ABD Gıda ve İlaç Dairesi"ne (FDA) danışmanlık yapan sağlık kurulu, Türkiye dahil birçok ülkede yoğun olarak kullanılan asetaminofen (parasetamol) içerikli ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar için alarm verdi. Konu ile ilgili bir oturum düzenleyen uzmanlar, bu tip ilaçların aşırı dozda kullanımının karaciğere çok ciddi boyutta zarar verdiğine ve zaman zaman ölümlere neden olduğuna dikkat çekti.

Yarı yarıya düşürün

Kurul, bu ilaçların kullanımının azaltılması için bir kerede alınabilecek ilaç dozunu 1000 mg"dan 650 mg"a, günlük toplam dozu ise 4 bin mg"dan 2 bin 600 mg"a düşürdü. Ayrıca FDA tarafından 500 mg ve üzeri tabletlerin artık reçetesiz satılmaması yönünde karar alınması da önerildi.

Raporda yüksek dozda kullanımının tehlikeli olan ilaçlar arasında Tylenol da gösterildi. Johnson & Johnson"s şirketi tarafından üretilen Tylenol, Türkiye"de Tylol adıyla satılan ağrı kesiciyle aynı içeriğe sahip. Tylol"ın bir tableti 500 mg parasetamol içeriyor. Soğuk algınlıklarına karşı bol miktarda kullanılan Tylol Hot adlı ilaç da aynı miktarda parasetamol içeriyor.

Uzmanları bu ilaçların dozu aşmadan kullanıldığında tehlikeli olmadığının da altını çizdi. Raporda ABD"de her yıl 100 milyondan fazla kişinin bu ilacı kullandığına dikkat çekilirken, yılda 100 kişinin bu ilaçların yüksek dozda kullanımı nedeniyle yaşamını kaybettiği belirtildi. İlacın aşırı dozda alınmasının neden olduğu karaciğer sorunları ile hastaneye başvuran hastaların sayısı yılda 1600"ü buluyor.