Türk Akciğer Kanseri Derneği Başkanı Prof. Dr. Nezih Özdemir, Türkiye'de akciğer kanseri sorununun, sigara tüketiminin çoğalmasıyla her yıl daha da arttığına dikkat çekti.

Türkiye için ciddi boyutlarda olan akciğer kanserini daha iyi tanımak amacıyla yarın Adana Hilton Oteli'nde "Erkek evre küçük hücreli dışı akciğer kanseri tedavisini ne kadar biliyoruz" sempozyumu düzenlenecek.

Sempozyum öncesinde açıklama yapan Özdemir, sempozyumda akciğer kanseriyle ilgili yeni bilgi ve tekniklerin gözden geçirilip, Türkiye'de yapılan yeni çalışmaların tartışılacağını kaydetti.

Türkiye'de her yıl yeni 15 bin akciğer kanseri tanısı konulduğunu aktaran Prof. Özdemir, son yıllarda akciğer kanseri tedavisiyle ilgili önemli gelişmeler kaydedildiğini söyledi.

Akciğer kanseri belirtilerinin başında öksürük geldiğini hatırlatan Prof. Dr. Özdemir, "Öksürük çok önemli bir uyarıcı olmasına karşın, insanlar tarafından kolaylıkla ihmal edilebilmekte. Bunun sebebi de bu hastalığa yakalanan insanların yüzde 90'ı sigara içmekte, güne öksürükle başladıkları için öksürük artsa da karakter değiştirse de doktora gitmemekteler. Şikayetler başladığında hemen hekime başvurdukları takdirde, erken evrede hastalık tanısı mümkün olmaktadır ve hastalıktan kurtulma ihtimali çok yüksektir. Bu yüzden halkımızın bu konuda bilinçlendirilmesi gerekmektedir." diye konuştu.
Günümüzde kanserin ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada geldiğini hatırlatan Özdemir, akciğer kanserine yakalanma oranının erkeklerde yüzde 8 kadınlarda yüzde 6 olduğunu belirtti.

Akciğer kanserinin Türkiye'de erkeklerde yüzde 35 ile en sık görülen kadınlarda yüzde 6 oranı ile beşinci sırada yer alan bir hastalık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özdemir, "Ölümlere baktığımızda akciğer kanseri erkeklerde yüzde 40'la ilk sırada, kadınlarda ise yüzde 6'le 4. sırada yer almaktadır. Bu kanserin en büyük nedeni yüzde 85-90 oranları ile sigara ve tütün alışkanlığıdır." dedi.

HABERTÜRK