Kabil yakınlarında Afgan askerlerin kurşunuyla ölen 4 Fransız askerinden biri olan Svilen Simeonov’un Türk olduğu ortaya çıktı. Taner Mehmedov Uzunov olan adını 10 yıl önce Fransız ordusuna girmek için değiştiren askerin anne babası da Türkiye’de yaşıyor.

Afganistan’da görev yapan Fransız askerleri 20 Ocak’ta başkent Kabil’in kuzeyindeki Kapisa vilayetinde devriye gezerken, Afganistan askerlerinin açtığı ateşe hedef olmuştu. Afgan makamları olayın ‘kaza’ diyerek kapatmaya çalışsa da açılan ateşte 4 askeri ölen, 16’sı da yaralanan Fransa’nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy küplere binmişti. Sarkozy, bu ülkede yürüttükleri askeri eğitimleri askıya aldıklarını açıklarken, “Afganistan’daki 4 bin askerimizin erken çekilmesi gündeme gelebilir” tehdidini de savurmuştu.

Eşi Bulgaristan’da

Ölen askerlerden birinin hayat hikayesi ise oldukça ilgi çekti. Adı “Svilen Simeonov” olarak açıklanan 34 yaşındaki askerin Bulgar kökenli olduğu ve 10 yıldır Fransız ordusunda lejyoner olarak görev yaptığı belirtildi. Ancak cenazesi Bulgaristan’ın kuzeyindeki Rakovski köyüne gönderildiğinde Simeonov’un aslında Türk kökenli olduğu ve Fransız ordusuna girmek için adını değiştirdiği ortaya çıktı. Gerçek adı “Taner Mehmedov Uzunov” olan asker, önceki gün köyünde kılınan cenaze namazı ve okunan dualar eşliğinde toprağa verildi.

Birkaç günü kalmıştı

Mehmedov’un evli ve üç yaşında bir erkek çocuk babası olduğu belirtilirken eşinin Rakovski’de, emekli olan baba ve annesinin ise Türkiye’de yaşadığı ortaya çıktı. Afganistan’daki görevinin bitmesine günler kala öldürülen Mehmedov’un emekli olduktan sonra ailesiyle Marsilya’ya yerleşme hayali kurduğu da belirtildi.

Kahramanlık madalyası verildi

Fransız ordusuyla Cibuti, Fransız Ginesi ve Filidişi Sahili’nde de görev yapan Taner Mehmedov Uzunov ve ölen üç arkadaşına “Askeri Kahramanlık Madalyası” ile ülkenin en prestijli ödülü olan “Legion d’honneur” madalyası verildi. Uzunov, önceki gün Bulgaristan’daki köyünde kılınaan cenaze namazının ardından toprağa verildi.