Okumayı çok isteyen, ancak ailesi tarafından okula gönderilmediği için tüm duygu ve düşüncelerini yazdığı mektubu Varto Kaymakamı Mehmet Güneş'e göndererek yardım isteyen Nazan Avcıl'ın (14) okuma isteği herkesi duygulandırdı. Mektubu okuduktan sonra hemen harekete geçerek Nazan Avcıl'ın evine gidip ailesi ile görüşen Kaymakam Mehmet Yıldız, aileyi ikna etmeye çalıştı.

Kaymakamın tüm ısrarlarına rağmen kızlarını okula göndermek istemeyen aileyi, yaptığı yanlıştan döndürmeye çalışan Kaymakam Yıldız, ertesi gün sabah saatlerinde makam aracını gönderip Nazan Avcıl'ı evinden alarak kaymakamlığa getirtti. Nazan Avcıl'ın eğitimine devam etmesi için yapılması gereken işlemlerin başlatılması için talimat veren Kaymakam Mehmet Yıldız, öğrencinin Varto Lisesi'nde eğitimine devam etmesini sağlarken, gözyaşlarını tutamayan kız çocuğu tek isteğinin okuyup öğretmen olmak olduğunu söyledi.

EĞİTİM AŞKI HÜNGÜR HÜNGÜR AĞLATTI

8 erkek 1 kız çocukları bulunan Celalettin ve Şeker Avcıl çiftinin en küçük çocuğu olan Nazan Avcıl, okumak için her zaman içerisinde bir umut taşıdığını ve son olarak kaymakamlığa mektup yazmak zorunda kaldığını söyleyerek, "Ben hep okumak istedim. ama benim bu isteğime ailem hep olumsuz yanıt verdi.

Ben ilköğretimi başarı ile bitirdim. Sürekli takdir alarak ilköğretimden mezun oldum. Bitlis Anadolu Lisesi'ni kazanmama rağmen ailem benim göndermedi. Ben liseye devam edemediğim için çok zor günler geçirdim. Her gün aileme yalvardım, ama beni yine okula göndermediler. Son çare olarak tüm duygu ve düşüncelerimi bir mektupla kaymakama ilettim. Şu anda tek umudum kaymakam. Ben ne olursa olsun okumak istiyorum. Bizim bölgemizde kız çocuklarına değer verilmiyor. Kız çocukları küçük yaşlarda evlendiriliyor. Benim ablalarım okumayıp küçük yaşta evlenmişler, bizim bu bölgedeki bir çok kız aynı şekilde. Ben böyle bir yaşam istemiyorum, okumak istiyorum. Ama birilerinin çıkıp bunu değiştirmesi gerektiğine hep inandım. Bunun için de kaymakamlıktan yardım istedim" dedi.

Nazan Avcıl'ın okula kazandırılması için tüm girişimlerin başlatıldığını söyleyen Kaymakam Mehmet Yıldız, "Nazan kızımız bize okumak istediğini bildirdi. Biz de bu konuda girişimlere başladık. Nazan kızımı artık okula başlayacak ve çok istediği okulundan uzak kalmayacak. Kızımızın ailesi ile de görüştük ve bundan sonrada sürekli görüşmeye devam edeceğiz. Aile bu yanlış tutumunun eninde sonunda farkına varacaktır. Nazan kızımızla birlikte aynı okuldan mezun olan başka bir kız öğrencimiz de ailesinin maddi durumu düşük olduğu için liseye gönderilmemiştir. Bu kızımızın da ailesi ile görüştük. Bu iki kızımız için özel bir araç kiralayıp okula geliş gidişlerini sağlayacağız. Çünkü kızlarımızın ders notları gerçekten çok iyi. Böylesine başarılı öğrencilerin eğitimden mahrum kalmalarına gönlümüz el vermez. Bu kızlarımız inanıyorum ki gelecekte meslek sahibi olup bugünkü mücadelelerinde ne kadar haklı olduklarını ispatlayacaklar" dedi.

MADDİ İMKANSIZLIK RÜBAŞA'NIN EĞİTİMİNE ENGEL OLMAYACAK

Mehmet ve Saime Güneş çiftinin 3 erkek ve 5 kız çocuğundan dördüncüsü olan Rübaşa Güneş de Varto Kaymakamı Mehmet Yıldız tarafından okula kazandırıldı. Yeni Mahalle'ye giderek Rübaşa Güneş'in evini ziyaret edip Baba Mehmet Güneş ile görüşen Kaymakam Yıldız, aileye maddi destek sözü verdi. Rübaşa Güneş'in okulu için gerekli evraklarını alan Yıldız, çocukların eğitimden mahrum kalmaması için her türlü desteği sağladığını belirterek, gerekli çalışmaların yapılması için talimat verdi.