İstanbul Taksim'de dün gerçekleşen saldırıyı düzenleyen canlı bombanın fotoğrafı yayınlandı.


Taksim Meydanı"nı kana bulayan canlı bombanın eşkali belirlendi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, dün uzun saçlı, güneş gözlüklü olduğu tespit edilen saldırganın basına fotoğrafını dağıttı. Eylemcinin kimliğini belirlemek amacıyla uygulanan parmak izi ise ceset parçalandığı için sonuç vermedi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, önceki gün Taksim Meydanı"nda 32 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıyı gerçekleştiren "canlı bomba"nın fotoğrafını dün basına dağıttı. Uzun saçlı, güneş gözlüklü olduğu belirtilen saldırganın cesedi üzerinde parmak izi testi de uygulandı. Fakat patlama şiddetiyle cesedi paramparça olan bombacının parmak izlerinin güçlükle alındığı ve yapılan incelemede bir sonuca ulaşılamadığı öğrenildi.


Ogün Samast taktiği

Fotoğrafı bilinçli olarak basına dağıtan Emniyet Müdürlüğü"nün, teknik takiple saldırganın kimlik bilgilerini deşifre edip ailesine ulaşmayı hedeflediği öğrenildi. Görüntülerin dün televizyonlarda yayınlanmasının ardından telefon trafiğini incelemeye alan polisin en küçük ipucunu bile dikkatle izlediği ortaya çıktı. Polis bu taktiğin benzerini Hrant Dink"in katili Ogün Samast"ın yakalanması için uygulamıştı. Saldırıdan sonra kaçan zanlının görüntüleri basına dağıtılarak gelen ihbarlarla yakalanması sağlanmıştı.



"Zamanda yolculuk"

SORUŞTURMAYI sürdüren Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, canlı bombanın kimliğini, bağlı olduğu örgütü ve suç ortaklarını tespit etmek için “Zamanda yolculuk” denilebilecek yeni bir yöntem uygulamaya koydu. Buna göre ekipler, önce çevredeki iş yerlerinin güvenlik kameralarından özel çekimlere kadar bütün görüntüleri topladı. Görüntüler büyük bir titizlikle incelenerek bombacının Taksim Meydanı"na Beşiktaş mı, Şişli mi yoksa Tarlabaşı tarafından mı çıktığı belirlenmeye çalışıldı. Gece boyunca incelenen görüntüler sonucunda bombacının Tarlabaşı tarafından Taksim Meydanı"na çıktığı tespit edildi.



Saldırı anı MOBESE"de

Görüntülerde yalnız yürüyen bombacı, çiçekçilerin önünden geçerek Taksim Meydanı"na çıkıyor. Polis noktasının önünden geçip İstiklal Caddesi"nin girişine kadar gidiyor, sonra geri dönüyor ve polis otobüsünün kapısına yöneliyor. Otobüse binmeye çalışan bombacı, araç koruma polisi tarafından fark edilince uzaklaştırılmaya çalışılıyor. Bombacının direnmesi üzerine yaşanan arbede sonrası paniğe kapılan bombacı, bel çantasında bulunan bombayı patlatıyor, sırt çantasında bulunan ikinci bombayı ise patlatamıyor. Basınç etkili bombanın patlamasıyla canlı bomba parçalanarak birkaç metre öteye fırlıyor. Tam o sırada can pazarı yaşanıyor. Bombacıya müdahale eden polis başta olmak üzere çok sayıda polis ile olay yerinden geçen sivil patlamanın etkisiyle yaralanıyor. Görüntülerde patlama anı 10.40 olarak görülüyor.



BOMBA AVUSTURYA MENŞELİ

Devrimci Karargah mı?

Bomba uzmanları, bombanın fünyesinin Avusturya yapımı SCH Shefferd olduğunu tespit etti. Bu fünyelerin Bostancı"da Devrimci Karargah Örgütü"ne yönelik düzenlenen ve terörist Orhan Yılmazkaya"nın öldürülüp emniyet amiri Semih Balaban"ın şehit olduğu ve bir vatandaşın da öldüğü baskında ele geçirilenlerle benzerlik gösterdiği anlaşıldı. Bombanın şiddetinin artması için termosa konulduğu tespit edildi. Ayrıca patlama Karacaahmet Mezarlığı"nda termos içinde bulunan bomba ve Halkalı"da askeri servise düzenlenen bombalı saldırıyla benzerlik taşıyor. Ancak saldırı DHKP-C"nin sıkça başvurduğu bir yöntem olması nedeniyle polis ekipleri PKK, DHKP-C ve Devrimci Karargah örgütleri üzerinde duruyor.

İşte kadın polisin yaralandığı an



Geçen haziran ayında, Küçükcekmece Halkalı"daki bombalı saldırının ardından önceki gün de patlamadan yaralı kurtulan polis memuru Ahu Suna"nın yaralandığı an, fotoğraf sanatçısı Ahmet Çetin"in objektiflerine böyle takıldı. Kadın polis Suna, tedavi gördüğü hastaneden dün taburcu edildi.



"Kuru açıklama değil destek bekliyoruz"

Başbakan Erdoğan, Taksim"deki saldırıyla ilgili yaptığı konuşmada Batılı ülkelere sitem etti: “Terörün asıl hedefi, hoşgörü zeminini, birbirine karşılıklı saygıyı, ortak yaşam kültürünü yok etmektir. İşte onun için biz, tüm dünya ülkelerinden kuru açıklamalar, günü kurtarmaya dönük politikalar, geçiştirmeler, oyalama taktikleri değil, somut adımlar, somut destek bekliyoruz. Avrupa"nın bazı ülkelerinde bugün bile, terör örgütüyle bağlantısı bilinen, ispatlanan, dernek, vakıf ya da medya maskesi altındaki oluşumlar serbestçe faaliyet gösteriyor. Bütün uyarı ve taleplerimize rağmen, kendilerine ulaştırdığımız belgelere rağmen bazı ülkeler teröre doğrudan ya da dolaylı destek vermekten kaçınmıyor. Bu manzaralar terör örgütlerinin olduğu kadar, onlara müsamaha gösteren ülkelerin de eseri.”

18 KİŞİNİN TEDAVİSİ SÜRÜYOR

Saldırıda yaralanan 32 kişiden 14"ü, önceki gece ve dün taburcu edildi. Geriye kalan 18 kişinin ise tedavileri devam ediyor.