Sağlığın korunması, sürdürülmesi hatta geliştirilmesinin günümüzde artık yüksek sağlık standartlarına ulaşma hedefine bağlı düşünülmesi gerekiyor. Bu amaçla birey ve toplumun sağlık düzeyinin yükseltilmesi adına her türlü faaliyetlerin desteklenmesi önemli bir hale geliyor.
Okul sağlığının Türkiye genelinde oluşturulacak Okul-Sağlık ve Güvenlik Komisyonları tarafından denetlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğine işaret eden Nabız Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı ve Şahin İlkyardım Merkezi Mesul Müdürü Dr. Orhan Şahin, “Bu komisyonun kurulma gayesi; okul ve servislerde ortaya çıkan kaza ve hastalık gibi rahatsızlıklara bağlı ortaya çıkan sakat kalmadan ölümlere kadar uzanan istenmeyen durumların görülme sıklığının artmasıdır. Okul sağlığı ve güvenliğinin iki temel öğesi var. Birincisi öğretmen, öğrenci ve diğer personel. İkincisi de okul ve servis ortamı. Komisyonlarda İl ve İlçe Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, merkez ve köy okul müdür yardımcıları, toplum sağlığından hekim ve iş güvenliği uzmanları görev alacak. Bu komisyon üyeleri belirlenen dönemlerde toplanarak, yerinde yaptıkları incelemelerle sağlık için tehlikeli olabilecek etkenleri saptayacak ve bunları yok etmek ya da denetim altında tutmak için faaliyet yapacak. Bu durum okullarda standart oluşması için bir başlangıç olacak” dedi.

ÖĞRENCİ DIŞINDAKİ TÜM ÖYELER İHMAL EDİLİYOR
Okullarda kullanılan boyalardan, pencerelere, tuvaletlere, sınıflara ve servislere kadar her konuda tehlike arz eden durumlara rastlanabilme olduğuna değinen Dr. Şahin, “Yeni kayıtlarla okullara başlayan öğrencilerden istenen sağlıkla ilgili belgeler standardize edilmelidir. İstenecek belgeler işitme testi, görme testi, kan testi (Hepatit B,C ve AİDS), gaita kültürü ve gaita tetkiki, burun ve boğaz kültürü ile verem testi olmalıdır. Burada ihmal edilen çocuklarımızla haşır neşir olan öğretmen ve diğer okul personelinin sağlık durumudur. Belki öğretmenlerimiz belli bir seviyede olduğundan sağlıkla ilgili bir problem olmadığı düşünülebilir. Fakat durum oldukça dramatik sonuçlar doğurabileceğinden yani okulların toplu yaşam alanları bu konuya önem verilmeli ve takibini de Okul-Sağlık ve Güvenlik Komisyonları tarafından yapmalıdır. Hatta rahatsız olanların rahatsızlıklarının geçtiğini belirten rapor sonrasına kadar görev verilmemelidir” şeklinde konuştu.

ÖĞRETMEN VE ÇALIŞANLAR BİLİNÇLENDİRİLMELİ
Okul ya da servislerde yaşanabilecek kaza ve rahatsızlıklara karşı öğretmen ve sektörde bulunan diğer kişilerin bilinçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Şahin, şunları söyledi: “Öğretmenler ve servis şoförlerinin mutlaka ilkyardım yapabilecek bilgi ve donanımda olması sağlanmalıdır. Bu konuda öğrenciler teşvik edilerek, Kızılay kollarına işlerlilik kazandırılmalıdır. Sağlıklı eğitim ve öğretim sağlıklı ortamlarda yapılabileceği unutulmamalıdır”

Sosyal medyada bu konuyla ilgili düşüncelerinizi #aydınkonuşuyor etiketiyle paylaşın, yayınlayalım! 

facebook.png twitter.png

habericiuygulamalar.jpg