TEM Otoyolu'nda kaza yapan bir araca ve ona yardıma gelen yayalara çarparak 3 kişinin ölümüne, 3 kişinin de yaralanmasına neden olan Yasemin Örnek, bilirkişi raporuna göre 8'de 3 kusurlu bulundu. İlk kazayı yapan Saylan Ayhan, olayda birinci kusurlu olarak görülerek kusur oranı 8 de 4 tayin edildi. İlk kazayı görüp yardıma gelen ve ikinci kazada hayatını kaybeden ve yaralananlar ise olayın üçüncü kusurlusu olarak belirtildi. Bu kişilerin kusur oranı ise 8'de 1 oldu.

24 Mayıs 2009 gecesi aracıyla Başakşehir istikametine giden 19 yaşındaki Saylan Ayhan, Mahmutbey İSTOÇ mevkiinde otomobilinin kontrolünü kaybederek bariyerlere çarptı. Kaza yapan otomobilde bulunan yolcular çeşitli yerlerinden yaralandı. Kazayı görenler, yaralılara yardım etmek için olay yerine gitti. Bu sırada aynı yönden gelen 23 yaşındaki Yasemin Örnek, aracı ile kaza yerindekilerin arasına girdi. Kazada, önceki kazanın yaralılarına yardım etmeye çalışan Ferdi Turgut ve Melih Katman ile yaralı Ramazan Karaköse hayatını kaybetti. Kaza yapan aracın içinde bulunan Serkan Bulgur ve Volkan Coşkun ile kazaya yardım için gelen Serkan Demir ise yaralandı.

15 YILA KADAR HAPİSLERİ İSTENDİ Olay sonrası tutuklanan Yasemin Örnek ve tutuksuz yargılanan ilk kazanın sürücüsü Saylan Ayhan hakkında “Taksirle üç kişinin ölümüne, üç kişinin yaralanmasına neden olma” suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

Tutuklu sanık Yasemin Örnek ilk duruşmada verdiği ifadesinde hızının 90 km civarında olduğunu ve yolun karanlık olduğunu belirterek kazanın bir anda meydana geldiğini anlattı. Tanıklar ise duruşmada olay yerinin aydınlık olduğunu ve olay yerinde bulunan bütün araçların flaşörlerinin yandığını söylediler.

Davanın görüldüğü Bakırköy 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi sorumluların kusur oranlarının belirlenebilmesi için dosyayı Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi'ne gönderdi. Celse arası gelen bilirkişi raporunda olay yerinin otoyol olduğu, yolun tek yönlü ve çok şeritli olduğu, zeminin kuru, mahalde ise aydınlatma olduğu belirtildi. Raporda ilk kazayı yapan Saylan Ayhan'ın 173 promil alkollü olduğu ve otoyolda yaptığı kazadan belirli bir süre geçmesine rağmen aracının sol şeritte trafiği tehlikeye düşürecek biçimde bulunduğu, gerekli emniyet önlemlerini uygun biçimde almadığından dolayı ikinci kazaya zemin hazırladığı belirtildi. Bu nedenle Saylan Ayhan olayda birinci derecede sorumlu bulunarak 8/4 kusurlu bulundu.

YANAN FLAŞÖRLERİ DİKKATE ALMADI
Gelen raporda olayın ikinci dereceden sorumlusu Yasemin Örnek'in ise hızını trafik şartlarına uyum sağlayacak biçimde ayarlamadan tehlike arz edecek hızla seyrettiği ve ilerisinde flaşörleri yanar vaziyette bulunan araçları fark ettiğinde zamanında uygun tedbire başvurmadan süratli biçimde, kontrolsüzce sol şeritten seyrettiği bu nedenle olayda 8/3 kusurlu bulundu.

Raporun sonunda birinci kaza sonrasında yardım için olay yerine gelen yayalar otoyolda araçların süratli biçimde geldiklerini göz önünde bulundurmadan, yol içinde can güvenliklerini tehlikeye düşürecek biçimde tedbirsizce bulunduklarından dolayı tali derecede kusurlu görüldü ve olayda 8/1 kusurlu bulundular.

Mahkeme Heyeti iki duruşmadır mahkemeye gelmeyen tutuksuz sanık Saylan Ayhan'ın suç şüphesinin varlığını gösterir kuvvetli bulguların bulunmasını göz önünde bulundurarak sanık hakkında yakalama emri çıkartılmasına karar verdi. / DHA