Evinde bulunan krokiyle yapılan kazıdan cephanelik çıkan Yarbay Mustafa Dönmez"in faili meçhul cinayetlerle ilişkisi araştırılıyor. Sakarya"da 6 yıl görev yapan Dönmez"in, ölüm üçgeni olarak adlandırılan bu bölgede işlenen cinayetler ve 1993-96 yılları arasında bu bölgede görev yapan Veli Küçük"le bağlantısı incelemeye alındı

Sakarya"daki evinde el bombaları, Ankara"daki evinden çıkan krokiyle ise cephanelik bulunan Yarbay Mustafa Dönmez tutuklandı. Dün Genelkurmay"dan yapılan açıklamada Dönmez"in önceki gün akşam üzeri tutuklandıktan sonra Kara Kuvvetleri 1"inci Sınıf Askeri Ceza ve Tutukevine (Mamak) gönderildiği açıklandı.

20 dakika sonra kazı başladı

Açıklamada, 7 Ocak"tan bu yana aranan jandarma Yarbay Dönmez"in önceki gün 10.30"ta Ankara Merkez Komutanlığı"na teslim olduğu, askeri savcılıkça sevk edildiği Genelkurmay Askeri Mahkemesi tarafından 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununun 131"inci maddesi uyarınca saat 17:00"-de tutuklandığı, tutuklama işleminin Genelkurmay Askeri Savcısı tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına saat 17:40"da bildirildiği söylendi. Ankara Zir köyündeki metruk evde bulunan mühimmatın aranmasına ise Dönmez"in tutuklanmasından 20 dakika sonra, saat 18:00"de başlandı.

Emniyet Yarbay"ı araştırıyor

Emniyet de Yarbay Mustafa Dönmez"le ilgili sürdürülen soruşturmayı genişletti. Daha önce Sakarya"da 6 yıl görev yapan Dönmez"in, ölüm üçgeni olarak adlandırılan bu bölgede işlenen faili meçhul cinayetler ve bu cinayetlerin işlendiği 1993-96 yılları arasında bu bölgede Jandarma Alay Komutanlığı yapan Emekli Tuğgeneral Veli Küçük"le bağlantısı incelemeye alındı. Emniyet"in ayrıca, daha önce ölüm üçgeninde işlenen cinayetlerin araştırılmasıyla ilgili alınan mahkeme kararının uygulanmasına hız verdiği de öğrenildi.

Kürt iş adamları öldürüldü

Dönmez"in, ilişkisinin araştırıldığı faili meçhul cinayetlerin ilki 14 Ocak 1994"te işlendi. Kürt işadamı Behçet Cantürk, şoförü Recep Kuzucu ile evine giderken kaçırıldı ve cesetleri ertesi gün Sapanca yolunda bulundu. İş adamı Fevzi Aslan ve yeğeni Şahin Aslan da 25 Mart 1994"te polis olduklarını söyleyen kişilerce İstanbul Fatih"te bir kahvehanede gözaltına alındı. Ertesi gün Fevzi Aslan ve Şahin Aslan"ın cesetleri Hendek"te arazide bulundu. Aynı yıl öldürülen bir diğer işadamı da DTP Milletvekili Pervin Buldan"ın eşi Savaş Buldan"dı. Buldan, 2 Haziran 1994"te İstanbul Yeşilyurt"ta Çınar Oteli"nde arkadaşları işadamı Adnan Yıldırım ve Hacı Karay ile birlikte kaçırıldı. Üçünün cesedi iki gün sonra Bolu"nun Yığılca ilçesi yakınlarında bulundu.

Dönemin Başbakanı Tansu Çiller"in, “Elimde PKK"ya yardım eden Kürt iş adamlarının listesi var” açıklamasından sonra gerçekleştirilen bu cinayetlerin işlendiği dönemde, “ölüm üçgeni” olarak adlandırılan bu bölgede Veli Küçük görevliydi.

"Askeri eşyayı çalmak"tan tutuklandı

Genelkurmay"In açıklamasında, Yarbay Dönmez"in Askeri Ceza Kanunun “askeri eşyayı çalma” suçunu düzenleyen 131. maddesi uyarınca tutuklanarak Ankara Mamak"taki Kara Kuvvetleri 1"inci Sınıf Askeri Ceza ve Tutukevine gönderildiği belirtildi. 131. madde, “Eşyayı ve malları çalan, satan, rehine veren ve alanlar” başlığı taşıyor. Askeri eşya çalan personele 5 yıla kadar ağır hapis cezası verilmesini öngören kanun, çalınan eşyanın silah ve cephane olması durumunda cezanın artırılmasını da düzenliyor.

Bir yıl tenzili rütbe cezasını Albay"a tokat atınca almış

TUTUKLANAN Yarbay Mustafa Dönmez"in geçmişine dair ilginç detaylar da ortaya çıktı.2001-2007 yıllarında görev yaptığı Sakarya 1. Ana Bakım Merkez Komutanlığı"ndan geçtiğimiz yıl Ankara"da bulunan Eğitim ve Doktrin Komutanlığı"na (EDOK) tayin edilen Yarbay Dönmez"in, burada tartıştığı bir albaya tokat attığı ve bu nedenle de geçirdiği soruşturma sonunda 1 yıl tenzili rütbe aldığı öğrenildi.

Yarbayın Sapanca"da silah çıkan evi de kaçak

YARBAY Mustafa Dönmez"in silah ve mühimmat bulunan Sakarya"nın Sapanca İlçesi Kadıpınar Köyü Güldibi Mevkiindeki, Sapanca Gölü manzaralı evinin Hazine arazisine yapıldığı ortaya çıktı. Hazinenin açtığı davayı kazandığı ve kararı Yargıtay"ın da onadığı bildirildi.

2005 yılında, Arifiye"deki 1"inci Ana Bakım Komutanlığı"nda görev yapan Yarbay Mustafa Dönmez"in, kadastro çalışmaları sırasında hazine arazisi üzerine yazlık ev yaptırdığı tesbit edilince, Sakarya Defterdarlığı"nca dava açıldı. Hazine avukatlarınca takip edilen dava 2007 yılında karara bağlandı. Yarbay Dönmez"in son aramada silah ve mühimmat bulunan tek katlı evinin hazine arazisine yapıldığı gerekçesiyle yıkılmasına karar verildi. Yargıtay da Sapanca Asliye Hukuk Mahkemesi"nin yıkım kararını onadı. Ancak Yarbay Dönmez, karar düzeltme istemiyle yeniden Yargıtay"a başvurdu. (Vatan)