• BIST 97.717
  • Altın 143,837
  • Dolar 3,5683
  • Euro 3,9936

    Ömer Lütfi Akad hayatını kaybetti!

    19.11.2011 14:11
    Ömer Lütfi Akad hayatını kaybetti!
    Türk sinemasının ünlü yönetmeni Ömer Lütfi Akad, 95 yaşında hayatını kaybetti.
    Ömer Lütfi Akad hayatını kaybetti! Ömer Lütfi Akad hayatını kaybetti! Ömer Lütfi Akad hayatını kaybetti!

     

    Ömer Lütfi Akad kimdir ?
     
    Türk sinemasının "koca çınarı" olarak bilinen Akad, Fransız Sainte Jeanne d'Arc Okulu, Galatasaray Lisesi, İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu Maliye Bölümü'nü bitirdi. Tiyatro ve sinema yazıları yazdı. Sema Film'de mali danışmanlık ve yapım yönetmenliği yaptı. 1947 yılında Seyfi Havaeri'nin Damga filminde yönetmenliğe başladı. 1948 yılında Vurun Kahpeye ile başladığı yönetmenliğini halk masalları uyarlamalarıyla sürdürdü, polisiye filmleriyle sinema dilini geliştirdi. Kendinden önceki sinemacılardan farklı olarak sinema tekniği ve diline yeni bir anlayış getirdi. Belgeseller çekti, senaryo yazarlığı yaptı.Işıkla Karanlık Arasında adlı Deneme Biyografisini yazdı. Türk sinemasının başlangıç ve gelişim kesitinin görülebildiği ilginç bir denemedir.
     
     
     
    Filmografisi
     
     
        Vurun Kahpeye 1949
        Lüküs Hayat 1950
        Tahir ile Zühre 1951
        Arzu ile Kamber 1951
        Kanun Namına 1952
        İngiliz Kemal 1952
        Altı Ölü Var 1953
        Katil 1953
        Çalsın Sazlar Oynasın Kızlar 1953
        Bulgar Sadık 1954
        Vahşi Bir Kız Sevdim 1954
        Kardeş Kurşunu 1954
        Görünmeyen Adam İstanbul'da 1954
        Meçhul Kadın 1955
        Kalbimin Şarkısı 1955
        Ak altın 1956
        Kara Talih 1957
        Meyhanecinin Kızı 1957
        Zümrüt 1958
        Ana Kucağı 1958
        Yalnızlar Rıhtımı 1959
        Cilalı ibo'nun Çilesi 1959
        Yangın Var 1959
        Dişi Kurt 1960
        Sessiz Harp 1961
        Üç Tekerlekli Bisiklet 1962
        Tanrı'nın Bağışı Orman 1964
        Sırat Köprüsü 1966
        Hudutların Kanunu 1966
        Kızılırmak Karakoyun 1967
        Ana 1967
        Kurbanlık Katil 1967
        Vesikalı Yarim 1968
        Kader Böyle İstedi 1968
        Seninle Ölmek İstiyorum 1969 [renkli]
        Bir Teselli Ver 1971
        Mahşere Kadar 1971
        Vahşi Çiçek 1971
        Yaralı Kurt 1972
        Gökçe Çiçek 1973
        Gelin 1973
        Düğün 1974
        Diyet 1975
        Esir Hayat 1974
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, Türkçe karakter kullanılmayan ve kişilik haklarını hiçe sayan yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
    Diğer Haberler
  • iDANSla çağdaş dans vakti02 Ekim 2012 Salı 22:10
  • İstanbulda en kısa festival02 Ekim 2012 Salı 22:09
  • Turuncu Filmler Antalyada02 Ekim 2012 Salı 22:08
  • Beat’lerin Kralı Babylonda02 Ekim 2012 Salı 22:06
  • Türkiyeye utanç verici ceza02 Ekim 2012 Salı 22:05
  • Fazıl Sayın Evreni ilk kez Salzburgda02 Ekim 2012 Salı 15:02
  • Bilgin Adalı hayata veda etti01 Ekim 2012 Pazartesi 23:20
  • Uluslararası caz günü İstanbul’da gerçekleşecek30 Eylül 2012 Pazar 15:04
  • Askerler öldürdüklerini göremezlermiş30 Eylül 2012 Pazar 07:00
  • İşte Neşet Ertaşın son şiiri29 Eylül 2012 Cumartesi 16:38
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 Aydın Post | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0256.226 61 64 | Faks : 0256.226 61 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim