İstanbul Beykoz’da bulunan 30 ortaokulun 11’inde imam hatip sınıfı açılacak. Beykoz Mili EğitimMüdürlüğü “yoğun talep” nedeniyle böyle bir uygulamaya gittiklerini söyledi. Türkiye genelide imam hatibe dönüştürülen okullara velilerden tepki gelirken Beykoz’da “yoğun talep” nedeniyle yeni bir uygulamaya gidildi. İlçedeki üç imam hatip ortaokulunun talepleri karşılayamadığı gerekçesiyle 11 ortaokulun birer sınıfı imam hatip şubesine dönüştürüldü. Beykoz’da bulunan 11 ortaokuldaki birer şube, Selahattin Karakaşlı İmam Hatip Ortaokulu, Beykoz Boğaziçi Anadolu İmam Hatip Lisesi Ortaokulu ve Çavuşbaşı Anadolu İmam Hatip Lisesi Ortaokulu’na bağlı hizmet verecek.

AMAÇ YAYGINLAŞTIRMAK

Okulların kendi öğrencilerine bile yetmediğini ifade eden veliler, bu uygulamanın sınıfları daha kalabalık hale getireceğini ifade etti. Velilere göre okullarda sınıf açılması, imam hatip eğitiminin yaygınlaşmasını sağlamak için kullanılan yeni bir strateji. Veliler, okullarına imam hatip sınıfları açılması kararını iptal ettirmek için eylem yapmaya hazırlanıyor. Taraf’a konuşan Beykoz Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise imam hatip okullarına çok yoğun talep olduğunu belirterek açılacak şubelerin kimseyi mağdur etmeyeceğini ve diğer sınıflardaki öğrenci mevcudunuartırmayacağını savundu.

LİSE SAYISI BİNE ULAŞTI

2013-2014 eğitim-öğretim yılında 5 milyon 420 bin 178 öğrenci lise eğitim gördü. Bunların 477 bin 96’sı imam hatip lisesinde (İHL) okudu. Gelecek yıl imam hatipte okuyacak öğrenci sayısının 689 bin 232 olacağı belirtiliyor. Son 12 yılda İHL sayısı 450’den 952’ye çıktı. 2013-2014’te ortaokul öğrencilerinin sayısı ise 5 milyon 296 bin 380’di. Öğrencilerden 240 bin 15’i imam hatip ortaokuluna gitti. Sabancı Üniversitesi Eğitim Reformu Girişimi 2013 raporunda, okul dönüşümlerindeki en yüksek oranın yüzde 73 artışla imam hatip liselerinde yaşandığı ifade edilmişti.

Avcı: Zorluk verdik, farkındayız

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sonuçlarının ardından kaos devam ediyor. MEB, 22 Ağustos’ta sonuçları açıkladı. Anadolu ve Fen liseleri için tercih yapmayan 134 bin 788 öğrenci MEB tarafından çeşitli liselere yerleştirildi. Bu öğrencilerden 40 bini imam hatip liselerine kaydedildi. İstemediği halde imam hatipe yerleştirilenler ve yaşadığı semptten kilometrelerce uzak okullara kaydı yapılanlar nakil başvurusunda bulundu. Veliler nakil işlemleriyle uğraşırken Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, istemediği okula yerleşen yaklaşık 40 bin öğrenci velisine çağrıda bulundu: "Özel okullara geçişlerin başlamasıyla devlet okullarında şimdiden 15 bin kontenjan oluştu. Bu kontenjanlar önümüzdeki haftalarda artarak devam edecek. Zorluk verdiğimizin de farkındayız. Ancak sistem oturuyor” dedi.