Kuşadası"nda yaşamını sürdüren 56 yaşındaki Zübeyir Mercan, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSS)"na girerek, üniversiteyi kazandı eğitimin her yaşta sürdürülebileceğini kanıtladı.
Tekirdağ"ın Şarköy ilçesine bağlı Gölcük Köyü nüfusuna kayıtlı olan 56 yaşındaki emekli Zübeyir Mercan, 2,5 yıl önce Kuşadası"na yerleşti. İlkokulu Gölcük Köyü"nde okuduktan sonra maddi imkansızlıklar nedeni ile eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalan Zübeyir Mercan, daha sonra askerliğini tamamladı ve ardından çalışmaya başladı. 1977 yılında Tekel Baş Müdürlüğü"nde bekçi olarak işe giren Mercan, 1978 yılında İzmit"e tayin oldu. İmkansızlık yüzünden yerine getiremediği okuma isteğini hiçbir zaman içinden söküp atamayan Mercan, bu hevesini İzmit"te gerçeğe dönüştürmeyi başardı. Mercan, İzmit Akşam Ortaokul"una kayıt olup, dört yıl okuduktan sonra mezun oldu ve ardından da lise eğitimini Afyon Lisesi"ne kayıt olarak dışarıdan bitirdi.
Lise eğitiminin ardından bu kez üniversite için kolları sıvayan Mercan, peş peşe girdiği üniversite sınavlarına her seferinde kaybetmesine rağmen yılmadan devam etti. Kendi çabalarıyla üniversite sınavlarına hazırlanan Mercan, 2008 ÖSS"de 167.102 puan alarak, Anadolu Üniversitesi İktisat ve İşletme Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü"nü kazandı ve hayattaki en büyük hayaline ulaştı. 2,5 yıldır Kuşadası"nda yaşayan emekli Zübeyir Mercan, her şeye rağmen, okuma hayalini gerçeğe dönüştürdüğünü belirterek, “Zamanında yaşadığım tüm olumsuzluklara rağmen sonunda üniversite eğitimime başladım. Eğitimin yaş tanımadığını kanıtlamış oldum ve çok mutluyum” dedi.