Kılıçdaroğlu, milletvekillerinin başörtülü eşleriyle 23 Nisan resepsiyonuna katılmasını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

CHP lideri, normalleşme olarak kabul edilen Meclis'teki tarihî tablo için "Sorunlar olmuş aşıldı, aşıldığı için de memnunuz." yorumunu yaptı. Kılıçdaroğlu, Batı Çalışma Grubu'nun 28 Şubat'ta kendisi hakkında yaptığı fişlemeyi AİHM'ye götüreceğini açıkladı. Ergenekon sanıklarından tutuklu milletvekili Mehmet Haberal hakkındaki iddianameyi Meclis kürsüsünden okuyacaklarını belirtirken, Başbakan Erdoğan'ın İsmet Paşa'yı eleştirmesine, "Ölülerle değil, bizimle uğraşın." tepkisini gösterdi.

İki günlük ziyaret için Bosna-Hersek'e giden CHP lideri Kılıçdaroğlu, uçakta kendisine refakat eden gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Kılıçdaroğlu, Saraybosna yolunda tek partinin uygulamalarından 28 Şubat soruşturmasına, tutuklu milletvekillerinden eşli 23 Nisan resepsiyonuna, demokratikleşme adımlarından yeni anayasa çalışmalarına kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

CHP liderinin sorulara verdiği cevaplar özetle şöyle:
Sayın Başbakan grupta konuştu, siz de konuştunuz. Din ve cami üzerinden bir tartışma gidiyor. Başbakan, CHP'yi camileri satmakla eleştirdi ve belgeler gösterdi. Siz ne diyorsunuz?

Ben şöyle bir belge göstermesini isterdim; şu tarih, şu genelge ile falanca camiyi ahıra çevirin diye bir yazı bekliyordum. Böyle bir yazı yok. Tek parti dönemi hepimizin ortak paydası, şu veya bu partinin dönemi değil. Türk siyasal tarihinde ölmüş liderlerle hesaplaşma hiç olmamıştır. İlk kez yakın tarihten intikam alma çabası var.

Kutlu Doğum konuşmasından sonra 4-4-4 yasasını AYM'ye götürdünüz, iktidar da bunu tezat olarak nitelendirdi.

Hiçbir çelişki yok. Kutlu Doğum Hafta-sı'nda yaptığım konuşma bir siyasi konuşma değildir. O günün anlamına uygun bir konuşmaydı. AYM'ye biz niye gidiyoruz? Biz hukuk devleti miyiz, evet. Eğer bir yerde anayasaya aykırılık düşünüyorsak bu işi mahkemeye götüreceğiz. Şekil yönünden gittik Anayasa Mahkemesi'ne. İmam hatiplerin kapatılmasını istemedik hiçbir zaman, talebimiz de olmadı. Sanki biz, imam hatiplere karşıymışız gibi propaganda yapılıyor.

Süleyman Demirel'i kılavuz edinme iddiaları, tartışmaları da sürüyor...

O da yalan. Demirel'e bir sefer gittim. Bülent Ecevit'i anma programı içindi. Konuşma yapıp yapamayacağını sordum, 'gelirim' dedi. Ecevit'in en büyük siyasi rakibiydi, o yüzden tercih ettik. Geldi, konferans verdi. Demirel'le siyasi bir alışverişimiz yok, tamamen hayal ürünü.

Haberal'ın adaylık sürecinde etkisi olduğu iddiası...

O da hayal ürünü. Sayın Demirel bana hiç kimseyi vekil göster diye telkinde bulunmadı. Önerse kabul ederim. Ama olmadı.

Üsluptaki bu sertleşme, seçim hazırlığı olabilir mi?

Yorumlanabilir, evet. Ama bu sertleşme ona cumhurbaşkanlığı yolunu açmaz. CHP'nin din düşmanı algısını kaldırıyoruz. Saldırılarını da onların elinden alacağız.
Bakan Hayati Yazıcı, Silivri adaylarının darbe davalarını sulandırmak için aday gösterildiğini iddia etti, ne diyeceksiniz?
Silivri davalarını sulandıran, savcıların iddianameleri. Vekillerimizden Ömer Süha Aldan, önümüzdeki hafta Genel Kurul'da Haberal'ın iddianamesini okuyacak.

Tutuklu vekiller için bir çözüm gözüküyor mu?

Bizim hazırladığımız kanun teklifini Sayın Meclis Başkanı, diğer grup başkan vekillerine de verdi. Onlar görüşecek. Sanıyorum kabul edilir.

TBMM'de darbeleri araştırma komisyonunun kurulması, 35. maddenin kalkması, Genelkurmay Başkanı'nın MSB'ye bağlanması gibi kritik tartışmalara CHP nasıl bakacak?

Bu konuda kanun teklifini veren biziz. Geçen gün darbe hukukunu temizleyelim dedik, teklif yaptık. Hâlâ deniyor ki CHP darbecilerle yan yana. Ya kanun teklifini veren biziz, çağrı yapan biziz.

Resepsiyonda yoktunuz. Manzarayı nasıl gördünüz?

Boykot tavrı değil. Ben 23 Nisan çocuklarının etkinliğine katılmayı tercih ettim. Çocuklarla beraber oldum. Özel boykot olsaydı hiç kimseyi göndermezdik.

Eşli davetiye normalleşme olarak kabul edildi. Sizce de öyle midir?

Bir resepsiyondur giderler gitmezler, kişiler hakkında yorum yapmam. Normalleşme diyorlarsa öyledir. Üzerinde çok durulacak bir şey değil.'Kamusal alanda türban sorunu çözüldü' yorumları yapıldı.Kamusal alan, bir kamu içindeki alan değildir. Caddede polis yolda bir şey sorarsa, yol da kamusal alandır.

Daha önce yapılanlar çok tartışıldığı için normali de çok tartışıldı.Daha önce askerlerin, BDP'liler olduğu için gelmiyorlar gibi haberler çıkıyordu. Bu toplantıda BDP'liler var mıydı bilmiyorum; onun için mi katıldılar bilmiyorum. Bizim açımızdan özel yasaklama getirmiş değiliz. Vekillerimizi serbest bıraktık.