Kilonuza istikrar kazandırmak ya da aşırı kilo alımının psikolojik sebeplerini düzene koymak istiyorsanız, bir de koku diyeti reçetesini deneyin.

İnsanın ruhsal durumunu belirleyen beyindeki merkezler, koku merkezlerinin hemen yanında ve onunla bağlantıda. Bu da güzel kokuların nasıl olup da bizi bu kadar etkilediğinin en önemli göstergelerinden biri oluyor. İşte bu yüzden neden aç olduğumuz zamanlarda yemeğin kokusunun burnumuza her zamankinden daha hoş ve tadının ise daha lezzetli geldiği açık. Yapılan araştırmalar yeşil elma, muz ve nane kokusunun insanda tokluk hissi yarattığını ve zayıflamamızda yardımcı olduğunu ortaya çıkardı. Bu yiyeceklerden yayılan koku molekülleri beynimize doğrudan ulaşıyor ve bizi o yemeği yemiş gibi kandırabiliyor. Belli kokuların solunması ise 6 aylık bir periyod içinde kilo vermenize yardımcı oluyor.

Diyet, nasıl daha etkili oluyor?

Tabağınızdaki aromaların kokusunu iyice hissedebilmek için akciğerinizden derin nefes alın. Daha fazla koku moleküllerinin burnunuza ulaşabilmesi için, yemeklerinizi sıcak yemeyi tercih edin ve lokmaları ağzınızda yavaşça çiğneyin. İştah hissinizi tatmin etmek için, karnınız tam olarak doymamış olsa bile koklamak beslenme oranınızı azaltmanıza yardımcı oluyor. Derin nefes almak aynı zamanda rahatlamanızı ve böylece daha az yemenizi sağlıyor.

Tabağınızın güzel kokusunu artırmak için, aromatik bitkiler ve temel biyolojik yağlardan oluşan bir mönü hazırladık. Tatlılar yerine şekersiz kokulu ıhlamur, taze nane, biberiye, melisa otu, rezene için. Akşamları ise proteine ağırlık verin; bolca yeşil sebze ve balık yemeye özen gösterin. Günümüzde sebze ve meyvelere suni gübre verildiğinden artık o doğal kokuları alınamayabiliyor. Bu nedenle aktarlarda satılan aroma yağlarını alarak yemeklerinizin içine katabilirsiniz. Hatta yeşil elma, nane ve muz aromalarını bile satın alabilirsiniz. Her öğünden önce ve açlık hissettiğinizde burnunuzdan 3 kez derin nefes alarak kokuyu içinize çekin; bunu ufak bir diyetle desteklediğinizde ise kısa sürede sonuç aldığınızı fark edeceksiniz.

Hangi kokular tokluk hissi yaratıyor?

İnsanların sevdiği yemek kokuları nasıl iştahlarını artırıyorsa, bazı kokular da iştahlarını azaltan bir etkiye sahip olabiliyor. Ancak bu, kişinin beslenme alışkanlığını değiştirmeden sadece bazı gıdaları koklayarak kilo verebileceği anlamına gelmiyor. Koklama duyusunun insan bedeni üzerinde değişik fonksiyonları var, bu duyu açlık hissimizi etkilediği gibi duygularımızı da etkiliyor. İnsanlar bazı zamanlarda stresli, sinirli ve kızgın olabiliyorlar. İşte bu kokular böyle zamanlarda hemen bir şeyler atıştırma hissini frenleyebilmemizi sağlıyor. Koklayarak insanlar tokluk hissi duyuyorlar. Fazla kilolarından şikayet eden kişiler arasında yapılan araştırmada, karınları acıktıklarında hazmettirici özelliği olan yeşil elma, doyum hissi veren muz ve mide asitlerinin yok olmasına yardımcı olan nane koklatılarak onların her zamankinden 200 kalori daha az yemek yedikleri gözlemlenmiş.

Bu diyet nasıl uygulanıyor?

7 günlük koku mönüsünü uygularken en önemli nokta, içinde bulunan aroma yağlarını burnunuza çekmek. Böylece gönül rahatlığıyla lezzetli yemekleri yiyebileceksiniz. Ancak unutmayın ki yemeğiniz yeteri kadar sıcak olmalı.

Pazartesi

Öğle yemeği

Elma şarabı sirkesi ve sarımsak soslu ızgara dana ciğeri

Zeytinyağlı sirkeli enginar

Akşam yemeği

Yağlı kâğıtta zencefilli somon balığı

Buharda pişmiş taze fasulye

Yeşil salataya sirke salçası, zeytinyağı, kolza yağı ve elma sirkesi ekleyin. Tüm bunlara 1 damla tarhun otu ve fesleğen yağı ilave edin.

Salı

Öğle yemeği

Kırmızı soğanlı mercimek çorbası

Haşlanmış tavuk göğsü

Tavuk suyuna 2-3 damla tarhun otu yağı damlatın.

Akşam yemeği

Zeytinyağlı levrek, limon, domates ve patlıcan ile İstenildiği kadar roka salatası

Çarşamba

Öğle yemeği

1 çay kaşığı kekikle terbiye edilmiş ızgara dana

1 kâse mevsim salatası

Akşam yemeği

Rezene salatası, limon ve zeytinyağı soslu ızgara çipura

Perşembe

Öğle yemeği

Sebze salatası (1/2 kap zeytinyağı, sirke ve hardal soslu)

2 doğranmış domates

2 adet haşlanmış patatesle yapılmış salata ve 50 gr. ton balığı

Akşam yemeği

Çamfıstıklı ıspanaklı salata, küçük parçalar halinde dilimlenmiş eritilmiş rezene ile

Cuma

Öğle yemeği

Sebzeli kuzu ve kimyonlu kabak sote yemeği kırmızı biberli soğuk krema ile tadlandırabilirsiniz.

Cumartesi

Öğle yemeği

Kızarmış tavuk

Yarım kaşık zeytinyağı koyduğunuz bir tencerenin içine 2 bardak pirinç koyun. Tuz ve 3 bardak su ekleyin. 20 dk. hafif ateşin altında pişirin. Tüm bunlara 2 damla tarhun otu ve fesleğen yağı ekleyin.

Akşam yemeği

Zeytinyağlı limonlu sosla hazırlanmış ızgara çipura balığı

Pazar

Öğle yemeği

Rendelenmiş havuç ve soya

l- 2 çorba kaşığı zeytinyağını ve portakal suyunu bu salataya ekleyin.

Akşam yemeği

Keçi peyniriyle hazırlanmış kabak dolması

Kimyonlu barbunya balığı

1 kâse fırında sebze

7 günlük koku mönüsü

Kahvaltı

50 gr. koyun ya da keçi peyniri

2 dal fesleğen, rezene, kişniş,

Zeytinyağı ya da biraz tereyağı,

İki dilim mayalı ekmek ya da çavdar ekmeği

Kahve ya da yeşil çay

ARA (Öğle yemeğinden 1 saat önce)

Taze meyve, portakal, elma, armut, yarım greyfurt, iki adet kivi, kayı ya da iki dilim taze ananas (Bu meyvelerden birini yiyebilirsiniz.)/hürriyet