CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan"ın açıkladığı Eve Dönüş yasası için, “ABD modeli” nitelendirmesinde bulundu ve “ABD tavşana kaç, tazıya tut politikası uyguluyor” dedi. Yeni Anayasa çalışmalarını da eleştiren Baykal, “Bu, Ömer Dinçer Anayasasıdır” görüşünü savundu. Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile yaptığı görüşmede, “gizli anlaşma var mı yok mu?” sorusunu yönelttiğini söyleyen Baykal, Dışişleri Bakanı"nın, “Hiçbir gizli anlaşma yok, tutanaklar var” yanıtını verdiğini açıkladı.

CHP lideri, aralarında VATAN"ın da bulunduğu bir grup gazeteciye gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Baykal"ın sözleri şöyle:

EVE DÖNÜŞ ABD MODELİ: Hükümetin şu sıralar yeniden dillendirdiği, ama bizim geçmişte başarısız birçok örneğini gördüğümüz ve bir bakıma af girişimi olan yeni Eve Dönüş Yasası, Amerika"nın bölgeye ilişkin planlamasının bir parçasıdır. Amerika tavşana kaç, kazıya tut politikası uyguluyor. Yani bir yandan sınırdan ancak 20 km. girmemize ve yaygın değil, nokta operasyon yapmamıza izin verirken, bir yandan da PKK"ya "Oturun oturduğunuz yerde, biraz bekleyin, şimdilik bir şey yapmayın, Türkiye"yi kızdırmayın. Yeni olaylara girişmeyin"diyor.

Hükümet Amerika"nın istediklerini yapıyor

BU PKK"YI YAŞATMA ANLAYIŞIDIR: Aynı telkinleri Barzani aracılığıyla da yapıyorlar. Bu PKK"yı bitirme değil, bilakis bir yerlerde varlığını koruma ve yaşatma anlayışıdır. Bizim hükümet de bu anlayışa teslim olmuş görünüyor. Eve dönüş, bir Amerikan modelidir. Amerika bunu istiyor, hükümet de bu konuda kendinden istenileni yapıyor. Peki bunlar olunca PKK bitecek mi, hayır.

BABACAN"A SORDUM: Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Başbakan"la ABD Başkanı Bush"un görüşmesi sonrası bana gelip, bölge temasları hakkında bilgi verince “Bush"un "PKK ortak düşmanımız"açıklaması, içeride sizden Kuzey Irak"a operasyon yapmayacağız"sözünü aldıktan sonra mı yapıldı?” diye sordum. Bana, "Hiçbir gizli anlaşma yok, tutanak tutuldu" yanıtını verdi. Şimdi operasyonun sözü bile edilmiyor.

Akıllarındaki bambaşka bir model

AMAÇ REJİMİ DEĞİŞTİRMEK: Yeni Anayasa ile amaç, siyasal rejimi değiştirmektir. Bu Anayasa sadece 12 Eylül darbe anayasasına karşı bir değişimi ifade etmiyor. 1961 ve 1924 anayasalarına karşı da değişimi hedefliyor. Akıllarındaki olay bambaşka. Bu bir model. Bu bir Ömer Dinçer Anayasasıdır.

KIRILMA NOKTASI: Bu yapıldıktan sonra artık Türkiye bambaşka bir ülke olur. İşte bu rejim değişikliğine giden yoldaki kırılma noktasıdır. Benim gitmek istediğim hedefe dönük dirençlerin (Köşk, YÖK, yargı, üniversiteler) sistematik olarak direnç olmaktan çıkarma girişimi.

PKK"NIN EKMEĞİNE YAĞ: Bu aynı zamanda ileride herkesin aynı noktaya geldiği, aynı değerleri savunduğu, aynı hayat tarzını sürdürdüğü hedefe varma yoludur. Yani tıpkı Ömer Dinçer"in (Başbakanlık eski Müsteşarı) meşhur makalesinde ifade ettiği değerlerin, laiklik, milliyetçilik, cumhuriyetçiliğin yeniden İslam"a göre dizayn edilmesidir. Bu yeni anayasa arayışının çok tehlikeli bir ikinci yönü de, tek millet anlayışının kırılarak, bunun yerine etnisite temeline dayalı bir tanımlamanın anayasanın içeriğine yerleştirilmesidir. Bu gerçekleşirse, terör örgütünün ekmeğine yağ sürülür.