Çocuklarının eğitim gördüğü okulun yıkılacağını haber alan vatandaşlar, otomobilleriyle okulun girişine barikat kurup, direndi. Sert tartışmaların yaşandığı olayda, belediye ekipleri polis eşliğinde okula girip, sınıfları boşalttı. Belediye ekipleri iş makineleriyle okulu yıkarken, veliler gözyaşlarına boğuldu.

HAZİNE ARAZİSİ 99 YILLIĞINA TAHSİS EDİLDİ  
Milli Emlak Genel Müdürlüğü, bilimsel araştırmalar yapılması amacıyla ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’ne Limonlu Beldesi sınırlarındaki denize sıfır konumdaki 272 bin metrekare araziyi 99 yıllığına tahsis etti. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü, burada bilimsel faaliyetler için binalar yapıp, araştırmalarını sürdürdü. 1997 yılında ODTÜ Geliştirme Vakfı, bu arazide 250 öğrenci kapasiteli ilköğretim okulu inşa edip, ODTÜ Geliştirme Vakfı İlköğretim Okulu adıyla eğitime sundu. 5 yıl önce bu okulun kıyı kenar çizgisi ihlal edilerek yapıldığı iddiasıyla çeşitli şikayetler yapılınca, Maliye Bakanlığı, Mersin Bölge İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme okulun mevzuata aykırı yapıldığını tespit edip, yıkım kararı verdi. ODTÜ Geliştirme Vakfı yetkilileri, yerel mahkemenin kararını Danıştay’da temyiz etti. Ancak Danıştay, 2008 yılında, yerel mahkemenin kararını onadı. Vakıf ve okul idaresi, Limonlu Belediyesi ile uzun süre yazışmalar yapıp, yıkımı erteletmeye çalıştı. 

OKUL İÇİNDEKİ EŞYALAR TAŞINDI
Limonlu Belediyesi, geçen hafta mahkeme kararı gereğince okulun yıkılacağını, sınıfların ve bina içindeki diğer eşyaların tahliye edilmesi için okul yönetimine yazı gönderdi. Belediye ekipleri dün de yıkımı gerçekleştirmek için harekete geçti. Okulun yıkılacağını haber alan veliler, iş makinelerinin girişini engellemek için otomobillerini okulun kapısına yanaştırıp, yolu kapattı. Veliler, MHP’li Limonlu Belediye Başkanı Mehmet Topkara’dan yıkımın şubat ayına kadar ertelenmesini istedi. Ancak bu istekleri kabul edilmeyince, sert tartışmalar yaşandı.

Başkan Mehmet Topkara, güvenlik güçleri eşliğinde okula girerek, belediye personelinden sınıfları boşaltmasını istedi. Belediye personeli, okuldaki sıra, masa, sandalye, tahta gibi eşyalarla duvara asılı olan Atatürk portrelerini dışarı taşıdı. Daha sonra belediyenin iş makinesi, okulun yıkımını gerçekleştirdi. Yıkımı izleyen veliler, gözyaşlarına hakim olamadı. Bazı vatandaşlar fenalık geçirdi.

ZAMANLAMA YANLIŞ
ODTÜ Geliştirme Vakfı İlköğretim Okulu Müdürü Seval Karakuş, mahkeme kararına karşı olmadıklarını ancak yıkımın zamanlamasının yanlış olduğunu savundu.

Seval Karakuş, "Okulların açılmasına 2 hafta kala okulun yıkım kararı bizleri, velileri ve özellikle öğrencileri zor durumda bırakmıştır. Okulumuz eğitimiyle Türkiye birincileri çıkarmış, üstün başarılar elde etmiş bir okul. Biz öğrencilerimizi hiçbir zaman zor durumda bırakmayız. 19 Eylül’de burada veya başka bir yerde eğitim ve öğretimimiz devam edecek. Ama okulun açılmasına 2 hafta kala uygulanan yıkım kararı bizleri üzmüştür. Biz yıkımın şubat ayına kadar ertelenmesini istedik, ancak başaramadık. Çok, çok yazık oldu" diye tepki gösterdi.

Başkan Mehmet Topkara ise mahkemelerin kararı üzerine yıkımı yaptıklarını, bunu yapmamaları durumunda kendisi hakkında görevi ihmal suçundan soruşturma açılabileceğini dile getirdi.