Türkiye genelinde 3 bin 191 okulda çalışmalar tamamlandı, 2 bin 264’ünde ise sürüyor. Soruşturma kapsamında, 3 bin 619 yöneticiye ihtar, maaş kesimi, uyarma, kınama şeklinde cezai müeyyide uygulandı.

Okul kayıtları sırasında alınmak istenen bağış konusunda hassasiyet gösteren Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, geçen sene yayımladığı genelgeyle kayıt zamanında bağış alınmasını yasaklamıştı. Bu sene için illere ayrıca bir genelge göndermeyeceğini belirten Dinçer, ancak kayıt zamanı bağış alan hem okul aile birliği yöneticilerine hem de okul yöneticilerine hesap sorulacağına işaret etmişti. MEB’in “Öğrenci Kayıt ve Kabullerinde ve Diploma Karşılığı Bağış Alınmaması” konulu genelgesinde, öğrenci kayıt döneminde herhangi bir isim altında gerek öğrenci gerekse velilerden bağış alınmayacağı ve buna riayet etmeyen okul yönetimleri hakkında inceleme, gerekirse soruşturma yapılacağı belirtiliyor.

17 ilde soruşturma için bulguya rastlanmadı

Bakanlık 2011-2012 eğitim öğretim yılında bu genelge hükümleri doğrultusunda hareket etmeyen idareciler hakkında inceleme ve soruşturma yaptı. Buna göre, soruşturma çalışmaları Türkiye genelinde 3 bin 191 okulda tamamlandı, 2 bin 2264 okulda ise devam ediyor. İl bazında bakıldığında ise 44 ilde soruşturmalar tamamlanırken, 20 ilde ise incelemeler sürüyor. İnceleme çalışmaları tamamlanan 17 ilde ise soruşturmaya geçmek için herhangi bir bulguya rastlanılmadı. Bu iller Aksaray, Amasya, Ardahan, Bayburt, Bingöl, Edirne, Elazığ, Eskişehir, Gümüşhane, Isparta, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Nevşehir, Sinop ve Van olarak tespit edildi.

Soruşturma kapsamında müdür ve müdür yardımcısı kadrolarında bulunan 3 bin 48 idareciye ihtar, 61’ine tevbih, 3’üne maaş kesimi, 53’üne kusurlu sayılma, 233’üne uyarma, 204’üne kınama, 17’sine aylıktan kesme olmak üzere toplam 3 bin 619 cezai müeyyideye uygulandı.

Milli Eğitim Bakanlığı genelge kapsamında ulaştırılan her türlü şikayeti değerlendiriyor ve illerde bulunan Rehberlik ve Denetim Başkanlıkları ile gerekli işlemleri yapıyor.

Öte yandan dün açıklanan ilkokullara yerleştirme sonuçlarına göre ise veliler, ek herhangi bir evrak temin etmeden, kayıt, katkı parası adı altında zorunlu bir bağış yapmadan okulların açıldığı 17 Eylül 2012 Pazartesi günü çocuğunu okula götürmesi yeterli olacak.