GÜMÜŞHANE"nin Zigana Dağı"nda 25 Ocak pazar günü meydana gelen çığ felaketinde hayatını kaybeden ve yürüyüş grubunun liderliğini yapan Erhan Terzi"nin fotoğraf makinesi kar yığınlarının içinde bulundu.

Terzi"nin, ölmeden 1 dakika önce arkadan gelen grup arkadaşlarının fotoğrafını çektiği ortaya çıktı. Trabzon Tenis, Dağcılık ve Kayak İhtisas Kulübü Yönetim Kurulu da yayınladığı bildiriyle, başta yürüyüş grubu lideri Erhan Terzi olmak üzere kulüplerine karşı yapılan suçlamalara tepki gösterdi.
Gümüşhane"nin Torul ilçesi sınırları içinde yer alan Zigana Dağı"nda 25 Ocak Pazar günü meydana gelen çığ faciasında Hüsniye Sarıbıyık, Hasan Ali İsaoğlu, Burçak Sevim, Hüseyin Karaosmanoğlu, Erhan Terzi, Dursun İnan, Özlem Timurcuoğlu, Gülhanım Piyale, Yasemin Aktaş ve Davut Akdeniz hayatını kaybetmiş; Rahmi Keleş, Yonca Yılmaz ve Emel Şimşek yaralanmış, Elmas Aykaç, Ural Ayar, Hasan Anahar ve Hasan Çiftçi ise yara almadan kurtulmuştu.

Çığ faciasından kurtulan kişilerin çektiği fotoğraf ve görüntülerin ardından, yürüyüş grubu lideri olan ve facida hayatını kaybeden tecrübeli dağcı Erhan Terzi"nin fotoğraf makinesi de kar yığınlarının altında bulundu. Bölgede inceleme yapan dağcılar tarafından bulunan fotoğraf makinesinde, Erhan Terzi"nin çığ düşmeden önce arkasından yürüyen grubun çektiği fotoğrafları yer alıyor.

SUÇLAMALARA TEPKİ

Trabzon Tenis, Dağcılık ve Kayak İhtisas Kulübü (TEDAK), başta grubu yanlış rotadan götürdüğü iddia edilen Erhan Terzi ve kulüplerine karşı yapılan suçlamalar nedeniyle bir açıklama yayınladı. Erhan Terzi"nin, karlar altında bulunan fotoğraf makinesinden alınan ve çığdan 10, 5 ve 1 dakika öncesinin gösterildiği 3 fotoğrafla desteklenen açıklamada, “Meydana gelen bu elim felaket sonrasında basında çıkan bazı haberler üzerine kulüp yönetimi olarak açıklama yapma gereği hasıl olmuştur. Kulübümüzden oluşturduğumuz teknik ekip yapmış olduğu inceleme sonrası, olayın görgü tanıkları ve yürüyüşe katılan kazazedeler ile yapılan görüşmeler sonrasında şu sonuçlara varılmıştır:

PARKUTDA KAR YOKTU

Planlı doğa yürüyüşlerimizden olan faaliyet, Zigana Kayak Evi"nden saat 10.00"da 17 katılımcı ile başlamış olup, Kadırga Yolu takip edilerek Zigana Tüneli"nin Gümüşhane çıkışına kadar yürüyüş yapılması planlanmıştır. Belirlenen yürüyüş parkuru daha önceki dönemlerde yaz ve kış olmak üzere üyelerimiz tarafından birçok kez geçilmiş, bilinen yürüyüş alanlarımızdandır. Planladığı üzere yürüyüş liderliğini TEDAK Kulüp başkanlığı, Yönetim Kurulu Üyeliği yapan, Genel Kaptanlık görevini üstlenmiş, Türkiye Dağcılık Federasyonu Dış İlişkiler Komisyonu ve UIAA (Uluslararası Dağcılar Birliği) Dağcılık Komisyonu Üyesi, aynı zamanda Kokartlı Turizm Rehberi, bununla birlikte Kızılay Gönüllüler Lideri olan Erhan Terzi yapmıştır. Yürüyüş dağ yolundan ve kar olmayan bir zemin üzerinde devam etmiştir. Bu Erhan Terzi tarafından çekilen fotoğrafta da görülmektedir. Yürüyüş sırasında yürüyüşün planlandığı yolda kar olmadığı katılımcıların ifadeleri ve fotoğraflar ile tespit edilmiştir. Çığ olan bölgeye gelindiğinde fotoğrafta da görüldüğü üzere yolun açık olduğu, yol zemininde yaklaşık 10 santimetre kalınlığında bir kar tabakası olduğu anlaşılmıştır” denildi. Açıklama şöyle devam etti:

KAMUOYU YANILTILDI

“Çığ düşme bölgesine gelindiğinde ise yürüyüş normal olarak devam etmekte iken, aniden öndekilerin "çığ" diye bağırması ile birlikte üst tarafta duran balkon yapının altındaki kütle kaymaya başlayarak önde bulunan 14 kişiyi yolun alt kısmına doğru sürüklemiş ve sonrasında 2 kişi hemen 3 - 5 metre sonra durabilmiş ve diğerleri ise kütlenin içinde kaymaya devam ettiği bildirilmiştir. Çığ düşmesi sonrasında yaralanmadan ayakta kalan 5 kişi telefon bağlantısı ile olayı dağ evine ve Trabzon"daki arkadaşlarına bildirmiştir. Çığın oluşmasını sağlayacak etkenlerden insanlar tarafından meydan getirilecek bir etkenin olmadığı açıkça anlaşılmıştır. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken ve sonrasında basın kuruluşlarının yayınlarında aslı ve kaynağı belli olmayan, kamuoyunu yanıltıcı ve yönlendirici bazı yayınlar yapılmıştır. Bölgede olmayan ve meydana gelen çığın şeklini ve oluşumunu bilmeyen birçok kişi televizyon yayınlarına telefonla bağlanarak veya canlı yayınlara katılarak açıklamalar yapmış farklı görüşler ve yorumlar öne sürmüştür. Bunların başında; bölgede silah atıldığı ve çığın tetiklendiği, çığ tabakasının ve tabanının yürüyüşçüler tarafından kesildiği ifade edilmiştir. Yapılan görüşmelerde silah atılmadığı ve böyle bir sesin duyulmadığı belirtilmiştir. Ayrıca çığ tabakasının kesilmesi konusunun kesinlikle gerçek olmadığı yürüyüş anında çekilmiş fotoğraflarla da teyit edilmiştir. Bunun yanı sıra bölgede çığ testi yapılması gerektiği konusunda bazı haberler oluşmuştur. Çığ testi yapılabilmesi için bölgede yeteri kadar kar olması gerekli olduğu fakat rutin olarak yapılan bir iş olmadığı da bilinmektedir.

Medyada çıkan bazı yanlış haber ve eleştirilerin daha çok sporumuza zarar vereceği düşüncesiyle bu acılı günümüzde basını ve kamuoyunu bilgilendirmeyi amaçladık.”


HÜRRİYET