"Yenilmez" Asteriks artık "ölümsüz" oluyor. Asteriks'in yaratıcısı Albert Uderzo, ölümünden sonra da küçük Galyalı Asteriks'in maceralarının devam etmesine izin verdi.

Bu yıl 50. yılını kutlayan Asteriks, böylece "ikinci bir hayat" yakaladı.

Uderzo'nun bu kararı Asteriks hayranları için sürpriz, çizer Uderzo'nun ünlü yayın grubu Hachette Livre için kumar niteliğinde.

Şimdiye dek ölümünden sonra Asteriks'in maceralarının sona ermesini isteyen, ancak artık yarattığı karakterlerin onu "yaşatacağı" görüşünde olan 81 yaşındaki Uderzo, "Asteriks'in başarısının bir bölümünün okuyuculara ait olduğunu düşündüğünü" belirtiyor.

Etrafında, "Red Kit", "Şirinler" gibi çizgi roman karakterlerinin, yaratıcılarını ölümsüz kıldığını gören Uderzo, "Asteriks'in kendisinden daha güçlü olduğunu ve onu yaşatacağını" ifade ediyor.

Ancak Uderzo, "ölümsüzlük yolunda ilerlediği için ne kadar mutlu olsa da" kızı Sylvie babasını hüzünlendiriyor. Çünkü Uderzo'nun, aile şirketinin yüzde 60'ını ünlü yayın grubu Hachette Livre'e satması, çizer ile kızı Sylvie Uderzo'nun arasının açılmasına neden oldu.

Sylvie Uderzo, geçen ay, babası hakkında "Finans sektörünün eciş bücüş adamlarının doymak bilmez açgözlülüğü içinde şekillendirilmiş, kullanılmış yaşlı adam" diye söz ederken, Uderzo da kızını "iktidar iştahına sahip olmakla" itham etmişti.

Asteriks için "O benim kağıttan kardeşim" diyen Sylvie Uderzo, "kardeşi için başkaldırdığını, Asteriks'in finans ve sanayi dünyasının en büyük düşmanı olduğunu" belirtmişti.

Babasının her zaman, Ten Ten'in yaratıcısı Herge gibi küçük aile şirketinin korunmasından yana olduğunu, çevresinin babasını 180 derece döndürdüğünü savunan Sylvie Uderzo, babasının daima tekrarladığı özgürlük, dayanışma, dostluk ve direnişe ilişkin değerleri böylece çiğnemiş olduğunu öne sürmüştü.

Bugünlerde 50. yıl için Ekimde yayımlanacak "Asteriks'in altın kitabı" adlı yeni macera üzerinde çalışan Uderzo, kızına "kızgın olsa da", Asteriks'in senaristi, 1997 yılında yaşamını yitiren Rene Goscinny'nin kızı Anne Goscinny'nin desteğini almış durumda.

1979'da "Les Editions Albert-Ren" yayınevi şirketini kuran Uderzo'nun eserleri 107 dilde basıldı, 300 milyondan fazla satıldı. Türkiye'de de büyük ilgi gören Asteriks'in maceraları pek çok filme konu oldu ve Paris'in kuzeyinde 1989'da Asteriks parkı açıldı.

Asteriks'in 2005'teki son albümü ''Gökkubbe Başına Yıkılıyor'' sadece birkaç haftada 3 milyondan fazla satıldı.

GAZETEPORT