2011 SBS’de 1 milyon 9 bin öğrenci, 397 bin kontenjana yerleşmek için tercih yapma hakkı kazandı. Bu yıl ilginç olan imam hatip liselerinin sayısının ciddi oranda arttırılması oldu. Sınava katılan 1 milyon 70 bin öğrenciden 921’i soruların tamamını doğru yaparak Türkiye birincisi oldu. Puanlara bakıldığında 475 üstü puanla öğrenci alan okulların puanlarında değişme olmayacağı ancak 430-475 puan aralığında olan okulların taban puanlarının 3 ile 5 puan arasında artacağı görülüyor.

2011-SBS sonuçlarına bakıldığında sıralamaların 2010 SBS’ye göre farklılaştığını görmekteyiz. 2010 SBS’de 475 ve üstü puan alan aday sayısı 12.727 iken 2011 yılında bu sayı 12.900 olarak gerçekleşti. 457 puan alan aday sayılarına bakıldığında 2010 yılında 32.597 öğrenci varken 2011 yılında bu sayı 41.234’e yükseldi. 429 puan ve üstü asıl kopmanın yaşandığı puan aralığı olarak göze çarpıyor. 2010 yılında 429 puan alan öğrenci sayısı 79.289 iken 2011 yılında bu sayı 92.132’ye çıktı. Genel olarak kontenjanlara bakıldığında 380 puanına altında Anadolu ve fen lisesi türünde okullara büyük kentlerde yerleşme zor görünüyor. Sonuç olarak tercihlerde adayların genel başarı sıralarıyla okulların son yerleşen öğrenci sıralamalarını karşılaştırarak yapmaları gerekmektedir.

Tek tercih listesiyle yerleştirme yapılacak

MEB, SBS’de tercih sistemini değiştirdi. Geçtiğimiz yıl okullarda büyük kontenjan açıklarının kalması ve düşük puan alan öğrencilerin bu kontenjanlara yerleştirmesiyle ortaya çıkan tepkiler sonucunda MEB bu yıl tercih sistemini yeniden düzenledi. Buna göre öğrenciler 8-20 Temmuz tarihleri arasında 12 tercihten oluşan tek bir tercih listesi yapacak. Bu listeyle öğrenciler yedek ve asıl olarak yerleştirme işlemine girecek. Öğrenciler ek yerleştirme döneminde yeni bir liste yapmayacaklar ve bu listeyle 4 kez yedek yerleştirme işlemi yapılacak. Bu durumda öğrencilerin tercih listelerini çok dikkatli yapmaları gerekiyor. Tercihler bir kez ve 8-20 Temmuz 2011 tarihleri arasında en fazla 12 (on iki) tercih yapılacak. Öğrenciler internetten tercih yapabileceği gibi okullarından destek alarak da tercih yapabilirler. Ancak her durumda okulun tercih işlemini onaylaması gerekmektedir. Tercih öncelik sırasına ve bir önceki yıl okul taban puanlarına dikkat edilerek yapılmalıdır.

Tercihte ‘Başarı Sırası’ önemli

Öğrencilerin ve velilerin birçoğu SBS sonuç karnesi yorumlamakta sıkıntı yaşarlar. Karnede birçok sayısal veri bulunmaktadır. SBS karnesi yukarıdan aşağıya devam eden

4 bölümden oluşmaktadır. Dördüncü bölüm en önemli bölümdür. Bu bölümde öğrencinin yerleştirme puanı OYP’si yer alır. Bu puan öğrencinin tercihte kullanacağı puandır. Ancak tercihte puan değil, sıralama değil, başarı sırası önemli olduğu için tercih yaparken “genel başarı sırası” kullanılmalıdır. Bu sıralama Türkiye başarı sıramızı gösterir. Sonuçta öğrenciler fen lisesi, Anadolu öğretmen lisesi gibi farklı illerdeki okulları da tercih ettikleri için il başarı sıraları asla kullanılmamalıdır. Yüzdelik dilim veya il başarı sırası dikkate alınmadan öğrencini genel başarı sırasıyla okulun bir önceki yıl 1. yerleştirme sonucunda oluşan başarı sırası karşılaştırılarak tercih yapılabilir.