Valiler arasında yapılan değişikliklerde teamüllere uyulmadı. Özellikle Hakkari'de yapılan değişikliğin altında Erdoğan'ın bu il'e yaptığı ziyaret sırasında yaşanan olaylar olduğu yorumları yapıldı. Kızılcahamam"da yapılan AKP toplantısında milletvekillerinin şikayetçi olduğu valilerin merkeze çekilmesi de dikkati çekti.


Emniyet müdürlerinin ardından, valiler arasında da değişiklik öngören kararnamenin ardından, teamüller de göz ardı edilerek valiler kararnamesinin çıkarılması İçişleri Bakanlığı"nda şaşkınlık yarattı. AKP"nin Kızılcahamam"da yapılan toplantısında, milletvekillerinin şikayetçi olduğu valiler merkeze alınırken, yeni kararnamede vali yapılması beklenen bazı isimler ise devredışı bırakıldı.

TERÖRLE MÜCADELEDEN MERKEZE

İçişleri Bakanlığı çevreleri, terörün yaygın olduğu illerde görev yapan il emniyet müdürü ve valilerin, doğrudan merkeze alınması yerine, başka bir il'e atandıklarını hatırlattılar. Ancak Hakkari Emniyet Müdürü Cavit Çevik"in ardından, Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu da doğrudan merkeze çekildi.


ÖNCEKİ VALİYİ ŞEMDİNLİ OLAYLARI YEMİŞTİ

9 Ocak 2005"de Hakkari"nin Şemdinli ilçesinde meydana gelen olaylarda, DTP"lilerin “vali istifa” diye bağırmaları üzerine, dönemin Hakkari Valisi Erdoğan Gürbüz , Tokat Valiliği"ne kaydırılmış, Tokat Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu da Hakkari Valiliği"ne verilmişti. Nasuhbeyoğlu, Olağanüstü Hal Valiliği döneminde de bölge vali yardımcılığı görevinde bulunmuş, terörle mücadelede en etkili ve dirayetli isimler arasında yer almıştı. Nasuhbeyoğlu"nun yerine, Güvenlik İşleri Genel Müdürü Muammer Türker atandı.

BAŞBAKAN'IN ZİYARETİ KIRILMA NOKTASI

Önce Emniyet Müdürü ardından valinin teamüller bir kenara bırakılarak merkeze alınmasının ardında 2 Kasım 2008'de Başbakan Erdoğan bu il'e yaptığı ziyaret sırasında yaşananların etkili olduğu yorumları yapıldı. Erdoğan geldiği gün kentte olaylar çıkmış ve Başbakan'ı sinirlendirmişti. Olayların üzerinden bir ay geçmeden her iki yönetici de görevden el çektirildi.

Hakkari Emniyet Müdürü Cavit Çevik gibi Şırnak Emniyet Müdürü Salih Gökalp"in de doğrudan merkeze alınması şaşkınlık yaratmıştı. Emniyet çevreleri, “Terörle mücadele edenlerin, bazı çevrelerin istekleri üzerine görevden alınması son derece tehlikeli bir gidiş” olarak nitelediler.

MAHKEME KARARIYLA DÖNDÜ

AKP hükümeti döneminde Adıyaman valiliği"nden merkeze alınan Halil Işık, Danıştay"a açtığı davayı ikinci kez kazandı. Işık, mahkeme kararıyla il valiliğine atanma hakkı elde etti. Işık, Bartın Valiliği"ne atandı.
Elazığ"da “Elazığ okuyor” kampanyası diğer valilere örnek gösterilen Vali Muammer Muşmal da, AKP"li milletvekillerinin şikayeti sonucu merkeze alındı. Yürüttüğü projelerle sık sık gündeme gelen Vali Muşmal"ın görevden alınması vatandaşlarda şaşkınlık yarattı.

Yine AKP hükümeti döneminde Aksaray Valiliği"ne atanan Sebati Buyuran, aynı hükümet döneminde görevden alındı. Erzincan Valisi Ali Güngör ise merkeze alınmasını kendisi istedi. Güngör"ün de siyasilerin bazı isteklerine karşı direndiği biliniyordu.

Yetkililer, bazı valilerin başarısız oldukları için değil, AKP"ye daha da yakınlığıyla bilinen bazı kişilere yer açılması için merkeze alındıklarını belirttiler. İl Özel İdaresi Genel Sekreterlerinin son kararnamede bulunması da yadırgandı.