İtalya'da merkez sağ koalisyonun Eğitim Bakanı Mariastella Gelmini'nin hazırladığı üniversitede reform tasarısı, Temsilciler Meclisi ve Senato'da kabul edilmesinin ardından, bugün Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano tarafından da onanarak yasalaştı.

Haftalardır öğrencilerin ülke çapında gerçekleştirdiği protestolara maruz kalan tasarı, yeni yıla bir gün kala Quirinale Sarayı'ndaki cumhurbaşkanlığı makamından da onay aldı.

Cumhurbaşkanı Napolitano, öğrencilerin tasarıyı onaylamaksızın parlamentoya geri gönderme çağrısına kulak asmamakla birlikte, tasarının kimi maddelerine ilişkin kuşku ve gözlemlerini Başbakan Silvio Berlusconi'ye bir mektupla aktardı.

Napolitano, Berlusconi'ye hitaben yazdığı mektupta, "yasanın ilgili tarafların tümüyle yapıcı bir diyalog eşliğinde gözden geçirilmesinde yarar bulunacağı" uyarısında bulundu.

Eğitim Bakanı Gelmini de, tasarının Napolitano tarafından onaylanmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Quirinale'nin mülahazalarını, elbette Başbakan Berlusconi'yle birlikte nazarı itibara alacağız" dedi.

Gelmini, Napolitano'nun gözlemlerinin yasanın ana niteliğini değiştirecek nitelikte olmadığını da savundu.

Çoğunluğu sol kesimdeki öğrencilerden oluşan protestocular ise yüksek öğretim kurumlarında bütçe kısıtlamasının yanı sıra, özelleştirmeye de kapı aralayan tasarıya yasalaşmasına rağmen itirazlarının geçerli olduğunu belirterek, üniversite rektörlerine yasayı yürürlüğe koymama çağrısında bulundular.

A.A.