AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen, Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'ye olumsuz sinyal vermelerini sert bir dille eleştirerek, "Türkiye'de reform isteğinin azalması beni şaşırtmıyor" dedi.

Günter Verheugen, AB'nin yıllardır Türkiye'ye çelişkili mesajlar verdiğini, bunun da Türkler arasında "AB'nin kendilerine karşı samimi olup olmadığı konusunda" soru işaretleri yarattığını kaydetti.

"ENERJİ VE GÜVENLİKTE TÜRKİYE AB İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Deutsche Welle'e göre, Verheugen, Brüksel'de yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin AB sürecine destek açıklarken, enerji ve güvenlik açısından Türkiye'nin AB için çok büyük önem taşıdığına işaret etti. Verheugen, Türkiye'nin Avrupa'nın tüm güneydoğu kanadının güvenliğini sağladığına da dikkat çekti.

"TÜRKİYE'YE NET PERSPEKTİF VERİLMELİ"

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Verheugen, siyasi olarak yapılan en büyük hatanın, AB'nin Türkiye'ye, açık, güvenilir ve tutarlı bir çizgi sunamaması olduğunu söyledi.

Türkiye'ye net bir perspektif verilmesi gerektiğini vurgulayan Verheugen, Ankara'ya "AB'ye üye olup olamayacağınız size bağlı. Koşulları yerine getirdiğinizde, kayıtsız şartsız, biz buna hazırız" mesajını iletmesini istedi.

Türkiye'nin AB sürecinin kritik dönemlerinde, 1999-2004 yıllara arasında AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi olarak görev yapan Verheugen, Türkiye'ye üyelik yolunda kolaylıklar yapılmasının ya da ek koşullar getirilmesinin söz konusu olmadığını belirtti.

Verheugen, AB üyelik sürecinin Türkiye'de büyük bir siyasi ve toplumsal dönüşüm getirdiğini, toplumun büyük bir bölümünde değer değişiminin sağladığını kaydetti.

Kültürel farklar konusunda ilginç bir örnek de veren Verheugen, "Finlandiya'nın ortalarındaki bir üniversite kentiyle, Sicilya'nın ücra bir köşesinde dağ köyü arasındaki kültürel mesafe, İstanbul ile Köln arasındaki kültürel mesafeden açıkça daha fazladır" şeklinde konuştu.

MİLLİYET