AYDINPOST HABER SERVİSİ-İddia üzerine açıklama yapan personelden sorumlu Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Oğurlu , "Burası fetva yeri değil. Tarafları dinleyeceğiz ve gerekirse soruşturma komisyonu kuracağız" dedi. Kalp rahatsızlığı nedeniyle ADÜ Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören ve 21 Aralık’ta kalp yetmezliğinden vefat eden 80 yaşındaki Hacer Yıldırım’ın, altın kaplama dişlerinin söküldüğü ortaya çıktı. Yıldırım’ın küçük kızı olan ve İzmir’in Çeşme İlçesi’nde kuaför dükkanı bulunan Nuray Türkal (47), annesinin yıllar önce çürüyen dört dişine altın kaplama yaptırdığını belirterek, 21 Aralık’te vefat eden annesinin cenazesinin bir gece hastane morgunda beklediğini ve ertesi gün de gasilhanede yıkandığını ifade ederek, bu sırada kendilerine haber verilmeden altın dişlerin söküldüğünü iddia etti.

09.20111230195618.jpg

’MEFTANIN DİŞLERİNİ SÖKÜYORLAR’ 

Türkal, "Gasilhanede annemin cenazesi hoca eşliğinde yıkanırken biz dışarıda bekliyorduk. Bir süre sonra ağabeyim Tuncay Yıldırım içeri girmek istedi. Ancak kapı kilitliydi, içeri almadılar ve ’Dışarıda bekleyin’ diye seslendiler. Gasilhanenin kapısında bekleyen görevlinin ağabeyim içeri girmek için hamle yaptığında heyecanlanıp, paniğe kapıldığını gözlemledik. Görevli, ’İçerdeki meftanın dişlerini söküyorlar’ dedi. Bir süre sonra hoca dışarı çıktığında, ’Neden annemin dişleri söküldü? Niye dişlerin söküleceğini bize haber vermediniz? Bizden konuyla ilgili imza aldınız mı ki dişleri söktünüz? Hangi hakla altın kaplama dişleri sökersiniz?’ diye sorduğumuzda ise hoca korkarak telaşlandı’ dedi.

"CAİZ DEĞİL"

Türkal, hocanın bu şekilde gömülmenin günah olduğunu söylediğini öne sürerek konuşmasına şöyle devam etti:

"Hoca ’Caiz değil, onun için altın dişleri söktük’ dedi. Ardından elinde dişlerin olduğu torbayı bir peçeteye sararak ’En yakını kim meftanın?’ diye sordu ve dişleri ablam Özgür Özalp’e verdi. O an daha önce altın dişleri olan bir yakınımızı kaybetmediğimiz için prosedürün ne olduğunu bilmiyorduk. Annemizi kaybetmenin de üzüntüsüyle 'tamam’ diyerek dişleri aldık. İki köpek dişi, iki de arka tarafta toplam dört adet altın kaplama takma dişi, 20-30 yıl önce takıldığı için olsa gerek çok zor sökmüşler"

Nuray Türkal, olayın üzerinden birkaç gün geçtikten sonra, babası Nazmi (83) ve ağabeyi Tuncay Yıldırım’ın (51) Aydın İl Müftülüğü’ne giderek Müftü Yardımcısı Necati Topaloğlu ile görüştüğünü ve hastanede cenazeyi yıkayan hocanın talimatıyla dinen caiz olmadığı gerekçesiyle meftanın dişlerinin sökülmesinin normal bir prosedür olup olmadığını sorduklarını söyledi. Müftü Yardımcısı Topaloğlu’nun da babası ve ağabeyine böyle bir uygulama olmadığını, ilk kez böyle bir olayı duyduğunu ve ADÜ’ye bir şikayet dilekçesi vermelerini tavsiye ettiğini söylediğini belirten Türkal, ayrıca ’Dişler takma olsaydı ağızdan çıkartılırdı. Ama dişler ağızda sabit konumda olduğu için sökülmemesi gerekirdi’ dediğini de öne sürdü.

"ÖRTBAS EDİLMESİN"
Bunun üzerine babası ve ağabeyinin Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne giderek şikayet dilekçesi verdiğini anlatan Türkal, "Annem üç aydır hastanedeydi. Damarları, kalp kapağı değişmişti. Son zamanlarında çok acı çekmişti zaten. Vefat ettikten sonra da dişlerinin sökülmesi bizim için tuzu biberi oldu, olaya çok üzüldük, acımız birken iki oldu. Anneme yapılan bu olay büyük bir haksızlık. Bizim başımıza gelen bu olayın başkalarının da başına gelmemesi için mücadele edeceğiz. Hastanenin bu tatsız olayı örtbas etmesini istemiyoruz. Sesimiz duyulsun ki bir başkası da aynı üzücü olayı yaşamasın. Böylece hastane yönetimi de önlemini alır, bundan sonra ona göre davranır" dedi.

"HASTANE FETVA YERİ DEĞİL"
ADÜ Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi personelden sorumlu Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Oğurlu, iddialar kendilerine ulaştığı anda, yazılı olarak şikayet dilekçesi istediklerini söyledi. Ailenin yazdığı dilekçenin evrak kayıt işlemlerinden sonra kendisine ulaştığını belirten Oğurlu, "Burası fetva yeri değil. Kimsenin de fetva almak için hastaneye ihtiyacı yok. Hastalarımız arasında Hıristiyan da, Musevi de, Müslüman da olabilir. Ailenin rızası olmadan dişlerin sökülmesi ile ilgili hem aileyi hem de konunun taraflarını dinleyeceğiz. Gerek duyulursa konuyla ilgili bir soruşturma komisyonu oluşturup, gerekeni yapacağız" diye konutu. (Cem ULUCAN)