Kanalturk'te Ebru Akel'in programına konuk olan Janset, bir süre önce kurulan ve oyuncuların telif haklarıyla ilgili mücadele eden BİROY Meslek birliğinin çalışmalarını anlattı.

"Bilgisiziz, bilgimiz yok" diyerek oyuncuların haklarıyla ilgili bir bilgileri olmamalarından yakınan Janset, 4,5 aydır sendikada sürdürdükleri çalışmalar sonucunda bir şartname oluşturulduğunu belirtti. Janset, "Haklarımız nedir, dünyada nasıl yapılıyor, örnekler toplandı, Türkçe'ye çevrildi ve Türkiye'ye uygulanabilecekler kağıtlara döküldü. Güzel bir şartname oluşturduk. yakında da yapımcılarımızla birlikte masaya oturacağız" diye konuştu.

TEKNİK EKİP OLMADAN BİZ DE YOKUZ
Bir programın, dizinin, sinema filminin vs. oluşabilmesi için arka plandaki ekibin önemine dikkat çeken Janset, "Bir sette arkada çalışan en az 20-30 kişilik bir ekip var. Onlar sessiz çoğunluk. Biz sesli azınlığız. Dolayısıyla biz o teknik ekibi sokaktan toplamıyoruz. Onlar bizim kıymetlimiz. Onlar olmazsa bir sahneye çıkamayız. İster bir tiyatro oyunu olsun, ister sinema, ister televizyon ekranı olsun" dedi.

BU BİR DAVET DEĞİL, MECBURUZ
Sektörde 6 bin çalışan olduğunu ve bunların 3 binin de oyuncu olduğunun tahmin edildiğini ifade eden Janset, "Buradan sesi çıkabilecek en fazla 150-200 başrol oyuncusu var" açıklamasını yaptı.

Tüm oyuncuları meslek birliğine üye olmaya çağıran Janset, "Bu bir davet deği! Bu herhangi bir yere istiyorsanız gelin çağrısı değil. Bu zaten oyuncu arkadaşlarımızın ve sektördeki herkesin mecburiyetten gelip üye olması gereken bir durum" dedi.

ÖLEN İKİ KIZIMIZI UNUTMADIK
İki ay kadar önce 'Sonbahar' dizisi ekibinden 2 genç kızın ölümüyle sonuçlanan kazayı hatırlatan Janset, "Önce 2 kızımız öldü. Biri 21, biri 20 yaşında. Ben bundan kendimi sorumlu tutuyorum. Cenazeye de gittim. Bana hep yeni proje soruyorlar. O kadar çok özledim, o kadar istiyorum ki.. Bu zaten benim aşkım ama ben aşkım için insanları telef edemeyeceğim. Buna kendi adıma izin vermeyeceğim" ifadesini kullandı.

90 DAKİKA OLDUĞU SÜRECE OYNAMAYACAĞIM
Dizilerin neredeyse bir sinema filmi uzunluğunda çekilmesinin hem oyuncular hem de ekibin insani şartları zorlamasına değinen Janset, "90 dakika olduğu sürece, sigortasız çalışıldığı sürece televizyon dizisi yapmayı düşünmüyorum. Böyle bir mantık dünyanın hiç bir yerinde yok. Bu şartlarda oyuncular oyun falan oynayamıyorlar" şeklinde konuştu ve oyunculara şu manidar mesajı gönderdi:

BU FİKRE KATILMAYAN ÖLÜMLERE GÖZ YUMUYOR DEMEKTİR!
"Şu an benim fikrime katılmayan insan diyor ki 'Ben 90 dakika dizi yapılmasına, insanların setlerde ölmesine göz yumuyorum' demektir. Bunu da bir insanın diyebileceğini, hele de duygularını kullanan bir oyuncunun diyeceğini hiç sanmıyorum. İşime bu kadar aşık olabilirim ama sete giderken ölmek istemiyorum"

Televizyon Gazetesi