Adana Sıkıyönetim Mahkemesi, 'Dev-Yol Örgütünü kurmak, sevk ve idare etmek, örgüt adına faaliyetlerde bulunmak, adam öldürmek' gibi suçlardan 343 sanık hakkında açılan davayı 16 Haziran 1981'de görmeye başladı. Ağır yargılama süreci, 28 yıl sonra tamamlandı. ANKARA (A.A)
Adana Sıkıyönetim Mahkemesi'nde, 1981'de yargılanmaya başlanan, ancak haklarındaki kararlar Yargıtay'ca bozulan Dev-Yol davasında 11 sanıktan 8'i, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince 'anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak' suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Suç tarihinde yaşı küçük olan bir sanık aynı suç nedeniyle 16 yıl 8 ay hapse mahkum edildi. Bir sanık hakkındaki dava zaman aşımı nedeniyle düşerken, bir sanığın dosyası tefrik edildi. Sanıklardan Mehmet Beyaztaş, 10 yıl boyunca tutuklu kaldığını belirterek, 'kendilerinin değil, davayı açanların Anayasayı ihlal ettiklerini' öne sürdü.

'30 YILDIR ÇEKİYORUZ'

Sanıklardan Muhtar Sarıkaya ise savunmasında, dava nedeniyle girdiği her işten çıkarıldığını kaydederek, 'Savcılık belgeleri nereye gitsek arkamızdan geldi. 30 yıldır ne aile ne ev hayatı ne de bir şey kaldı. Bunun sonuçlarını daha çekecek miyiz?' diye konuştu.