ABD Başkanı Barack Obama, 19 yıldır yürürlükte olan olağanüstü halin kaldırılmasından dolayı, Cezayir hükümetini tebrik etti.

Obama, yazılı açıklamasında, "Olağanüstü hali resmen kaldırmak gibi önemli bir karar alan Cezayir hükümetini tebrik ediyorum" dedi.

Olağanüstü hali kaldırma kararını "olumlu" bir gelişme olarak niteleyen Obama, Cezayir hükümetinin böyle bir karar almakla halkının sorunlarına kulak kabartığını ve halkın beklentilerine cevap verme isteğini yansıttığını kaydetti.

Obama, açıklamasında, "Şimdi, Cezayirlilerin ifade ve biraraya gelme özgürlüğü gibi evrensel haklara kavuşabilmeleri için, hükümetin ne gibi düzenlemelere gideceğini sabırsızlıkla bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Obama, ABD'nin, hak ve özgürlükler konusunda Cezayir ile çalışmaya devam edeceğini belirtti.

Cezayir hükümetinin, 23 Şubatta aldığı olağanüstü hal uygulamasını kaldırma kararı, dünkü resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Cezayir'de olağanüstü hal uygulaması, 1992'de, aşırı dinci militanlarla mücadele amacıyla alınmıştı.

Cezayir İslami Selamet Partisi'nin seçim zaferinin iptal edildiği 1992'de, ülke iç savaşa sürüklenmişti. Aşırı dinci militanların şiddet eylemlerinde, 10 yıl boyunca en az 150 bin kişi hayatını kaybetti.

Muhalefet grupları, hükümetin, aşırı dinci militanların isyanı sırasında yürürlüğe konulan olağanüstü hal yasasını, hükümetin tüm siyasi protestoları yasaklamada mazeret olarak kullandığını söylüyordu. (AA)