Türk Eğitim Derneği'nin (TED) hazırladığı rapora göre Türkiye'de öğrenciler lise eğitiminin başından itibaren dershaneye yöneliyorlar.

Türkiye"de uygulanan eğitim sistemine tepki gösteren TED, "Ortaöğretime ve Yüksek Öğretime Geçiş Sistemi" adlı bir rapor hazırladı. Raporda, "Dershane sayısı 2001 yılında 1864 iken, 2010 yılında 2,24 kat artarak 4193'e ulaştı" deniliyor. TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu'nun açıkladığı rapor, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilköğretim, ortaöğretim ve lise öğrencileri arasında yapıldı. Araştırmaya 12 ilden 11 bin 346 kişinin katıldığı belirtildi. Araştırmaya göre, hem öğretmenler hem öğrenci hem de aile sınava hazırlık için dershaneye gitmenin gerekli olduğunu düşünüyor. Öğrenci velilerinin yüzde 49,3'ü çocuklarının dershaneye gitmeden üniversiteye kazanamayacağına inanıyor. Öğrenciler, okulda aldıkları eğitim ile dershanede aldıkları eğitimi karşılaştırdıklarında okulda aldıkları eğitimi yetersiz görüyor. Öğrencilerin görüşlerini aynı şekilde veliler de destekliyor.

SÜREKLİ SORU ÇÖZÜYORLAR

Öğretmenler öğrencilerden proje çalışması ve performans ödevi yerine sınava hazırlık için soru çözmelerini istiyor. Raporda sınavların sayısının artmasıyla dershahe sektörünün de buna bağlı rakamsal bir artış gösterdiği vurgulanıyor. “Sınava hazırlık, ailelerin ekonomik güçlerine bağlı olarak satın alabildikleri ya da satın alamadıkları bir eğitim hakkına dönüştü” deniliyor. TED"in hazırladığı raporda, not konusunda öğretmenler üzerinde oluşan baskının, yönetici-öğretmen-veli üçgeninde çeşitli sorunlara da neden olduğu ifade ediliyor. Raporda öğretmenlerin başarısına ilişkin şu ifadeler yer alıyor: "Öğretmenlerin başarısının verdiği notlarla değerlendirilmesi bir not enflasyonuna neden oluyor. Öğrencilerin SBS puanı dışında kazanımlarının ikincil ve önemsiz görülmesi öğretmenlerin moral ve motivasyonlarını da olumsuz etkiliyor.

Okullar boşalıyor

TED'in hazırladığı rapora göre, sınava hazırlık okulları boşaltıyor. Öğrenciler sınava hazırlanmak için okula devam etmek yerine dershaneyi tercih ediyor. İlköğretimde öğrencilerin; altıncı sınıfta yüzde 14'ü, yedinci sınıfta yüzde 25'i ve sekizinci sınıfta yüzde 42'si SBS'ye hazırlık için rapor alacağını ya da devamsızlık yapacağını kaydetmiş. Lisede ise son sınıf öğrencilerinin yüzde 67'si, 11. sınıf öğrencilerinin yüzde 58'i sınava hazırlık için rapor alacaklarını belirtmişler.(Bugün)