ABD Başkanı Barack Obama'nın, hangi El Kaide üyesinin öldürülecekler listesine girmesi gerektiğini belirlemeye yönelik çok gizli bir prosedürü şahsen denetlediği bildirildi.
New York Times'ın üst düzey yetkililer ve eski danışmanlara dayanarak verdiği haberde, Amerikan yönetiminin, El Kaide'ye karşı Pakistan ve Yemen'de insansız uçaklarla düzenlediği saldırılarla yürüttüğü savaş çerçevesinde bu listeyi oluşturduğu belirtildi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Thomas Donilon gazeteye yaptığı açıklamada, "Obama'nın bu operasyonların kapsam ve süresiyle ilgili karar almaya kararlı olduğunu ve ABD'nin dünyadaki pozisyonundan sorumlu olduğunu düşündüğünü" belirtti.
Gazetenin haberinde, yüz kadar terörle mücadele yetkilisinin, Pentagon tarafından düzenlenen bir video konferansta, Yemen ve Somali'de faaliyet gösteren şüphelileri listeye ekleme önerisinde bulunmadan önce, bu kişilerin biyografilerini sıkı bir incelemeye tabi tuttuğu bilgisi verildi.
Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) da Pakistan'daki şüpheliler için aynı şeyi yaptığı belirtildi.
Bu isimlerin daha sonra, Yemen ve Somali'deki her saldırıya, Pakistan'da ise bazı hassas operasyonlara izin veren Barack Obama'ya iletildiği ifade edildi.
Obama'nın, geçen yıl bir Amerikan insansız hava aracının saldırısında hayatını kaybeden ABD doğumlu radikal imam Enver El Evlaki örneğinde olduğu gibi, bu şüphelilerin öldürülmesini bizzat onaylamasının gerektiği kaydedildi.
Gazeteye göre, Beyaz Saray'ın eski Genel Sekreteri William Daley, Obama'nın, Evlaki'nin öldürülmesi kararını "kolay" olarak nitelediğini söyledi.
Bazı yetkililerin, bu listenin etkili olup olmadığı konusunda şüpheci davrandığı da belirtildi.