İki yıl önce 257 kurban alan kuş gribi paniğinin ardından Amerika kıtasında şimdi de domuz, kuş ve insan gribinin bir karışımı olan bir grip virüsü salgını başladı. Meksika"da son iki haftada 68 kişi hayatını kaybetti. Başkentte okullar tatil edildi. ABD"ye de sıçrayan virüs nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü alarma geçti

Meksika"da gizemli bir bir grip virüsü nedeniyle iki hafta içinde 68 kişi hayatını kaybetti. Sağlık Bakanlığı, 1004 kişinin daha benzer belirtilerini gösterdiğini açıkladı. Bunun ardından California ve Texas eyaletlerinde 8 kişinin aynı virüse yakalandığı ancak hastalığı atlattığı duyuruldu. Son olarak da New York"ta Meksika"yı ziyaret eden bir lisede grip belirtileri gösteren 75 kadar öğrenci bu gribe yakalandıkları şüphesiyle doktor kontrolüne alındı. Uzmanlara göre domuzlardan insana geçtiği belirlenen bu virüs, domuz, kuş ve insan gribi viruslerinin bir karışımı. Domuz vücudunda gelişen yeni tür virüsün daha önce görülmediği belirtiliyor. Ayrıca uzmanlar, virüsün insandan insana da bulaşabileceğini açıkladı.

Okullar tatil edildi

Ölü sayısının artmasından endişe eden Meksika hükümeti, 20 milyon insanın yaşadığı başkent Mexico"da tüm okulları tatil etti. Halka açık faaliyetler 10 günlüğüne yasaklandı. Müze, kütüphane, tiyatro ve diğer kamu alanları halka kapatıldı. Haftasonundaki 2 futbol maçının seyircisiz olarak yapılacağı duyuruldu. Askerler, şehir sakinlerine maske dağıttı, hükümet çalışanları için maske kullanmak zorunlu hale getirildi. Devlet Başkanı Felipe Calderon, virüs tehlikesinin en fazla olduğu hastanelerden acil bir durum olmadığı sürece uzak durulmasını, olabildiğince el şıkışma ve öpüşmeden kaçınılmasını salık verdi. Başkentteki uluslararası havaalanında da yolcular grip belirtilerine karşı kontrolden geçirildi.

Amerika alarma geçti

Grip benzeri belirtiler yüzünden yaşamını yitiren 68 kişiden 20"sinde domuz virüsüne rastlandığı kesinleşti. Dünya Sağlık Örgütü WHO, kendilerine gönderilen 12 virüs örneğinin California"daki hastalardan alınanlarla genetik olarak aynı yapıda olduğunu açıkladı. Başkent Mexico ve Meksika"nın 3 ayrı şehirde daha tespit edilen virüsün ardından başta Meksika sınırında yer alan Teksas ve California eyaletleri olmak üzere ABD, Kanada, Şili ve Peru gibi ülkelerde alarm verildi. Beyaz Saray durumu yakından izlediklerini açıklarken, Kanada hükümeti Meksika"yı ziyaret edenlerin hastalık belirtileri gösterebileceği gerekçesiyle doktorlardan dikkatli olmalarını istedi. Virüs aynı kuş gribi gibi, domuzlardan insanlara bulaşıyor. Ancak nadir olarak insandan insana da bulaşabiliyor. Bilim adamlarına göre domuz gribine neden olan virüs, insan ve kuş gribi virüslerinin daha önce görülmemiş bir birleşimi. Aşı geliştirmek mümkün ancak bunun için zaman gerekiyor.

Dört soruda grip salgını

Salgın nasıl başladı?

Uzmanlara göre kuş, insan ve daha önce bilinen domuz gribi virüsleri domuzlarda değişime uğradı ve bir başka tür domuz gribi virüse dönüştü. Bu virüs de hava yolu ve temasla insanlara geçti.

Kimler tehlike altında?

Virüs, domuz eti ile bulaşmıyor, Yani etini yemekle değil temasla bulaşıyor. Yani domuz eti yememek bir korunma sağlamıyor.

İnsanlar arasında yayılabilir mi?

Meksika ve ABD"de öksürme ve hapşırma gibi yollardan insandan insana bulaştığı durumlar bulunuyor.

Belirtileri nedir?

Yüksek ateş, öksürme, kas ağrısı ve sürekli yorgunluk kusma ve ishal. Korunmak için eller bol sabunla iyice ve sık sık yıkanmalı

JAPON HAVAALANINDA KARANTİNA

Meksika"da patlak veren salgından sonra Filipinler, Tayland ve Hong Kong gibi Asya ülkeleri de Meksika"dan gelen yolcu ve domuz ürünlerine kontrolleri sıkılaştırdı. Filipin hükümeti bu ülkeden gelen tüm yolcuları karantinaya alacağını ve testlerden geçireceğini açıkladı. Japonya başkenti Tokyo"da günde 95 bin yolcunun kullandığı Narita Uluslararası Havaalanı"na Meksika"dan gelen yolcuların vücut ısıları virüse karşı özel monitörlerle izlendi.

DSÖ: Endişeliyiz salgına dönüşebilir

Meksika"daki yeni tür domuz gribi vakalarından derin endişe duyan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), alarma geçerek Meksika ve ABD"ye salgın uzmanları yolladı. Örgütün merkezi olan İsveçre"nin Cenevre kentinde olağanüstü toplanan uzmanlar küresel bir salgından endişe ettiklerini söyledi. DSÖ Başkanı Margaret Chan, Meksika ve ABD"deki domuz gribi salgınının daha çok yayılabileceği uyarısında bulundu. Ayrıca Amerika dışındaki ülkelere de “Daha önce görülmemiş vakalara karşı dikkatli olun” çağrısı yaptı. Örgüt tarafından yapılan açıklamaya göre grip virüsleri normalde çok genç ya da yaşlılarda ölümcül olabiliyor. Ancak domuz gribinden ölenlerin büyük bir kısmı 25 ile 45 yaşları arasında. Bu da virüsün ne kadar güçlü olabileceğini ortaya koyuyor.