Değerli tüketiciler,

15 Mayıs 2014 ve 29001 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 6537 sayılı Toprak koruma ve arazi kullanımı kanununda değişiklik yapılması hakkında kanun ile miras ve en kuvvetli ayni hakkımız olan mülkiyetle bildiğiniz birçok şey değişti. Kanun liberalizmin baba teorisyeni  “bırakınız yapsınlar bırakınız geçsinler” felsefesini ortaya koyan Adam Smith’e mezarında takla attırır cinsten. Çok ulvi amaçlarla çıkarılan kanunun bir derebeylik sistemini oluşturması pekâlâ mümkün… Yeter gelirli tarımsal arazi büyüklükleri ilçe bazında belirlenirken azami had konusu belirlenmemiş. Yani parası olan(şartlar zorlanır veya uydurulursa) olmayanın arazisini alabilir.  Kanun bütününe bakınca medeni hukuktaki mülkiyet ve kullanımdan kaynaklanan haklar ciddi manada risk altındadır. Aydınımızın bir tarım ili olması ve miras durumundan kaynaklanan çok sorunun bulunması, parçalanmış araziler, kanunun yayım tarihi itibariyle yürürlüğe giriyor olması karşılaşılacak sıkıntılar hakkında bir fikir veriri mi bilemiyorum! Kanundan kısa bazı alıntılarla durumu açıklamaya çalışalım.

1-Asgari tarımsal arazi büyüklüğü: Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur. Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektardan küçük belirlenemez.

 

 2-Yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğü: Bu kanunun uygulanması ile ilgili olarak, ihtiyaç duyulması hâlinde, yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğünün altındaki tarımsal arazileri yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğüne çıkarmak veya mülkiyetten kaynaklanan ihtilafları gidermek amacıyla kamulaştırma, alım ile satım işlemleri Bakanlığın talebi üzerine Maliye Bakanlığınca ilgili mevzuatına göre yerine getirilir.

 

3-Bakanlık, gerekli hâllerde: Asgari tarımsal arazi büyüklüğünün altındaki tarımsal arazileri toplulaştırabilir veya bu Kanun kapsamında değerlendirmek üzere kamulaştırabilir. Toplulaştırma uygulamalarında, tahsisli araziler asgari tarımsal arazi büyüklüğünün altındaki araziler ile birleştirilerek asgari büyüklükte yeni tarımsal araziler oluşturulabilir.

 

Teklifimiz konu ile ilgili bütün paydaşların (Valilik, tapu kadastro, ziraat odaları, sulama birilikleri, mali müşavirler, Büyükşehir belediyesi, mahalle muhtarları belediye başkanlıkları, kaymakamlar, üniversite, baro)  bir sempozyum ile bir araya gelerek konuyu enine boyuna tartışmalarında fayda vardır. Kanun düzenlemesi ile her il ve ilçede ayrı ayrı olmak üzere Aydınımızda uygulanacak yeter gelirli tarımsal arazi büyüklük listesi ilçe bazında aşağıdaki gibi. İlgililere duyurulur.

2014-06-02-02-50-46-ekran-goruntusu.png