlı olduğunu belirten yetkili, dolayısıyla gelişmekte olan ülkelerde hızla yayılan bu hastalıklarla mücadelenin son derece önemli olduğunu ifade etti.

Boerma, buna paralel olarak, her yıl ortaya çıkan grip salgını ya da kısa zaman önceki kızamık salgınının gösterdiği gibi gelişmiş ülkelerin de bu bulaşıcı hastalıklardan uzak olduğunu düşünmemesi ve ihtiyatlı olması gerektiğini belirtti.

Öte yandan Boerma, 10 yılda çocuk ölümlerinin azalma hızının arttığını belirterek, 90'lı yıllarda çocuk ölümlerinin yüzde 1,3, 2000 yılında ise yüzde 2,7 azaldığına dikkati çekerek, anne ölümlerinin de 2000'den bu yana yüzde 3,3 azaldığını vurguladı.

A.A.