Özmen'in istihbarat notu, o sırada yaşam mücadelesi veren gazeteci İsmail Güneş'e ulaşılmasına engel oldu. Kayseri Valisi Mevlüt Bilici'nin bilgiyi BBP'lilerle paylaşması üzerine arama kurtarma çalışmaları sekteye uğradı. Özmen, 5 dakika içerisinde 10 kentin valiliklerine 'acil' koduyla geçtiği notu Meclis Araştırma Komisyonu'nda "Sözkonusu bilgiyi, hastanelerde yaşanan hareketliliği dikkate alarak hazırladım..." sözleriyle savundu

Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte 6 kişiye mezar olan helikopter olayındaki istihbarat çalışmalarındaki eksiklik tekrar günyüzüne çıkarken, olay sonrası arama-kurtarma çalışmalarının aksamasına neden olan "Yazıcıoğlu kurtuldu" haberinin kaynağının Maraş Emniyeti'nde görevli Dursun Özmen olduğu kesinleşti. Kayseri Valisi Mevlüt Bilici'yi de yanıltan ve BBP'li yetkililerin medyaya bilgi vermesi üzerine bütün Türkiye'yi kısa süreli de olsa "Muhsin Yazıcıoğlu kurtuldu" yanılsamasına sokan bilgi notunu istihbaratçı polis şefi Özmen'in 'acil' koduyla geçtiği ortaya çıktı.

Özmen'in bu yanlış bilgiyi Maraş çevresindeki 10 ilin valiliğine kazadan 2 saat 40 dakika sonra ulaştırdığı öğrenildi. Dursun Özmen'in olay günü 17.40 ile 17.45 arasında 10 kentin güvenlik birimlerine geçtiği bu yanlış bilgiyi, 'aldıkları ihbarlara ve hastanelerdeki hareketliliğe' bağlaması ise ilginç bulundu. Kayseri Valisi Mevlüt Bilici'nin de Kahramanmaraş Emniyeti'nden gelen bu notunu, kendisinden bilgi almak isteyen BBP'lilerle paylaştığı ve BBP'lilerin bilgiyi medyaya iletmesi nedeniyle kamuoyunun yanlış bilgilendirildiği ortaya çıktı. Dönemin Kahramanmaraş Valisi Niyazi Tanılır ise Yazıcıoğlu'nun kurtulduğuna dair bilgi notunu kendisine bağlı Emniyet'ten almadığı, Kayseri Valisi aracılığıyla kamuoyuna ulaşınca eşinin telefon etmesiyle öğrendiğini dile getirdi.

Vali Tanılır'ın daha sonra bu bilginin Kahramanmaraş'tan yayılıp yayılmadığını öğrenmek için emniyet müdürü ile görüştüğü, ancak emniyet müdürünün 'bizden çıkmadı' demesi üzerine ilk başta olayın üzerine düşmediği öğrenildi. Konuyu araştıran Meclis Araştırma Komisyonu'nun kazadan üç ay sonra, 11 Haziran'da Maraş'a yaptığı ziyarette bu hususu gündeme getirmesi üzerine Niyazi Tanılır'ın idari soruşturma başlattığı ve İçişleri Bakanlığı'nın da müfettiş göndererek Maraş idari yönetiminin bu ihmalini soruşturduğu belirlendi.

İSMAİL GÜNEŞ KURTARILMAYI BEKLİYORDU

Kahramanmaraş Emniyeti'nden çevredeki iletilen acil bilgi notu, TBMM Komisyonu raporunda da yer aldı. Rapora göre, Dursun Özmen; Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Osmaniye, Kayseri, Malatya, Kilis, Sivas ve Yozgat'a olay günü 17.40 ile 17.45 arasında "Muhsin Yazıcıoğlu kazadan yaralı halde kurtuldu" notu geçti. Arama çalışmalarını zaafa uğratan yanlış bilgi, o esnada enkazda yaralı bir halde kurtarılmayı bekleyen gazeteci İsmail Güneş'in donarak ölmesinin nedenlerinden biri oldu. Güneş, helikopterin düşmesi sonrasında 112 Acil'i aramış ve 12 dakika boyunca yardım çağrısı yaparak, yetkililerin cep telefonu sinyalinden enkaz yerini belirlemelerini beklemişti.

VALİ BİLİCİ ÖNCE 'ASKER' SONRA 'EMNİYET' DEDİ

Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, kazanın ardından arama kurtarma faaliyetlerini yavaşlatan "Kurtarma ekipleri olay yerine ulaştı. Muhsin Yazıcıoğlu yaralı, şuuru açık. Arkadaşlar kendisini hastaneye ulaştıracaklar" açıklaması yapmıştı. BBP MKYK üyesi Selçuk Özdağ, olay günü görüştüğü Bilici'nin kendisine bu bilgiyi "Askeri kaynaktan aldım" dediğini açıklamıştı. Bilici 5 Nisan 2009'da ise Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada kaynağını 'il emniyeti' olarak değiştirdi.

Hataya komik gerekçe

'Muhsin Yazıcıoğlu bulundu' şeklinde bilgi notu geçerek kamuoyunu yanlış bilgilendiren Dursun Özmen'e, 'bunu neden yaptığı' TBMM Komisyonu'nca sorulmuş. 'Hastanede yaşanan hareketlilik'ten dolayı böyle bir sonuca ulaştığını kaydeden Dursun Özmen'in ifadeleri 'gülünç' bulundu. İfadeler raporda şu şekilde yer aldı:

"... Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli Emniyet Amiri Dursun Özmen, ifadesinde kendilerine gelen ihbarları ve hastanelerde yaşanan hareketliliği de dikkate alarak bir istihbarat bilgi notu hazırladığını ve çevre illere bu notu çektiğini belirtmiştir."

ENKAZIN ADRESİNİ YANLIŞ VERMİŞ

Yayınladığı yanlış bilgi notuyla arama-kurtarma çalışmalarını zaafa uğratan Emniyet Amiri Dursun Özmen'in, Muhsin Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikopterin düştüğü yeri de yanlış verdiği ortaya çıktı. Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde Döngel ile Sisne bölgeleri arasındaki Keş Dağı'nda bulunan enkaz, Özmen'in notunda "Göksun'a bağlı Temurağa köyü, Kazmadere mevkii" olarak geçiyor. Bu verilen yanlış adresin arama-kurtarma ekiplerini de yanlış yönlendirdiği iddia ediliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün TBMM Araştırma Komisyonu'na gönderdiği sözkonusu bilgi notunda şu ifadeler yer almış:

"MED AİR firmasına ait esas havacılık şirketine ait Ayazağa Mahallesi Candere Mevkii No:35 adresinde faaliyet gösteren şirkete ait özel helikopter, Sivas ilinden 13.10'da miting için ilimiz Çağlayancerit ilçesi'ne geldiği, 14.30'da miting bitiminde BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve 6 kişilik mürettebat ile birlikte Saat: 14.35 Yozgat ili Yerköy ilçesine hareket ettiği, 1 saat geçmesine rağmen intikal etmediği bildirilmiştir. Devam eden çalışmalarda; ilimiz Göksün İlçesi Hacı Ömer Köyü, Temurağa Köyü, Kazmadere mevkiinde helikopterin enkazına ulaşıldığı, gruptan BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun ayağının kırık olduğu, ölü olmadığı, diğer şahısların yaralı oldukları, ilimiz Göksun Devlet Hastanesi'ne intikal ettirilmekte oldukları, Göksün Devlet Hastanesi görevlilerinin yaralılara müdahale için hazır bekledikleri şeklinde bilgiler intikal etmiş olup gelişmelerle ilgili ayrıca bilgi verilecektir."

4 asker yeniden sorgulandı

Şüpheli helikopter kazasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında daha önce savcılıkta ifadeleri alınan 4 muvazzaf asker Malatya Adliyesi'nde yeniden sorgulandı. Malatya Adliyesinde özel yetkili savcılar Özden Doğan ve Şeref Gürkan tarafından sorguları tamamlanan 9'u muvazzaf asker 12 kişi ise tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.

yenişafak