Özellikle soğuk algınlığına bağlı öksürüklerde bol su içmeniz şart. Günde en az iki litre su içmeyi ihmal etmeyin. Çay içerek su ihtiyacınızı giderdiğinizi düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Çünkü hiçbir sıvı, suyun yerini tutmuyor.

Üst solunum enfeksiyonuna bağlı olarak gelişen öksürük vakalarında, bol su tüketiminin yanı sıra C vitamininden zengin meyve suları da içilmeli. Portakal ve mandalina gibi meyveler yenmeli.

ODANIZDAKİ NEM DÜZEYİNİ AYARLAYIN

Özellikle sonbahar ve kış aylarında, iç mekanlardaki hava kuruyor. Bunun sonucunda da solunum yolları kuruyor. Bu mevsimde oturduğunuz odadaki nem düzeyi, daima yüzde 30 ila 50 arasında olmalı. Nem oranını bu seviyeye getirmek için evinizde klima veya nem giderici cihazlar kullanabilirsiniz.

SİGARA PAKETİNİ HEMEN ÇÖPE ATIN

Sigara; hem öksürüğe neden olurken, hem de solunum yolunu koruyan mekanizmaları bozuyor. Solunum yollarımızda yürüyen merdiven şeklinde; akciğere gelen tozu ve yabancı maddeleri yukarı doğru süpüren yapılar bulunuyor. Bu yapılar içilen her sigara ile bir saat süreyle felç olup duruyor. Günde bir paket sigara içildiğinde akciğerin bu koruma mekanizması, 20 saat süreyle devre dışı kalıyor. Sigara paketini çöpe atın!

YAŞADIĞINIZ YERDE TOZA GEÇİT VERMEYİN

Alerjik yapınız varsa nevresim ve yastık kılıfını en az 55 derece ısıda yıkayın. Yatak örtüsü, perde seçiminde sık yıkanabilecek özellikteki pamuklu örtüleri tercih edin. Yastık ve yorganınızı, sentetik materyalden tercih edin ve en az ayda bir yıkayın. Kumaş kaplı eşyalar yerine deri, sentetik veya ahşap mobilyaları tercih edin. Ortamda mümkün olduğunca az eşya bulundurun. Kitap gibi çok toz tutabilen eşyaları kapalı dolaplar içinde tutun. Ev içinde saksıları ve bitkileri azaltın.

YATMADAN ÖNCE YEMEK YOK

Reflünüz varsa öksürük nöbetlerini önlemek için yatmadan üç saat önce yemek yemeyi bitirmiş olmalısınız. Çay, kahve, gazlı içecekler ve çikolata gibi reflünün şiddetlenmesine neden olan besinleri tüketmeyin. Kilo almamaya çalışın ve sıkı giyeceklerden kaçının.