Türkiye"nin itirazlarını kaldırması üzerine NATO Genel Sekreteri olarak seçilen Danimarka eski Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, yeni görevine başlarken Afganistan, Rusya ile ilişkilerin yanısıra NATO-Akdeniz Diyaloğu ve İstanbul İşbirliği Süreci"nin devamını da öncelik ilan etti.

Anders Fogh Rasmussen, yeni görevine başlaması üzerine düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, NATO"nun önümüzdeki dönemdeki ana önceliklerini de sıraladı. "Afganistan"ın terör merkezi olmaması için çalışıyoruz” mesajını veren Rasmussen, bu yılın Afganistan için çok önemli bir yıl olacağını ifade etti. Rasmussen, Afganistan halkına daha çok insani yardım gerektiğini söyledi.

Diğer bir önceliği NATO-Rusya ilişkilerinin oluşturacağını da ifade eden Rasmussen, “Rusya ile gerçek stratejik ortaklık ilişkilerini kurmak istiyoruz” değerlendirmesini yaptı.

-İSTANBUL İŞBİRLİĞİ SÜRECİ

Anders Fogh Rasmussen, önceklikleri sıralarken “Bana göre diğer bir öncelik, NATO-Akdeniz Diyaloğu ve İstanbul İşbirliği Süreci"nin devamı olacaktır”dedi. Rasmussen, İstanbul İşbirliği Süreci dahilinde “daha güçlü ilişkilerin oluşturulması, bu ilişkilerin de karşılıklı saygı temelinde inşa edilmesi ve karşılıklı güvenin tesis edilmesi”nin amaçlandığını vurguladı, bu bağlamda terörizmle mücadele ve silahlanmayla mücadele gibi bölgeyi ilgilendiren konulara ağırlık verileceğini anlattı.

-ALBRİGHT"İN BAŞKANLIĞINDAKİ 12 UZMANDAN OLUŞAN GRUP KURULDU

Kosova konusunda taahhütlerin yerine getirilmesini amaçladıklarını belirten Rasmussen, Adem Körfezi"nde korsanlara yönelik operasyonları sürdürme kararlığını da ifade etti. Rasmussen, yeni ve kapsamlı bir proje çerçevesinde NATO"nun yeniden yapılandırılması amacıyla yeni bir stratejik konsept geliştirileceğini söyledi. Bu çerçevede 12 uzmanlı bir grubun oluşturulduğunu, bunun başında ABD"nin eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright"in bulunacağını da açıklayan Rasmussen, bu konudaki çalışmalarda çeşitli kurum ve düşünce kuruluşları ile işbirliğinin yapılacağını, isteyen herkesin NATO"nun internet sayfasına girerek görüşlerini dile getirebileceğini kaydetti.

Anders Fogh Rasmussen, “uygulanabilir yeni çözümlerin üretilmesi”nin önemine de vurgu yaptı.