Ergenekon davasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi, emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün Kocaeli Jandarma Komutanı olduğu dönemde, Adapazarı-Hendek-Sapanca üçgeninde işlenen faili meçhul cinayetlerin yeniden incelenmesine karar verdi. Mahkeme, Tuncay Güney'in ifadelerini de dosyasına koydu.

Ergenekon davasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi, emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün Kocaeli İl Jandarma Komutanı olduğu dönemde ölüm üçgeni olarak bilinen Adapazarı-Sapanca-Hendek bölgesinde işlenen faili meçhul cinayetlerin yeniden incelenmesine karar verdi.
Slivri Cezaevi Yerleşkesi'nde görülen davanın dünkü duruşmasına sağlık sorunları yüzünden Adli Tıp Kurumuna sevk edilen Hayrettin Ertekin dışındaki tutuklu 45 sanık ile İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu ve Güler Kömürcü'nün de aralarında bulunduğu 10 tutuksuz sanık geldi. Solanda koltuklar boş kalınca, Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, gazetecileri de içeri aldı.

ÖCALAN, DOĞU PERİNÇEK'İ GERDİ

Duruşmada, Cumhuriyet savcıları Nihat Taşkın ile Mehmet Ali Pekgüzel, dönüşümlü olarak iddianameyi okumaya devam etti. Pekgüzel, iddianamenin Doğu Perinçek ile terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan arasında görüşmeler yapıldığına dair bölümü okurken Perinçek, ayağa kalkarak “O zaman genel başkan değildim. Suç tarihi 1997 diyorsunuz, sene 89, milattan önceye gidin bari” diye konuştu.

GÜNEY'İN İFADELERİ DOSYADA

Başkan Şengün duruşmanın sonunda sanık avukatlarına taleplerini sordu. Tutuklu Mehmet Demirtaş'ın avukatı, Tuncay Güney'in isminin iddianamede 400 kez geçtiğini ve kendisinin 32. Gün programına katıldığını belirterek programın deşifre edilerek dava dosyasına konulmasını istedi. Savcı da bu talebi kabul etti. Kısa bir aradan sonra toplanan mahkeme heyeti, duruşmayı 3 Kasım Pazartesi'ye ertelerken, Tuncay Güney'in bugüne kadar yayınlanan tüm ifadelerinin dava dosyasına konmasına karar verdi. Heyet, özel durumlar dışında çarşamba günleri duruşma yapılmamasına da karar verdi.

İNFAZLAR İÇİN SÜRPRİZ KARAR

Mahkeme heyeti ayrıca, tutuklu yargılanan emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün Kocaeli Jandarma İl Komutanı olduğu dönemde Sapanca-Hendek-Adapazarı üçgeninde işlenen faili meçhul cinayetlerin yeniden incelenmesine karar verdi. Mahkeme, Kocaeli Savcılığı'na soruşturma dosyalarının istenmesi için yazı yazılmasını kararlaştırdı


İşte o cinayetler

4 Kasım 1993'te Başbakan Tansu Çiller'in 'Elimizde PKK'ya haraç veren işadamlarının ve sanatçıların listesi var. Onlardan hesap soracağız' şeklindeki açıklamadan sonra Adapazarı-Sapanca-Hendek üçgenindeki sır cinayetler başladı:


Çillerin açıklamasından iki ay sonra işadamı Behçet Cantürk şoförüyle birlikte evine giderken kaçırıldı ve cesetleri ertesi gün Sapanca yolunda bulundu.

İki ay sonra ise Cantürk'ün avukatı Yusuf Ekinci, Ankara'da kaçırıldı ve cesedi Konya yoluna atıldı.

Fevzi Aslan ve yeğeni Şahin Aslan ise, İstanbul Şehremini'nde bir kahvede otururken polis olduklarını söyleyen dört kişi tarafından gözaltına alındı. Cesetleri Hendek'te bulundu.

Bu cinayetten iki ay sonra da Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Hakkarili Namık Erdoğan kaçırıldı. Erdoğan'ın cesedi Ankara-Kırıkkale yolunda bulundu.

DTP Milletvekili Pervin Buldan'ın eşi Savaş Buldan da 2 Haziran 1994 günü İstanbul'daki Yeşilyurt Çınar Oteli'nde arkadaşları Adnan Yıldırım ve Hacı Karay ile kaçırıldı. Cesetleri iki gün sonra 'ölüm üçgeni'ne yakın olan Bolu'nun Yığılca ilçesi yakınlarında bulundu.

Davayı Japonlara anlatacak

Ergenekon'un dünkü duruşmasını Japanya'nın büyük gazetelerinden The Asahi Shimbun'un Tahran büro şefi Yu Yoshitake da izledi. Türk meslektaşlarının sorularını cevaplayan Yoshitake yaklaşık bir yıldır Tahran üzerinden Türkiye'yi kapsayacak şekilde çalıştığını, AK Parti'ye açılan kapatma davasını da izlediğini söyledi. (Yenişafak)